Főkép

Lassan, de biztosan kezd körvonalazódni egy új trend a világzenében, az elektronikus muzsikával megtámogatott népzene trendje. Olyan képviselőkkel, mint a portugál Omiri, a finn Suistamon Sähkö, vagy jelen írás alanya, a mordvin Merema. A kiadvány egyébként a CPL-Music kiadó orosz vonalához tartozik, lévén Mordvinföld az Oroszországi Föderáció egyik tagja.

 

Az öttagú társulatnak ez már a második nagylemez, és ugyan az elsőt csak részlegesen hallottam, az így is nyilvánvaló, hogy most teljesen új irányba indultak el, és a mordvinokra (egészen pontosan két népcsoport alkotja a mordvinokat: az erzát és a moksát, róluk annyit illik tudni, hogy a rokonaink, mivel lélekszámot tekintve ők a negyedik legnagyobb finnugor népcsoport) jellemző polifónikus éneket elektronikával egészítették ki.

 

Az albumon nincs bánatos nóta, mindegyik erőteljes (Lisede Rasket Karshozonok), szóval igazi felüdülést okozott az Eryamon Koytneva album ebben a télvégi szürkületben, komolyan mondom, még a nap is kisütött, miközben a furulyával megtámogatott „Mastyan chi, paro chi” szólt a lejátszóban. A „Liseda, yalgat, liseda” igazi energiabomba, asszonykórussal, elektronikával és népi hangszerekkel feltálalva. Azért akadnak nyugisabb pillanatok a lemezen, mint például a „Kostyan Annyunyas”, ami tippre eredetileg ballada lehetett, de ettől sem lettem bánatos, csak élveztem a szép dallamot, és szüneteket kitöltő hangszerek játékát.

 

Itt meg kell említsem, hogy tetszik a hangszerelés, mert nem bíznak mindent az elektronikára, és gyakran használnak akusztikus népi hangszereket. Ezt mindig arányosan teszik, ügyelve az összképre, és inkább a minimalizmus felé veszik az irányt. De a lényeg természetesen az ének, a kórus (Vay tyadyanay – avanyay), ez adja a produkció gerincét.

 

Ugyan nem jártam klubokban táncos rendezvényekre, de első hallásra úgy vélem, a Merema muzsikája ott is megállja a helyét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Lisede Rasket Karshozonok, Liseda, yalgat, liseda, Vay tyadyanay – avanyay

2022-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/groups/merema

 

 

A zenekar tagjai:

Ekaterina Modina

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kozon’ Kazanes’ stroyatots’
  2. Lisede Rasket Karshozonok
  3. Mastyan chi, paro chi
  4. Liseda, yalgat, liseda
  5. Kostyan Annyunyas
  6. Adya kiyal mazy repsen
  7. Shyakshata
  8. Vay tyadyanay – avanyay
  9. Greshnay Ulyu
  10. Roz' paksenes'