Főkép

Bár még csak másodikos a legidősebb gyerkőc, de már komoly kérdéseket tesz fel néha, amelyekre nem is mindig tudok felelni. Én ilyenkor bevallom a hiányosságomat, és azt javaslom, keressük meg együtt a választ. Elsődlegesen persze a legegyszerűbb úton, interneten szoktunk keresni, de egyre többször fordul elő, hogy hozza a könyvespolcáról a kötetét és abban kutakodunk. A legutóbbi ilyen eset megmentője a HVG Könyvek lett, A tudás enciklopédiája – Történelem című kötetében bukkantunk rá a megoldásra.

 

A történelem mint tantárgy csak felső tagozatban jelenik meg az órarendben, de a különböző ismeretterjesztő műsorok miatt már jóval korábban találkozhatnak vele az ifjú kis tudósok. Az én kislányom például imádja velem nézni a középkori királyságokról szóló dokumentumfilmeket, de a vikingek és az ősemberek történetei is lekötik. Az enciklopédia részletesen, évszámokkal, életrajzokkal kiegészítve tárgyalja a nagyobb témákat, alapos fogalom magyarázatokat ad. Fotókkal és grafikákkal segíti a téma feldolgozását. Nem annyira kisgyerekes a tördelése, sokkal egységesebb az összképe az oldalpároknak, nincsenek benne játékos megoldások. Inkább egy tudományos műre vagy tankönyvre hasonlít, de mégsem unalmas, mert a gazdag képanyag segíti a befogadást. Öt nagy egységben mutatja be a múltat: az ókor világa, a középkor világa, a felfedezések kora, a forradalmak kora és a modern világ címet kapták a fejezetek. Mezopotámia, Egyiptom, a görög és a római birodalom megismerése után szó esik Kínáról és Japánról is. Majd egy rövid kirándulásra invitálnak a szerkesztők az oszmán birodalmon keresztül, hogy aztán belecsöppenjünk az ipari forradalomba és az amerikai polgárháborúba. Az utolsó fejezetben pedig az első és a második világháború után a közel-keleti konfliktus és a zöldebb jövő lesz a téma. Több mint kilencven témakört tárgyal a kötet, de mindet testközelből, szinte olyan érzés olvasni a fejezeteket, minta mi magunk is ott lettünk volna. A rengeteg évszám és adat ellenére izgalmas olvasmány, leköti a gyerekeket és a szülőket egyaránt.   

  

Nyolc év felett ajánlja a kiadó a kötetet, és ezzel maximálisan egyetértek. A tördelése miatt tényleg annak a lurkónak lesz csak élvezetes időtöltés, aki már önállóan tud haladni vele. Egy-egy oldalpáron rengeteg az információ, apróbb betűkkel szedett, komoly koncentrációt igényel a végigolvasása, de a hatalmas tudásanyag ellenére mégis olvasmányos. Érdemes még a felső tagozat előtt beszerezni mindenkinek!