Főkép

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elsőszülött igazi könyvmoly (na jó, azt azért nem tagadom, van előtte követendő példa, válogathat itthon pár ezer könyvből, és néha lát is a lakás különböző pontjain elheverve engem egy-egy társaságában), és ráadásul mindenevő. Főleg mióta önállóan olvas, már a fülszöveg vagy a borító alapján maga választja ki a soron következő olvasmányát. Lehet lovas történet, mese, legós kalandok vagy akár a környezet a téma, mindegyiket örömmel forgatja. Egy igazán egyedülálló és különleges kötetet választott legutóbb, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Mindent tudni akarok a Földről! című enciklopédiát, melyet még jó pár évig haszonnal forgathat.

 

Nagyméretű, színes-szagos, telis-tele fotókkal és rajzokkal, hatalmas betűkkel, izgalmas, képregényszerű tördeléssel. Tényleg akkora, mint egy kódex, a benne található tudásanyag pedig jól rendszerezett, részletes, aprólékos. Az információk naprakészek, frissek, a jelenkor problémáira reflektálnak. Szó esik benne a megújuló erőforrásokról, a klímavédelemről, a környezetszennyezés hatásairól. De emellett a kötet tippeket ad arra, hogy mi, olvasók, mit tehetünk egy élhetőbb világért. Nagyon tetszik, hogy a természetfotók és a grafikák jól kiegészítik egymást, emiatt nem lesz „túl száraz”, hanem valóban ennek a korosztálynak a nyelvén, az ő igényei szerint meséli el a tudnivalókat. Többféle betűméretet is használnak, illetve kiemelik az adott téma kulcsszavait, ezzel is segítve a későbbi jegyzetelés kialakulását, a lényeg kiszűrését. Minden oldalpáron érdekes ténnyel, természeti jelenséggel ismerkedhetnek meg a kis lurkók. Például tanulhatunk a Földről, a Holdról, az óceánokról, a vulkánokról, a gleccserekről, a cseppkövekről, a tornádókról, az éghajlatról, a zöld otthonokról vagy a túlnépesedés problémájáról. Játékosan oktat, élmény belőle a tanulás, de közben kérdéseket is tesz fel, amelyekkel önálló gondolkodásra, megoldáskeresésre ösztönzi a természetbúvárokat.

 

Több mint kétszáz oldalnyi lexikális tudásanyagot ad át a kötet, de teszi mindezt érdekfeszítően, játékosan, a mai gyerekek nyelvén. Leköti nemcsak a gyerkőcöket, hanem a szülőket is. Jó együtt böngészni, de a nagybetűk miatt könnyen boldogul vele a már olvasni tudó kis alsós is. Bár nem olcsó, de mégis azt gondolom, ez a kötet egy alapmű, minden kisgyermek könyvespolcán ott lenne a helye.