Főkép

Csak most tudatosult bennem, hogy lassan három évvel ezelőtt jelent meg az együttes utolsó albuma. Közben átélünk egy világméretű járványt, választásokat, gazdasági helyzet változását – vagyis érthető, ha szem elől tévesztettem őket. Ami azért sajnálatos, mert még jól emlékszem az általam elsőként látott koncertjük okozta örömre, ami aztán a lemezeiket hallgatva ismét átélhettem. Abban reménykedem, hogy jó úton haladnak a világhír felé, hiszen ez már a második lemezük, ami a német kiadónál jelenik meg, és így van az esélyük új hallgatók/rajongók elérésére.

 

Az új korongot meghallgatva elfogott az ismerős érzés, miszerint otthon vagyok, a jól ismert környezetben, ahol tudom mire számíthatok, és nem okoz meglepetést sem a pszichedelia, sem a rock markáns jelenléte. Második-harmadik alkalommal ez némileg változott, ekkor tudatosult bennem a változás, miszerint most valami eltér, és a zene egyszerűen más, mint az Állj bele a mélybe idején volt. Visszafogottabb, extázis helyett inkább elszállós, kísérletezőbb lett a zene. Illetve ha lehet ilyen állítást megkockáztatnom, előbbre léptek a komponálás terén. Furamód ez az egyszem feldolgozásnál érvényesül a legjobban, de az „Engem úgy veszel körül” annyira komplex, annyira betalált nálam – pedig nem csinál mást, csak elringat, körülölel. Ez még akkor is igaz marad, amikor egy picit felgyorsulnak a szám második felében, és ének helyett a gitár vezeti a zenét. Meglepetést okozott az utolsó tétel (Madárka) visszafogottsága, minimalizmusa, amit szerintem jól kiegészítenek a fel- és levezető hangok, természetből természetbe megyünk, csak közben meghallgatunk egy számot, erősen leredukált zenével. Olyan mintha mantrát hallgatnék, egy monoton zenei aláfestéssel előadott fohászt – ami igazából csak a sokadik nekifutásra ragadott magával.

 

Úgy gondolom, hogy akárcsak sok más előadónak, a Meszecsinkának is kifejezetten előnyére vált a COVID okozta kényszerű bezártság, és egyszerűen csak jobbak lettek, mint korábban (mondjuk eddig is remek muzsikusoknak tartottam őket). Egyfajta pillanatképnek vagyunk tanúi, itt tart 2022-ben az együttes, és szerintem rajtuk kívül nincs ember, aki teljes biztonsággal megmondaná, milyen lesz a következő album. Többek között ezért is szeretem őket, mert van bennük kiszámíthatatlanság – már csak élőben kéne megnéznem őket.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Engem úgy veszel körül, Madárka, Ég veletek

2022-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/meszecsinka/

 

 

A zenekar tagjai:

Oláh Annamari – ének, zongora, guzli, fuvola

Biljarszki Emil – gitár, billentyűk, saz

Krolikowski Dávid – ütőhangszerek

Takács Szabolcs – basszusgitár, nagybőgő

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Ég veletek | Goodbye 04:50
  2. Kamwa 07:46
  3. Szélben | In the wind 10:15
  4. Levegőt! | Air! 01:56
  5. Engem úgy veszel körül | I'm surrounded by you 12:15
  6. Madárka | Birdy 07:05