Főkép

Jelzésértékűnek gondolom, ha bármely együttes zenéjének a meghatározásához a mindent leegyszerűsítő világzenén kívül legalább négy egyéb stílus sorolnak fel, mert ez jelzi a különlegességet, sokszínűséget, megfoghatatlanságot. A szerb Vartra együttes második lemeze kapcsán többeknek a dark/neo folk, középkori zene, törzsi muzsika, éteri, ambient és a doom jutott az eszébe. Ilyen mélységekig jómagam nem merészkednék, de maximálisan egyetértek a különleges és sokrétű jelzőkkel.

 

Az, hogy mennyire messzire nyúlnak vissza az időben, már a címválasztás is jelzi, amiről ezt találtam a wikipédián:

A basma egy rövidebb beszélt forma a népi irodalomban, egyfajta imaköltészet különféle lelki és testi betegségek ellen. A népi gyógyászat legarchaikusabb formája, amely azon a meggyőződésen alapul, hogy a szavak varázslatával minden rosszat el lehet űzni az embertől. Vuk Karadžić úgy határozza meg őket, mint „egy csoport szavait, amelyeket egy mesemondó vagy mesemondó mond, amikor beszél".

 

Az archaikusság számomra a kereszténység előtti időben kezdődik, amikor sámánok igyekeztek kapcsolatot teremteni az emberek és a szellemvilág között. Révülés, transz, ráolvasás, ismétlődő szavak – ez mind megvan a lemezen (itt jegyzem meg, hogy oláh, szerb és macedón nyelven énekelnek, szóval ezen a téren is a sokszínűségre törekednek). A ráolvasás szerintem legjobban a „Vikriya” és a „Ravno Polje” számokban működik, a férfi éneket női jajongás kíséri, a zene pedig felerősíti az elszállós hangulatot.

 

Természetesen azok a kompozíciók sem rosszak, ahol a hölgyeké az elsőbbség, mert áthatja őket a pogányság és egyfajta spiritualitás, ami mindezeken felül erősen kötődik a Balkánhoz. Ez a vonal különösen erős a „Sena” nótában, nem csoda, hogy ez került fel az első kislemezre, és klipet is ehhez készítettek (lásd a cikk végén). A „Trioka” pedig arra jó példa, hogy nem csak zsigeri dalok kerülnek ki az együttes műhelyéből, hanem átgondolt kompozíciók, hiszen ennek a felépítése, hangszerelése (amiben nagyjából megszólaltatnak mindent, ami belefér a turnébuszba). Értelemszerűen ezt a muzsikát sem szabad háttérzeneként elindítani, mert csak úgy fejti ki maximális hatását, ha megfelelő hangerőn és teljes odafigyeléssel ismerkedünk vele. Ebben az esetben működésbe lép zene, és nem csak elvarázsol, hanem olyan állapotba hoz, ami fogékonyabbá tesz a mágiára – elvégre varázserejű igéket hallgatunk. Azt ugyan nem állítom, hogy a szigetvilág varázslójához (Karvaly) hasonlóan birtokába kerülünk a dolgok valódi neveinek, csupán egy különleges élményben lesz részünk. Amit szokás szerint jó lenne látni, átélni, hiszen az együttes produkciójának szerves részét képezik a táncosok és a látvány.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sena, Trioka, Vikriya

2022-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://vartramusic.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Siniša Gavrić

Aleksandra Stošić

Ivana Stošić

Stevan Momčilović

Andrej Bunjac

Ana Katić

Julius Velker

 

Színpadi közreműködők:

Anđela Vujić

Biljana Vučković

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Aina
  2. Jerovine
  3. Inanna
  4. Hajd U Kam
  5. Sena
  6. Trioka
  7. Vikriya
  8. Ravno Polje