Főkép

A jelek szerint tartós az a szerelem, ami a CPL-Music és a Nordic Notes kiadók vezetője (Christian Pliefke) és Oroszország világzenéje között létrejött. Két éve jelent meg az első orosz válogatás a kiadónál (Folk & Great Tunes from Russia), és azóta rendszeresen érkeznek kiadványok, melyek ennek a régiónak a legjobbjait mutatják be. Idén egy minden korábbinál átfogóbb gyűjteménnyel kedveskednek a világzenét szeretőknek, ami gyakorlatilag az Uraltól Kamcsatkáig merít. A manapság kikerülhetetlennek számító asszony és férfikórusokon kívül, amelyeket leginkább a Veresegyházi asszonykórushoz tudom hasonlítani. Természetesen láttam a lemez címét, szóval nem ért váratlanul, hogy népzene is szerepel a dalok között.

 

Szerencsére nagyon sok, a szó hagyományos értelmében is világzenének tekinthető előadó/együttes került be a gyűjteményre, akik közül többekről írtam már korábban. Még mindig a kedvenceim közé tartozik Yat-Kha, New Asia, Uutai, Hartyga, Vedan Kolod, és például itt értesültem arról, hogy idén megjelent egy új Hartyga album, amit nem csak meghallgatnom lesz muszáj, hanem szerintem írni is fogok róla.

 

 

Albert Kuvezin hangja és zenéje, amit a Yat-Kha együttesben művel, az egyszerűen hátborzongatóan gyönyörű, és persze Olena Uutai produkciója is jóval több meghökkentő dorombhasználatnál. A Vedan Kolod meg Vedan Kolod, legfeljebb azon lehet vitatkozni, hogy a korai vagy az újabb lemezeik a jobbak.

 

 

Mondanom sem kell, hogy legalább ekkora kíváncsisággal hallgattam a számomra ismeretlen előadókat, és nem csalódtam, mert találtam pár új kedvencet. Alexey Khovalyg, Ug-Shig, Zor, vagy a Gubernator van annyira jó, hogy a jövőben alaposabban megismerjem őket. Egyet kell értsek Daryana Antipovával, miszerint Szibéria zenéje legalább annyira sokszínű, mint az ott élők etnikai összetétele. Vagy még színesebb, hiszen a globalizáció hatása, a különféle zenei stílusok mind-mind fellelhetőek a kétlemezes Folk and great tunes from Siberia and Far East számai között.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Village Dances, We Will Never Die, Teve-Khaya

2022-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: www.cpl-music.de

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1

 1. Ayarkhaan: Artic Ocean
 2. Yat-Kha: We Will Never Die
 3. New Asia: Village Dances
 4. Polyn': Mal'Chik
 5. Bolot Bairyshev: Ochi Bala
 6. Ulger: Chylgyche Yry
 7. Dimitry Paramonov: Po Matushke Po Volge
 8. Lydia Chechulina: Palan Chants
 9. Inga: Traktor
 10. Uutai: Legend About Ancient Fight
 11. Hartyga: My Kargyraa
 12. Alexey Khovalyg: Dorum Doyun
 13. Oktai: That We Should Build
 14. Ug-Shig: Chavydag
 15. Sretenie: Pri Doline Kust Kalinovyi Stoyal
 16. Vedan Kolod: Near The Spring
 17. Zor: Tumer Khaita
 18. Gubernator: Kakomei

 

CD2

 1. Krasota: Golymba
 2. New Asia: Topshur
 3. Inga: Yokhor
 4. Ulger: Khalyn Churt
 5. Vedan Kolod: Serbiyanochka
 6. Bolot Bairyshev: Saint Ukok
 7. Ayarkhaan: Kyrgys Uietin Tuhunan Nomoh
 8. Alexey Khovalyg: Teve-Khaya
 9. Olga Lastochkina: Zarya
 10. Uutai: Singing Sky
 11. Oleg Napevgi: Vstrecha
 12. Yosif Zhukov: Toommi
 13. Hartyga: Kongurei
 14. Khara: Ognennyi Buben
 15. Yat-Kha: Shartylaam
 16. Zor: Buryad Duun