Főkép

Szeretem a Kolumbiából származó cumbia muzsikát, ami az utóbbi hetven évben apránként meghódította az egész bolygót, és ma már szinte minden országban fellelhető egy olyan együttes, aki ebben a stílusban utazik (nálunk például a Los Orangutanes). Persze nem olyan egyszerű elkapni ezt az életérzést, ami nélkül lehetetlen hitelesen játszani ezt a muzsikát – és sajnos vannak kiábrándító próbálkozások.

 

A francia Cumbia Chicharra nevű társulat egyenesen Marseille-ből érkezett, és a negyedik nagylemezüket hallgatva csak dicsérni tudom őket, mert nem csupán a latin hangulatot kapták el, hanem nagyon sokféle stílussal gazdagítják a cumbiát. Biztos a nyolc muzsikus eltérő érdeklődésének köszönhető, de egyformán otthonosan mozognak az Andok bércei között, vagy a karibi szigetvilágban, és jól hallhatóan mindegy, hogy a hip-hop rappeléssel kevert rézfúvósok (Amigo Publico), vagy az őrült tempót diktáló ritmusszekció (Polleromax) vezetik a zenét. Mindegyikben komfortosan érzik magukat, és képesek hozni azt a féktelen jókedvet, életigenlést, vagy nevezzük bárminek, amitől a hallgató mosolyogni és táncolni kezd, illetve ha tud spanyolul, akkor velük együtt énekel.

 

Nekem legjobban a klippes „Chikilin” tetszett az ellenállhatatlan ritmusa miatt, kellő hangerőn ez a lüktetés ott rezonál az ember csontjaiban. Kicsit talán kilóg a sorból a „Grito Animal”, mert Patricia Gajardo énekétől elszállós feelingje van, amit a hangszerelés csak felerősít, és ez nem jellemző a lemezre. Néha az is előfordul, hogy időnként a harmonikát a fúvósok elé helyezik (Guaton Feliz), amiért nálam plusz pontok járnak. Éppen az a változatosság az, ami miatt mindenképpen érdemes meghallgatni az El Grito albumot, és ha valaki táncolni szeretne egy fárasztó munkanap vagy hét végén, akkor ebben a nyolc számban nem fog csalódni.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Chikilin, Grito Animal, Guaton Feliz

2021-ben megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://www.lacumbiachicharra.com

 

 

A zenekar tagjai:

César Bouteau – konga, alegre, tambora          

Olivier Boyer - gitár, tambora, ének

Benjamin Charras – basszusgitár, gitár

Romain Davidico - harsona, klarinét, ének

François Escojido – harmonika, clavier

Patricia Gajardo - maracas, shekere, ének

Maxime Marachélian - dob, tambora

Jérémy Perrouin – electronika, fx

Sébastien Ruiz Lévy – bugle

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Fugitivo
  2. Amigo Publico
  3. Dia Maldito!
  4. Guaton Feliz
  5. Chikilin
  6. Grito Animal
  7. Quien Es?
  8. Polleromax