Főkép

Az első meghallgatás után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az olasz Stefano Saletti ugyanazon elv alapján készítette el az idei albumát, mint az előzőt. A Soundcity nem kevesebbre vállalkozott, mint a Mediterráneum zenei sokszínűségének bemutatása, a különböző városok megidézése a rájuk jellemző muzsika által.

 

Igazából engem már az első szám magával ragadott, mert az „Anima De Moundo” annyira fülbemászó dallammal bír, a két énekes hölgy (Yasemin Sannino és Barbara Eramo) hangja annyira illik a zenéhez, hogy gyakorlatilag legalább annyira rögzült bennem, mint a Hrdza "Rozmaring" című száma. A második nóta (Star La Luna) felfogható akár egy dacosan merengő harcos kinyilatkoztatásaként, ami a Mediterráneum sokszínűségének megőrzéséért emeli fel a hangját.

 

Kedvencem az emlékezetes dallama és a vokális részek miatt a harmadik tétel (Boulegar), amit vendégként Nabil Salameh énekel, és aminek a végén a Baobab ensemble hozza a kórust. Nagyívű, fülbemászó, és mintha a hangszerelés visszafogottabb lenne az előző albumhoz képest. Ettől viszont életbe lép a kevesebb több elve, és gyakorlatilag tökéletes lett a hangzás, minden hangszer és hang tisztán szólal meg, jól érvényesül.

 

Muszáj a címadó számról írnom, mert ebben aztán tényleg ott van az olasz csizma sarka, és egyfajta makacs ismétlődés, ami arra készteti a táncosokat, hogy addig ropják, míg a zenekar játszik – vagy amíg össze nem esnek. Nevezhetjük transznak, hipnotikus muzsikának, avagy az életet, a sokszínűséget igenlő rituálénak.

 

Jól hallhatóan Stefano Saletti a szellemiséget tekintve sokkal közelebb érzi magát a Maghreb-országok lakóival, mint a skandinávokkal. Ezért aztán nem ért meglepetésként, hogy az olaszon kívül több szerzeményhez sabir szövegeket írt (ez a térség keverék nyelve, ezen beszélt egymással a spanyol, a francia, az olasz és az arab kereskedő évszázadokkal korábban). Azt sajnálom igazán, hogy nem ismerem az album dalainak hátterét, pusztán élvezem a szépségét, így sajnos nem tudom, hogy a „Mediterraneo Ostinato”-ban milyen dialektusokon szólalnak meg az énekesek. Arról nem is beszélve, hogy az eddigieken túl most kurd és zsidó elemeket is felhasznált a dalok megírásakor, meg persze rengeteget átemelt a Földközi-tenger partjain élő népek zenéiből. Éppen ezért bír egyedi hangulattal és emlékezetes dallamokkal a Mediterraneo Ostinato című album.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Anima De Moundo, Boulegar

2021-ben megjelent album (Finisterre)

Weboldal: http://www.stefanosaletti.it/

 

 

A zenekar tagjai:

Stefano Saletti – ének, buzuki, úd, saz, chitarra, tzouras, gambrì, cavaquinho, zongora bodhran, darbouka, tammorra, marranzano

Barbara Eramo – ének

Gabriele Coen – klarinét, szaxofon

Mario Rivera – nagybőgő

Giovanni Lo Cascio – dob, darbouka, davoul, riq, krakeb, beszélő dob

 

Közreműködők:

Carlo Cossu – hegedű

Arnaldo Vacca – bodhran, canjira, riq, darbouka, daf, udu, zucca, tamburello, talking drums, davoul, shaker, vibraton, castagnette

Yasemin Sannino – ének (1, 7, 12)

Gabriella Aiello – ének (5, 10)

Lucilla Galeazzi – ének (4, 9)

Nabil Salameh – ének (3)

Riccardo Tesi – harmonika (4, 8, 9, 12)

Nando Citarella – ének,  tammorra, bodhran, marranzano (10)

Pejman Tadayon – ney (3,6), daf, ének (6)

Alessandro D’Alessandro – harmonika (1, 2, 5, 10)

Renato Vecchio – duduk (7), ciaramella (1, 12)

Giovanna Famulari: violoncello (4, 11, 12)

Baobab ensemble – kórus (3)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Anima De Moundo
  2. Star La Luna
  3. Boulegar (feat Nabil)
  4. Canterrante (feat Lucilla Galeazzi)
  5. Mediterraneo Ostinato
  6. Il Sono Del Mistra
  7. Nare Nare (Tradizionale Armeno)
  8. Ithaki
  9. Se Fossi Foco (feat Lucilla Galeazzi)
  10. Moucha Mia (feat Nando Citarella)
  11. Mareia
  12. Cantar