Főkép

A könyvtárban való böngészés során e könyvnél a borítója és a címe hívta fel magára a figyelmemet. Görögország, nyár, tengerpart, napsütés. Mi lehetne ennél inkább nyárra való olvasmány?

 

A történet Korfun játszódik, Agios Spyridonban, annak is főként egy bizonyos Hotel Blue Vue nevezetű szállodájában. Ellen és húga, Lacey eredetileg azért választják nyaralásuk helyszínéül e gyönyörű szigetet, hogy megszervezzék Lacey esküvőjét. Ugyanis az angol menyasszony mindenképpen görög tengerparti esküvőt szeretne. No, itt az jutott eszembe, hogy minden bizonnyal igen vastag lehet az örömapa pénztárcája, hiszen tulajdonképpen ő fogja fizetni fiatalabb lánya esküvőjét – egy seregnyi násznépet elutaztatni Korfura Angliából és ott hetedhét országra szóló lakodalomban vendégül látni nem kis összeg. Vagy netán a meghívottak a repülőjegyet és a szállást maguk fizessék? Gyorsan túlléptem ezen a földhözragadt kérdésen, és inkább igyekeztem a gyönyörű tengerpartot látni magam előtt.

 

Lacey egy nyafogós, széllelbélelt, csélcsap, kiforratlan, komolytalan nőszemély, legalábbis így viselkedik majdnem végig. Olyan, mint aki kizárólag akkor érzi jól magát, ha körülötte forog a világ, és mindenki az ő kívánságait lesi és teljesíti. Számomra kifejezetten unszimpatikus volt a viselkedése, de szerencsére a regény vége felé tapasztaltam némi jellemfejlődést Lacey esetében.

 

Ellen gyakorlatilag pont az ellentéte húgának. Okos, tanult, komoly, viselkedni tudó nő, akire gyakorlatilag rátelepedett az a feladat, hogy Lacey anyja legyen az anyja helyett, és igyekszik is mindig eleget tenni ennek a szerepének. Aztán persze kiderül, hogy Ellen is tud meggondolatlanul viselkedni és hibázni, ahogyan mindenki, még a legmegfontoltabb emberek is szoktak időnként.

 

Tengerparton játszódó történet esetén általában nincs hiány a flörtből, és ez e regény esetében is így van... ám itt kicsit több is megesik, mint ártatlan kis nyári flört. A szálloda túlnyomórészt jóképű és izmos testű animátorai fontos szerephez jutnak a két lány egyhetes nyaralása során. Szergej akarva-akaratlanul is jelentős felismerést idéz elő Lacey-ben; a bolgár származású, komolyabb gondolkodású, titokzatos Jan pedig Ellen szívét dobogtatja meg, nem is kicsit. Az esküvő szervezése, illetve a lányok egyhetesre tervezett nyaralása egyre több bonyodalommal jár, és sorra derülnek ki a szereplők féltve őrzött titkai...

 

Mandy Baggot nagyon jól érzékelteti a regényben, hogy bizony a szállodai animátorok élete sem mindig fenékig tejfel. Ugyanis a nyaralásra érkező emberek hajlamosak azt gondolni, hogy az animátorok élete tulajdonképpen egy végtelen nyaralás, hisz tenger, nyár, vidámság, buli, kirándulások a munkájuk „kellékei”. Kiderül az Őrült görög nyár soraiból, hogy azért ez nem egészen így van, hisz a kikapcsolódásra vágyó nyaralók seregét folyamatosan szórakoztatni, közben figyelemmel kísérni az óhajaikat, és ugyanakkor a szálloda vezetőségének érdekeit is szem előtt tartani, felügyelni az időnként túlságosan is ellazuló turisták biztonságára – olyankor is, amikor maga az animátor is esetleg különféle gondokkal küzd – bizony nem is mindig kellemes és könnyű feladat.

 

Tetszett, hogy a mindig szigorú, nyers és szókimondó, ellentmondást nem tűrő „örömapa”, Al esetében kiderül, hogy igenis érző, a lányait féltő és szerető szív dobog a mellkasában. Nagyon tetszettek azok a részek, melyekben Korfu szépséges természeti részeiről, a görög életmódról és életérzésről olvashattam – jó lett volna még sokkal többet olvasni ezekről, de persze tudom, hogy ez nem egy útikönyv.

 

Ha valakinek kitárulkozol, és elárulod a gyengeségeidet is, megszabadulsz a büszkeségtől, félelemtől és szégyentől, és valóban szabaddá válsz. És ha az, akivel mindezeket megosztottad, úgy fogad el és szeret, ahogy vagy, annál nincs is nagyobb kincs a világon.”

 

Összességében egy könnyed, laza, kellemes, igazi nyári olvasmány volt számomra e regény. Mivel a pandémia miatt (és esetleg sok számos egyéb ok miatt is) sokunk idei nyarából (is) kimaradt a görögországi nyaralás (is), így kifejezetten jó volt legalább a könyv sorai által képzeletben egy kicsit a görög tengerpartra repülni.