Főkép

Snétberger Ferenc (gitár) legújabb korongja egy koncertfelvétel – az ECM kiadásában, és Magyarországon a Hangvető forgalmazásában –, ami a Zeneakadémián került felvételre 2018 decemberében, a Keller Kvartettel közös fellépésen. A remek előadásnak egy erős programválogatás szolgált alapul, amelynek darabjai mind személyes hangokon szólalnak meg, és ettől a közvetlenségtől a koncert után az album is nagyon szerethetővé válik. 

 

A nyitó kompozíció Snétberger Ferenc gitárra és zenekarra írt concertója, „In Memory of My People", ami 2000-ben már a Liszt Ferenc Kamarazenekarral felvételre került, és amelynek négy tételéből a fellépésen az első három hangzott fel. A hangvétel egészen újszerű: a gitár improvizáció nyitány határozza meg a darab tónusát, amelyhez a kvartett szenvedélyesen és a korábbi változathoz képest nagyobb tempókkal kapcsolódik, ami hangulatában és minőségében egy egészen eltérő, magasztos változatot eredményez.

 

Sosztakovics 8. vonósnégyese mintegy válaszol Snétberger művére, amennyiben utóbbi a roma holokausztnak állít emléket, míg Sosztakovics a fasizmus áldozatainak ajánlotta ezen művét – fia szerint édesapja voltaképpen a totalitárius rendszerek összes áldozatának kívánt tisztelegni. Mindazonáltal lánya szerint valójában csak önön lamentációjaként született a darab, mintegy saját sírfelirataként, és az ajánlás csak kényszerből került a kottára. Akármi is legyen az igazság, a kvartett előadásában, a BMC-ben már 2013-ban megcsodálhatott előadásnak egy igazán kiforrott és megrendítő változata hangzik most fel, már rögzített formában.

 

A szünetet követően az angol reneszánsz lantirodalmának ír származású csillaga, John Dowland darabjainak előadásával folytatódott az este, akinek muzsikáját 2006-tól kezdődően Sting is többször feldolgozta. Történetesen a „Flow, My Tears" közös és ezért izgalmas összehasonlítási pontnak bizonyul. Természetesen a két hangszerelés teljesen eltér egymástól: amíg Sting a boszniai Edin Karamazov lantjátékossal saját énekét maga is lanton kísérve adja elő, Dowland leveleinek és naplórészleteinek felolvasásával összefonva a darabot, addig a gitár és vonósnégyes egy egészen más, színekben és hangokban gazdagabb, az énekelt szavak nélkül pedig egyúttal absztraktabb és dinamikusabb szövetet alkot együtt.

 

Samuel Barber adagiója egyszerre szívet szorongató és melengető kompozíció, a dráma meghökkentő erejében rejlő tisztaság hosszan exponált zenei képe, ahogyan a Kleb Attila által készített borítófotó is egy sajátos fényérzékenységről tanúskodik. Első pillantásra egy pódiumon perdülő táncos mozgásának tűnik („Hallgató"), de talán mégis inkább az előadásra igyekvő közönség lendületét látjuk („Your Smile"), árnyakkal és visszatükröződésekkel, amelyek számos lehetséges történetet rejtenek el ebben a rögzített pillanatban. Játékból akár a kép és a zene közötti kapcsolatot is megfordíthatjuk, mintha az utóbbi illusztrálná az előbbit, amelynek hatására a kép életre kel és mesél, szinte látjuk az igyekvő, kecses női alakot mosolyogva sietni.

Snétberger Ferenc rapszódiája gitárra és kvintettre – Lázár Gyulával nagybőgőn kiegészülve – egy monumentális összegzés: Snétberger, az előadóművész a szabad játékaiban gyakran visszatérő motívumait Snétberger, a zeneszerző komponálja nagy ívű formákba, hogy mintegy önazonos lenyomatát alkossa meg saját zenei útjának, ami hosszan tart a végtelenbe. 

 

Előadók:

 

Snétberger Ferenc – gitár

Keller András – hegedű

Környei Zsófia – hegedű

Homoki Gábor – brácsa

Fenyő László – cselló

Lázár Gyula – nagybőgő

 

Elhangzó szerzemények:

 

Ferenc Snétberger - Concerto for Guitar and Orchestra, 'In memory of my people'

1) Hallgató (adagio – allegro)

2) Emlékek (adagio)

3) Tánc (allegro furioso)

 

Dmitri Shostakovich - String Quartet no. 8 in c-minor

4) Largo

5) Allegro Molto

6) Allegretto

7) Largo

8) Largo

 

9) I saw my Lady Weep (John Dowland)

10) Flow, my Tears (John Dowland)

11) Molto Adagio (from: String Quartet op.11) (Samuel Barber)

12) Your Smile (Ferenc Snétberger)

13) Rhapsody I for Guitar and Orchestra (Ferenc Snétberger)