Főkép

Ha jól értem, akkor ez a lemez egy balesetnek köszönheti a létrejöttét, aminek következtében Kiko Dinucci kényszerű fekvés közben az elektromos gitár helyett az akusztikus gitárját vette kézbe, azon játszott, komponált. Méghozzá újító módon, mert a hagyományos brazil zene a keze alatt másként, a megszokottól eltérő módon szólal meg.

 

Elég csak meghallgatni az „Olodé” című számot, amiben az ének elképesztően elementáris (köszönhetően Juçara Marçal, Dulce Monteiro, Maraísa és Gracinha Menezes kórusának), míg a gitár annyira távolodik el tőlük, amennyire csak lehet. Modern, rockos, agresszív, ha úgy tetszik, punkos hozzáállással, csak a hetvenes évek angol bandáihoz képest sokkal nagyobb technikai tudással tépi a húrokat Kiko Dinucci.

 

Az album több szerzeménye is közvetlen utalásokat tartalmaz az afrikai gyökerekre (a jorubák vallására, illetve az abból származó afro-brazil Candombléra), valamint az ország múltjára (gerilla, bandita, rabszolganő). A „Veneno” című számban pedig egy brazil rapper, Ogi szövegel – ez a szememben csak fokozza a modernséget és a nyitottságot. Közben egy pillanatra sem tagadja meg a zenei gyökereit, gondolok itt például a „Febre do Rato” című nótára, ami szerintem szamba alapokkal bír. Az utolsó és egyben címadó szám pedig egyfajta keserű látlelet a 2020-as Brazíliáról, miként azt a borítókép szimbolizálja, rothadó gyümölcscsendélet invitálja bentebb a hallgatót: „Haldokló tánc / A legyek már eltakarnak minket / Senki sem tudja megállítani / Sem a hit, sem a szerelem, sem a szerencse / Felrobbanunk.”

 

Aki szereti az akusztikus gitárt, annak ez a lemez kötelező vétel, mert minden számban meghatározó, még az éneknél is hangsúlyosabb Kiko Dinucci játéka. Egyszerre zsigeri és energikus, tisztelgés az elődök előtt és a saját hang / stílus kinyilvánítása. Saját elmondása szerint úgy gitározik, mintha egy ütőhangszer lenne a kezében – ez az elképzelés szerintem az „Olodé”-ban érhető tetten a legjobban. A másik jellegzetessége, ahogyan a basszus húrokat használja, és ettől még húzósabb lesz a zene (Veneno). Ez a tizenegy felvétel jól tükrözi azokat a hatásokat (punk rock, hardcore, szamba, vallás) amelyek São Pauloban érték, hiszen alapban nem szólóban muzsikál, hanem különféle formációk tagjaként.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Gaba, Olodé, Veneno

2020-ban megjelent album (Mais Um)

Weboldal: https://www.facebook.com/kikodinuccioficial/

 

 

A zenekar tagjai:

Kiko Dinucci – ének, akusztikus gitár

Dulce Monteiro, Maraísa, Gracinha Menezes és Juçara Marçal – kórus (2, 4, 5, 9 és 11)

Juçara Marçal – ének (8 és 10)

Ogi – ének (8)

Ava Rocha – ének (7)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Exu Odara
  2. Olodé
  3. Marquito
  4. Vida Mansa
  5. Foi Batendo o Pé Na Terra
  6. Febre do Rato
  7. Dadá
  8. Veneno
  9. Tambú e Candongueiro
  10. Gaba
  11. Rastilho
  12. Habitual – ráadás szám
  13. Gurufim (feat. Juçara Marçal) – ráadás szám
  14. Dina – ráadás szám