Főkép

Ki várja el, hogy az AC/DC gyökeresen más zenével lepje meg a rajongóit? Én biztosan nem, miként a Tamikrest együttestől sem reméltem mást, mint a korábban megismert és megszeretett, rájuk jellemző sivatagi blues/rock muzsikából egy újabb dalcsokrot. Olyan számokat, amelyek révén újból átélhetem a sivatag varázslatos hangulatát.

 

Panaszom nincs, azt kaptam amit vártam és reméltem. Sajnos azon a téren nincs változás, hogy a tuaregek (kel tamasheq) megkapják a vágyott függetlenséget, vagy legalább az autonómiát, így szöveg egy része még mindig erről szól (Azawad). Ousmane Ag Mossa énekes-gitáros-dalszerző a maga ráérős, nyugodt tempójában énekel, illetve bűvöli elő gitárjából azokat a szerényen áradó dallamokat, amelyekben ott van népe minden bánata és reménysége. „Az album meghatározása megtalálható a címében. - magyarázza az énekes, gitáros „A tamotaït reményt jelent a pozitív változásra.”

 

Mindezeken túl a zenében tényleg ott van az ellenállás és a harc, legyen szó saját kultúrájukról (As Sastnan Hidjan) vagy a jövőről (Amzagh). Azért a fejlődés, az előrelépés sem hiányzik a lemezről, bár ez is inkább a véletleneknek köszönhető, nem pedig valamely tudatos tervezés eredménye. Hindi Zahra vendégként fellépett pár Tamikrest koncerten, és ez annyira jól sikerült, annyira természetes, spontán volt, hogy kézenfekvőnek tűnt számukra, hogy meghívják a következő album felvételére. A „Timtarin” című dal egyszerűen gyönyörű lett, finom, visszafogott gitárral kezdődik, aztán a férfi és női ének egymással feleselése kerül előtérbe, míg mögöttük csendben ott lüktet a ritmus, adagolja a hangokat a gitár, majd nagyjából félidőben minden felerősödik – erő és szépség van jelen egyszerre, abszolút csúcspont a lemezen.

 

A vendégjárásnak ezzel még nincs vége, ugyanis a Japán turné alatt fejezte be Ousmane Ag Mossa az album dalainak komponálását. A „Tabsit” című számban a szigetország hatása is fellelhető, hiszen két helyi muzsikus (Atsushi Sakta és Oki Kano) közreműködött a stúdióban. Nekem elsőre fel sem tűnt a samiszen és a tonkori hangja, de egyébként is azt tanácsolom mindenkinek, hogy legalább kétszer hallgassa meg a Tamotaït albumot. Első alkalom a végre, itt az új Tamikrest korong élmény, míg másodjára már jut idő a felfedezésre, a rácsodálkozásra. Az sem árt, ha megszokottnál egy picit hangosabbra tekerjük a hangerőt, elvégre mégiscsak egy rockos muzsikáról beszélünk.

 

Összhatásában hipnotikusan ellenállhatatlan, ősi gyökerekből táplálkozó modern zenét kaptam az együttestől, új ízekkel kiegészítve, miközben ez mégis jellegzetesen Tamikrest muzsika.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Timtarin, Azawad, As Sastnan Hidjan

2020-ban megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: http://www.tamikrest.net

 

 

A zenekar tagjai:

Ousmane Ag Mossa – ének, gitár

Aghaly Ag Mohamedine – ének, ütőhangszerek

Cheikh Ag Tiglia – basszusgitár, háttérvokál

Paul Salvagnac – gitár

Nicolas Grupp – dob

 

Közreműködők:

Hindi Zahra – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Awnafin
  2. Azawad
  3. Amzagh
  4. Amidinin Tad Adouniya
  5. As Sastnan Hidjan
  6. Timtarin (feat. Hindi Zahra)
  7. Tihoussay
  8. Anha Achal Wad Namda
  9. Tabsit