Főkép Úgy vélem, egy afrikai muzsikus különösebb erőlködés nélkül képes valami izgalmas pluszt belecsempészni kontinensünk zenéjébe. A kérdés csak az, vajon melyik stílusban látja meg a boldogulását – elvégre bármit csinál, azt úgyis megcsodálják (jé, ez az ember ilyet is tud?).
 
Ennek ellenére nagyon kevés afrikai zenész vált világhírűvé, úgy tűnik ez a lehetőség, esetleg a nagykiadós környezet (ami manapság nélkülözhetetlen a bolygóméretű sikerhez) keveseket vonz.
 
Bizonyos szempontból Hindi Zahra első lemeze a szabályt erősítő kivételek közé tartozik, bár esetében is ott rezonál a kimondatlan kérdés, vajh mekkora sikere lesz, illetve ennek függvényében várható-e következő album vagy sem. Személy szerint borítékolom a francia népszerűséget, és a folytatást.
 
Tulajdonképpen a hozzám hasonló zenehallgatónak mindegy, ki adja ki az adott korongot, csak hozzáférhető legyen, s ne weben, vagy egyetlen boltban legyen beszerezhető (általában ezen a feltételen buknak el a kisebb kiadók), egyszóval nem ragaszkodom a nagykiadós címkéhez (bár azért a Blue Note név garanciát is jelent számomra).
 
Egyszóval fokozott várakozással tekintettem a berber származású énekesnő debütalbumára. Szokás szerint ismét egy hosszú kocsiút akusztikus szempontból nem túl kedvező körülményei között került sor az első meghallgatásra.
A részletek hiányában azzal az elhatározással vigasztaltam magam, hogy legközelebb optimális körülmények között ülök le a lemez mellé.
 
Az azonban első hallásra is nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy végtelenül nyugodt hangulatú lemez, semmi kapkodás, Zahra hangja pedig felettébb kellemes.
 
Pár nappal később, amikor végre ideális környezetben szólalt meg a lemez, újfent töprengésre kényszerültem. Mi ez az egész egyáltalán? – tettem fel a magamnak a kérdést, és bizony a mai napig nem tudom a teljes választ.
 
Elsőre olyan minimalista produkciónak véltem, amit főként az énekesnő hangja visz el a hátán, bár nem tudom hogyan, amikor abban sincs semmi extra.
A zene meg olyan egyszerű, semmi bonyolítás, tartják az alapritmust, hozzájön az énekhang vezette dallam és kész. Ráadásul egyes esetekben még hangszerből is kevés van.
 
De akkor miért mondják kiemelkedő albumnak? Nekem tudnom kell a választ – határoztam el magamban – és újra meg újra meghallgattam.
 
Harmadszorra-negyedszerre leesett, hogy nem egyszerű tucathang szól, hanem bizony ezeket a számokat egy igazi nő énekli (Zahra idén harmincegy éves, és ez a bemutatkozó lemeze!), aki különösebb erőfeszítés nélkül boldog, érzéki, szenvedélyes, vagy egyszerűen csak szomorkás.

Mondom ezt annak ellenére, hogy a Handmade hangulatában vidám, napsütötte zene.
 
Tartalmát tekintve pedig hol a francia sanzonokkal rokon, hol egy kis jazz, hol pedig Zahra afrikai gyökerei bukkannak fel a számokban. De igazából minden esetben megőrződik és sugárzik az énekesnő egyénisége.
Nála valóban személyes érzést közvetít a „Beautiful Tango”, vagy az „Imik Si Mik”.
 
Mindezt csak felerősíti a hangszerelés. Akad itt egy szál gitárral előadott szerzemény, másutt hárman-négyen kísérik, kedve szerint akusztikus vagy elektromos az aláfestés, de minden esetben érződik Zahra személyisége.
 
Mostanra hozzávetőlegesen hússzor hallgattam meg a lemezt, megnéztem a weben elérhető videóklippeket (Zahra arcra nem egy szép nő, de van benne valami) – és nagyon tetszik a Handmade.
Olyan, mint egy kézműves által, nagyipari módszerek nélkül előállított hétköznapi használati tárgy: jól felismerhető, mégis egyéni, megismételhetetlen alkotás.
 
Majdnem olyan hatással van rám, mint Corinne Bailey Rae napsugaras hangja és megjelenése, csak ez egy kicsit visszafogottabb, nem annyira profi előadás. De még ezt a hiányosságot is javára tudom be, elvégre most kezdi a pályafutását.
 
Remélem meglesz az a fránya nemzetközi elismertség, és akkor még sok ilyen lemezzel örvendezteti meg hallgatóit Hindi Zahra.
 
Előadó:
Hindi Zahra
 
Közreműködők:
Romain Vaugeois
Thierry Moutoussanny
Fritz Sunderman
Sjang Coenen
Karel de Backer
Thomas Naim
Luciel Loison
Abdenour Djemai
Dominique Vantomme
David Aubaile
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Beautiful Tango
2. Oursoul
3. Fascination
4. Set Me Free
5. Kiss & Thrills
6. At The Same Time
7. Imik Si Mik
8. Music
9. Stand Up
10. Don`t Forget
11. Old Friends
 
Diszkográfia:
Handmade (2010)