Főkép

Amikor első alkalommal hallottam erről a lemezről, kicsit meglepődtem, mert nem ilyesmit vártam tőlük, hanem az előző, saját magukról elnevezett album folytatását. Ami egyszerre volt nép- és világzene. Érdekes hangszereléssel, kikacsintásokkal, és nem utolsó sorban gyönyörű női énekkel. A jelek szerint cseppet sem foglalkoznak a várakozásaimmal, hanem mennek a saját fejük után, és akárcsak a finn Tuuletar, most ők is visszakanyarodtak a gyökereikhez.

 

Mindez főként annak köszönhető, hogy Asnate Rancãne diplomamunkához alaposan tanulmányozta egy lett település (Auleja) zenei hagyományait. Kivált a helyi női kórus (Aulejas sievas) keltette fel a figyelmét, amely három generáció óta létezik és elég ismert Lettországban.

 

Ha valaki autentikus lett népdalokat akar hallgatni, akkor ennél a lemeznél jobb választást nem tudok elképzelni számára. Gyakorlatilag a maga egyszerűségében élvezheti az évszázadok alatt formálódott, letisztult énekszót, legyen az többszólamú (Dizgon Borgais Rudins Nuoca), vagy előénekes-válaszolós (Uzals, Uzals, Barzsi, Barzsi), esetleg szívhez szóló (Zala Soudina).

 

Ugyan tizenhat számot énekeltek fel a stúdióban, az egész lemez mégsem több fél óránál. Viszont rövidsége dacára egy pillanatig sincs hiányérzetem, mert gyakorlatilag belevesztem ezekbe az a cappella dalokba. A nyelvi és földrajzi távolság ellenére pár számnál úgy éreztem, a dallam és a ritmus egyáltalán nem idegen tőlem, hasonlót már hallottam magyarul, csak nem jut eszembe hol és mikor. Pár számnál úgy tűnt, mintha az apai nagymámat hallanám az ezüstlakodalmán énekelni a rokonokkal – ugyanazt az időtlenséget érzem, régre visszanyúló, mégis élő dalokat, melyek az emberek érzéseit, hangulatait őrzik és viszik tovább. Utólag már egy pillanatig sem csodálkozom azon, hogy a Tautumeitas tagjai úgy gondolták, ezeket a dalokat nekik is el kell énekelniük. Azon teljesítményük előtt azonban megemelem a sapkámat, hogy nem csupán a szövegeket tanulták meg, hanem az Aulejára jellemző énekstílust is elsajátították.

 

Aki gyűjti a bakelit kiadásokat, az most úgy vélem sokkal jobban jár, mert az LP borítója szerintem tetszetősebb, mint a CD grafikája. Ezt leszámítva azonban egy igazi gyöngyszemről van szó, kivált, hogy nem emlékszem hasonlóan élvezetes, több évnyi kutatásnak emléket állító kiadványra.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Dizgon Borgais Rudins Nuoca, Zala Soudina

2020-ban megjelent album (CPL)

Weboldal: http://www.tautumeitas.lv

 

 

A zenekar tagjai:

Asnate Rancāne – ének

Ilona Dzērve – ének

Lauma Bērza – ének

Aurēlija Rancāne – ének

Laura Marta Līcīte – ének

Laura Liepiņa – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Anneite
  2. Dizgon Borgais Rudins Nuoca
  3. Ar Gudeni Dzidit, Meitys!
  4. Pavasars / Pavasara Bolss
  5. Uguos Guoju, Udzenuosi / Ugu Bolss
  6. Tymsa Mani Tautys Vede
  7. Kur, Jumeiti, Tu Gulieji? / Juma Bolss
  8. Lobs Vokorsi, Juona Tavs / Juonu Laika Bolss
  9. Klusit, Barni, Vuornys Krac
  10. Kam, Mamena, Man Aukleji
  11. Usi, Usi, Kos Lopuosi? / Lopu Bolss
  12. Uzals, Uzals, Barzsi, Barzsi
  13. Aiz Azara
  14. As Bej Lela Dzidoutouja / Tolkas Bolss
  15. Brosnej, Puika, Tu Dzersonu!
  16. Zala Soudina