Főkép

Lisszabon.

 

Ez a Rómához hasonlóan hét dombra épült település, ma Portugália fővárosa, kulturális olvasztótégely, ahogy mondani szokás, hiszen a volt portugál gyarmatokról sokan érkeztek és érkeznek ide új életet kezdeni. Itt élt és alkotott a portugálok egyik legismertebb költője, Fernando Pessoa, akinek számos versét magyarra is lefordították; és itt élt 1993-ig a később Nobel-díjat elnyerő José Saramago is, akit kívánságának megfelelően a városban temettek el egy olajfa alá. Kacskaringós mediterrán hangulatú utcák, nosztalgia-villamosok, egymást érő pékség-cukrászdák és rendkívül színes kulturális élet jellemzi a várost.

 

Kathleen Becker útikönyve 111 olyan helyet szed össze Lisszabonban és közvetlen környékén, amik a legtöbb útikönyvből valószínűleg kimaradnak, de ha valaki szeretné jobban megérteni a várost és elmerülni egy kicsit a mindennapokban, akkor mindenképp érdemes végigpörgetnie ennek a könyvnek az ajánlásait. Van benne szoborpark, zöld-foki szigeteki konyha, bikaviadal-aréna, mecset, hindu templom, könyvtár... Mindenki megtalálhatja a maga érdeklődésének megfelelő érdekességeket.

 

Mivel Lisszabon legismertebb nevezetességeit nem mutatja be a könyv – nem is célja átfogó útmutatást nyújtani a városhoz –, ha valaki először jár a városban, érdemes máshonnan is tájékozódni, különben még lemarad olyan helyekről, mint a világ legrégebbi könyvesboltja vagy a belémi emlékmű, melyet a nagy földrajzi felfedezések emlékére emeltek. A „kötelező” körök után azonban remek támpontokat nyújt arra nézve, hogy milyen kevésbé ismert kincsek rejtőzködnek a városban: például a városi múzeum kertjében ingyenesen megtekinthető összeállítás Rafael Bordalo Pinheiro kerámiáiból vagy a városközpontban található játékbaba-kórház.

 

Összességében remek kis összeállítás. A képek talán nem minden esetben a legszerencsésebb módon lettek kiválasztva, viszont határozott plusz pont, hogy minden „nevezetességhez” csak egy-egy oldalnyi leírás tartozik, és így teljesen befogadható, olvasmányos útikalauzról van szó. További pozitívum, hogy a szerző nem csak a címet és az odajutás módját írja le minden esetben, hanem további tippeket is ad a környéken, hogy mit érdemes megnézni, hol érdemes enni. Biztos vagyok benne, hogy mindenféle érdeklődési körű lisszaboni látogató talál magának érdekes helyeket benne, érdemes utazás előtt ezt is átpörgetni a főbb turistalátványosságokat bemutató útikalauzok mellé, különösen, ha valaki nem először jár Portugália fővárosában.