Főkép

Amikor pár hónappal ezelőtt megláttam, hogy a chilei Chico Trujillo együttesnek megjelent az új nagylemeze, egy pillanatig sem volt kétségem a jövőt illetően. Teljesen biztos voltam benne, hogy ezt hallanom, majd valószínűsíthetően még sokszor újrahallgatnom kell – mielőtt megpróbálom majd összeszedni a muzsikával kapcsolatos gondolataimat. Elsőként persze eszembe jutott a 2017-es Szigetes fellépésük, amit volt szerencsém az első sorból végigélvezni, és ami egyszerűen fenomenálisnak bizonyult. Előzetes tippem szerint viszont a mostani lemez biztosan nem hozza majd az ott átélt fékeveszett fiesta hangulatot, mert nem tudják mellétenni az élő előadás varázsát. Mindenben igazam lett, vagyis sokat hallgattam a Mambo Mundial albumot, közben gyakran eszembe jutott a koncert, mi több az előző lemezt is elővettem ráhangolódás címén, ésatöbbi.

 

Az együttesről azt mondják, hogy ők voltak azok, akik megújították a chilei cumbiát, és ezen a téren szerzett érdemeik elévülhetetlenek. Ez biztosan így van, csak most nincs kedvem ötven vagy hatvan évvel korábbi lemezeket keresgélni az állítás ellenőrzése végett. Helyette inkább beérem a mostani lemezzel, ami gyakorlatilag tipikus Chico Trujillo produktum, vagyis ugyanolyan jó, mint az előző, a Reina de Todas las Fiestas. Bár ha jobban belegondolok, a hatvanas évek zenéivel kapcsolatban nincs teljesen igazam, mivel az albumindító „Qué Me Coma El Tigre” jól példázza a társulat kreativitását, hiszen ez Nelson Díaz 1968-as száma, amiről lefújták a port és saját képükre formáltak. Tettek bele szintetizátort, rezeseket és persze van itt még güiro chabocho – gyakorlatilag ez egy azonnali táncra késztető, friss és modern muzsika lett. Ugyanezt a vonalat viszi tovább a második tétel (Pájaro Zinzotle), ami tulajdonképpen a mexikói Son Rompe Pera négyes marimbára írt nótája, de ebben a verzióban is király.

 

Mindenki örömére megtartották a változatosságot, vagyis az alap cumbia mellett más stílusokkal is kacérkodnak, ismét meghívtak egy rakat vendéget, és csak úgy árad a számokból a vitalitás és a partiérzés. Bámulatos milyen lazán hozzák ezt a hangulatot, a hallgató azonnal úgy érzi, ő is ott ropja a színpad előtti tömegben.

 

A változatosságot képviseli a Rebel Diaz duó közreműködésével felvett „Teclitas y niños”, amiben egyszerre van jelen a cumbia és a hip-hop, de nem csak az ének, hanem bizony a zene is egyfajta hibrid – de nagyon jól áll nekik. Az első tetőpont tömegjelenetnek köszönhető, hiszen a pánsíppal indított „Amor Y Libertad” dalban két csoport is segédkezik, aminek eredményeként itt aztán tényleg elszabadulnak az energiák. Nekem legjobban mégis a „Pobre Caminante” tetszik részben a férfikórus, másrészt a vendégek énekhangja miatt. Ez nem csak táncra ösztönöz, hanem az együtténeklésre is. Az argentin Las Manos de Filippi banda elsősorban a rezes vonalat erősíti (Fisurados), amitől az egész picit elmegy a ska felé, miközben ragaszkodik a cumbia lüktetéséhez. Az olyan lassabb tételek, mint a „Cosas Que No Han Dicho” pedig arra emlékeztetnek, hogy a zenészeknek közük van a banda sonora balladákhoz.

 

Aki egy táncos estét szervez, amúgy latin fiesta módra, annak mindenképpen érdemes megismernie ezt a tizenegy számot, hiszen tökéletes talpalávaló muzsikáról van szó, amiben a cumbián kívül hip-hop, ska, bolero, reggae, dub, funk, pszichedelia (A Mi Negra), punk(!), és még ki tudja, mi minden hallható. Hangulatcsinálónak a cikk végére beillesztettem egy komplett koncertvideót – elvégre cumbiából sosem elég.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: El Eléctrico, Pobre Caminante, Qué Me Coma El Tigre

2019-ben megjelent album (Barbès Records)

Weboldal: https://www.chicotrujillo.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Aldo „Macha” Asenjo – énekes

Juan Gronemeyer (batería y percusión)

Michael Magliocchetti – gitár, ének

Tuto Vargas (bajo)

Sebastian Cabezas – trombita

Tio Rodi – ütőhangszerek

Luis Tabilo (trombon)

Felita – szaxofon

Pato Quilodrán – charango, cuatro, quena

Macha Asenjo – gitár, voz desesperada)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Qué Me Coma El Tigre
  2. Pájaro Zinzotle (ft. Rompe Pera Son)
  3. Teclitas Y Niños (ft. Rebel Diaz)
  4. El Eléctrico
  5. Amor Y Libertad (ft. Los Gaiteros de San Jacinto, Son Rompe Pera)
  6. Pobre Caminante (ft. JM és Juanin)
  7. Fisurados (ft. Las Manos de Filippi)
  8. A Mi Negra (Camilo Salinas)
  9. Cosas Que No Han Dicho
  10. Caballo Carioca
  11. Vives Pensando En La Droga