Főkép

Svájci fiatalember voltam, akinek hiányzott az apja, aki szerelmes volt egy zsidó nőbe, és akinek a legbátrabb tette az volt, hogy lehozott egy öreg bakkecskét a hegyről. Nem értettem, mi történik Németországban, hogy miért hullanak a bombák, hogy miért kell gyűlölni a zsidókat, és azt sem értettem, hogyan kerültem ebbe a háborúba.”

 

A gazdag családból származó Fritz édesanyja festőművész volt, és fiának is ezt a jövőt szánta. Volt is hozzá tehetsége a fiúnak, de nyolcéves korában egy szerencsétlenség következtében már nem látta többé a színeket. 1942-ben, amikor elmúlt húszéves, utazgatni akart, és úti céljául Berlint választotta, mert a lovászuktól egyszer azt hallotta, hogy „Berlinben éjjelente bemegy egy bútorszállító kocsi a Scheunenviertel negyedbe és elszállítja a zsidókat”. Ez kíváncsivá tette, és úgy érezte, ki kell derítenie az igazságot.

 

El is látogat a negyedbe, de persze semmit sem talál ott. Betér egy művészeti iskolába, hogy rajzórákat vegyen, itt ismerkedik meg Kristinnel, az aktmodellel. Kristin titokzatos, vonzó, életrevaló nő, teljesen elvarázsolja a naiv Fritzet. Kapcsolatuk rövid idő alatt olyan szorosra fűződik, hogy szinte minden idejüket együtt töltik. Ám a háború nyomot hagy az ő életükben is. Kristin hiába menekül a múltjától, az mégis utoléri. Fritz előtt fel kell fednie az igazságot, és szülei megmentése érdekében kemény döntéshelyzetbe kerül.

 

Takis Würger az egyik legismertebb német hetilap, a Der Spiegel szerkesztője. Néhány újságíró társával együtt járt Afganisztánban, az ott szolgáló német katonákról készült tudósításáért díjat kapott. A Stella a második regénye, melynek főhősnőjét Stella Goldschlagról mintázta, aki a II. világháború idején kollaborált a Gestapoval. A háborút követően letartóztatták, és tíz évre ítélték gyilkosságban való bűnrészesség vádja miatt.

 

Würger a tárgyaláson készült jegyzőkönyvekből részleteket közöl a regényben minden fejezet végén. Fritz Berlinbe érkezésétől kezdve a fejezetek egy-egy hónapot ölelnek fel (1942. januártól decemberig). Nagyon tetszett ez a szerkezet, főleg a fejezetek elején az adott hónap rövid történelmi összefoglalója.

 

Bár valójában csak nagyon kevés párhuzam vonható, nekem mégis eszembe jutott erről a történetről Bernhard Schlink A felolvasó című regénye – hangulatában mindenképpen ahhoz hasonlítható. Mindkettőben egy-egy szokatlan kapcsolatról van szó – Michaelt éppúgy elbűvöli Hannah, mint Fritzet Kristin, és Hannah-t is háborús bűneiért állítják bíróság elé, ahogyan a valóságban Stella Goldschlagot.

 

A Stella – rövidsége ellenére – pontosan ötvözte mindazt, amit kedvelek egy regényben: fikció és valóság keveredését, remek karaktereket és cselekményvezetést. Bár érinti a holokausztot, de nem túl hangsúlyosan, éppen ezért nem zaklatja fel úgy az olvasót, mint ahogyan ebben a témában várnánk.