Főkép

A család a legfontosabb, a családtagok mindenben támogatják egymást, jóban-rosszban együtt vannak. Még ha ez a mondás kicsit elcsépelt is, ez lenne a természetes, ez az én hitvallásom is. Ám Bergljot családjára ez egyáltalán nem jellemző.

 

A történet fókuszában egy örökségi vita áll, ami tulajdonképpen már az édesapa halála előtt elkezdődött. A négy testvér – Bergljot, Bård, Astrid és Åsa – kapcsolata a szüleivel nem felhőtlen. Bergjlot több mint húsz éve alig érintkezik a családjával, csak minimális mértékben kommunikál velük, a személyes kontaktust pedig teljes egészében kerüli. A testvérei közül Astrid az egyedüli, akivel időnként telefonon felhívják egymást, de ezek a beszélgetések is jobbára formálisak, rajta keresztül kap információkat a szüleiről. Astrid és Åsa gyermekeikkel együtt szívesen töltik a nyarakat a szülők Hvaler-szigeti nyaralóiban.

 

Az első bomba akkor robban, mikor kiderül, hogy a nyaralókat Astrid és Åsa örökli majd (holott apjuk korábban biztosította gyermekeit arról, mindannyian egyformán részesednek az örökségből). Fel is értékeltették a nyaralókat, de jóval a piaci ár alatt adnának túl rajta, így Bergljot és Bård a vártnál sokkal kevesebb pénzhez jutna, amikor megkapnák a részüket. Bergjlotot nem igazán érdekli az örökség, először nem is akar a vitába bekapcsolódni, elvégre ő úgysem érzi már önmagát a család részének, ám egy idő után mégis Bård mellé áll az örökösödési vitában.

 

Már kezdettől fogva meglehetősen vegyes érzéseim voltak a főhősnővel kapcsolatban, rögtön felvetődött bennem a legfontosabb kérdés: mi történhetett, ami miatt Bergjlot ennyire elhidegült a családjától? Természetesen a szerző ezt nem fedi fel előttünk rögtön, persze a fülszöveg megemlíti a családon belüli erőszakot, és érezni is lehet, hogy Bergljot leginkább az apjával szemben tartózkodó. Amikor végre lehullott a lepel a titokról, megnyugvást az sem hozhatott az olvasó számára. Sőt, a helyzet tovább rosszabbodott.

 

Vajon milyen kihatással van Bergljot életére a gyermekkori trauma? Mi lenne számára a megváltás? Túl tud-e lépni a problémákon? Egyesülhet-e a család az apa halála után?  Ezeket a kérdéseket járjuk körül a szerző segítségével.

 

Vigdis Hjorth neve számomra eddig teljesen ismeretlen volt, de nyitott voltam az ismerkedésre, hiszen az eddigi olvasmányaim során a skandináv szépirodalom területén igazi gyöngyszemeket találtam. Még ha nem is tudom besorolni ezek közé az Örökséget, akkor is figyelemre méltónak tartom, mert egy nagyon fontos problémát feszeget, ami sajnos sokkal kevésbé ritka, mint szeretnénk. Számomra kifejezetten megterhelő volt a főhősnő életéről és érzelmeiről olvasni, szerencsére nagyon távol áll tőlem, amin ő keresztülment.