Főkép

Laima Jansone egy lett népi hangszeren, a koklén játszik, ami nagyon hasonló a finn kanteléhez és az orosz guzlihoz. 2005 óta zenél, és tehetségét mi sem mutatja meg jobban, hogy 2011-ben fellépett a Womexen. Első lemeze is abban az évben jelent meg, majd különféle koncertek és projektek következtek.

 

Zenéjére jellemző az improvizáció, miközben a meditatív és az ősi jelzők sem állnak messze tőle. A mostani lemez gyakorlatilag 2015 óta formálódik, ekkor kezdték el a számok kidolgozását, csiszolását Uldis Cirulis elektronikus muzsikussal, vagyis az idén megjelent Visuma vizošā tumsa három-négy évnyi közös munka eredménye. Nyilvánvalóan két kreatív zenész találkozásának vagyunk tanúi, akik szöveg nélkül is megértik egymást.

 

Ennek egyik következménye, hogy egy kivételt leszámítva csupa instrumentális kompozíció szerepel az albumon. A kivétel a „Bumbulēt!”, amihez Karlīnes Puraviņas 1968-ban rögzített énekét használták fel. Mondanom sem kell, nekem ez tetszett a legjobban, köszönhetően annak a kontrasztnak, ami a modern hangszerelés és a különleges ének között megvan. Mivel korábban már hallottam ilyen megoldást, nagy meglepetés nem ért, legfeljebb rácsodálkoztam, mennyire jól sikerült „megzenésíteniük” az eredetit.

 

A többi tételben jól érvényesül a két zenész kreativitása, bár tény, az eredeti kiindulási alapok ismerete nélkül csupán annyi dolgom van, hogy megpróbáljak ráhangolódni erre a misztikus-meditatív muzsikára. Nos ez elsőre nem sikerült maradéktalanul, ezért mindenkit figyelmeztetek, ne próbálja meg háttérzeneként elindítani a lejátszást, mert csalódni fog.

 

Viszont ha sikerül elkapnunk a hangulatot, akkor picit közelebb kerülünk Föld Anyához, főként az utolsó öt szerzemény révén, amelyekben érzésem szerint a duónak sikerült maradéktalanul megvalósítania az eredeti elképzelést.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Bambulet!, Visuma vizošā tumsa, Saules Griezi

2019-ben megjelent album (CPL-Music, Music Lauska)

Az énekesnő weboldala: http://zemeband.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Laima Jansone – kokle

Monsta (Uldis Cirulis) – elektronika

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Saullekts / Sunrise
  2. Bambulet!
  3. Miglas Vali / The Rolling Mist
  4. Velu Dziesma / The Song Of The Ancestors
  5. Es Gulu, Gulu / I Saw In My Dream...
  6. Usins
  7. Koku Cuksti / The Whispers Of The Trees
  8. Visuma vizošā tumsa / The Glimmering Universe
  9. Urbanas Dzires / Urban Feast
  10. Saules Griezi (Aka Sidrabina Lietins Lija) / Solstice (Aka Silver Rain)