Főkép

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy mikor unok rá a világzenére, azt szoktam válaszolni, hogy az jóval odébb lesz, mert ez annyira változatos, mint egy kezdő bélyeggyűjtő első albumának tartalma. Ráadásul szerencsém van, hiszen minden héten új bélyeggyűjteményt vehetek a kezembe. Mint bármely más zenénél, itt is megfigyelhető egyfajta „minta”, amit divatnak vagy trendnek azért nem neveznék. Mindig van egy stílus vagy tájegység, ami az adott pillanatban a többinél nagyobb figyelmet kap a hallgatók és a „szakma” részéről, illetve hirtelen az előadók, együttesek oldaláról „túlkínálat” jelentkezik. Persze ez inkább a csillagok együttállásának köszönhető, hiszen ahhoz, hogy valaki népszerű legyen, minimum pár év aktív zenélés, gyakorlás, stb. szükséges (természetesen a zsenikre és a kivételes tehetségekre ez nem érvényes).

 

Az egyik ilyen slágertéma napjainkban véleményem szerint a finn női énekre alapozott muzsika. Olyan együttesekre gondolok, mint a Tuuletar, Okra Playground, Kardemimmit, Enkel, stb. Hozzájuk tartozónak érzem a két országhatárral távolabb, Rigában három évvel ezelőtt alakult lett együttest, a Tautumeitast. Népzenével kezdtek, és az évek során fokozatosan jutottak el a világzenéig, dalaikban közvetve ott van minden, amit ez idő alatt a világban hallottak, és ezekből alakították ki a saját stílusuk.

 

Egyedül azt nem tudtam eldönteni, hogy mennyire volt tudatos lépés az, amikor elindultak a 2017-es helyi X faktoron. Az mindenesetre tény, hogy ennek köszönhetően az egész országban megismerték a nevüket és nem is szerepeltek rosszul, hiszen csak az utolsó előtti héten estek ki. Az, hogy ilyen sokáig versenyben maradtak, részben a tehetségüknek, részben pedig Reinis Sējāns mentorkodásának volt köszönhető.

 

Tavaly írtam a Lai Masina Rotajas! albumról, amit az Auli együttessel közösen készítettek. A fiúk dudáltak, a lányok énekeltek, nekem meg azok a számok nyerték el tetszésemet, amelyekben a Tautumeitas tagjai hallatták a hangjukat. Az ekkor megszerzett stúdiós tapasztalat birtokában, valamint Reinis Sējāns produceri (és vendégmuzsikusi) közreműködésével idén kiadták az önmagukról elnevezett bemutatkozó lemezüket. Ezen tizenhárom szerzemény hallható, melyek főbb jellemzője az epikus felé hajló dallamok, többszólamú, kristálytiszta, minden mesterkéltségtől mentes vokál, rafinált hangszereléssel kiegészítve.

 

Ez a muzsika jóval több a népzenénél, elég csak megfigyelni a hangszerelést a „Raganu nakts” című számban. Ennek a ritmusa például bármely latin fiestán megállná a helyét, míg az énekszekció a falusi asszonykórusokat idézi. Menet közben létrejön a varázs, úgy dolgozzák össze a két részt, hogy azok zökkenőmentesen simulnak egymásba, alkotnak kerek egészet. A „Bērziņš” hangszerelése miatt érdekes, no meg Aurēlija Rancāne éneke miatt, ennek a nótának a gyökereit valahol keleten vélem felfedezni. A „Raudi raudi” jazzes alapjához a lemez legtetszetősebb többszólamú énekét adták hozzá, a kettő együtt különleges hangulatot teremt. Ha már a legeknél tartok, akkor a legkísérletezőbb kompozíció címet egyértelműen az „Aiz azara” érdemli ki, ebben főként Reini Sējānu alakít nagyot.

 

Mindent figyelembe véve, a Tautumeitas ígéretes első album, aminek bármi lehet a folytatása. Abban viszont az együttes videói alapján teljesen biztos vagyok, hogy a látvány, a színpadi jelenlétük nagyon sokat tesz hozzá a produkcióhoz – vagyis egyszer őket is megnézném élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Bērziņš, Sadziedami, Dai citas meitas, Aiz azara

2018-ban megjelent album (CPL Music)

Az együttes weboldala: http://tautumeitas.lv/

 

 

A zenekar tagjai:

Asnate Rancāne – ének, hegedű

Ilona Dzērve – ének, harmonika

Lauma Bērza – ének, hegedű

Aurēlija Rancāne – ének

Laura Marta Līcīte – ének

Laura Liepiņa – ének

 

Közreműködők:

Reini Sējānu, Staņislavs Judins, Artūrs Bērziņš, Kaspars Majors, Sandis Bārdiņš, Jānis Sirmais

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Intro

2. Sadziedami

3. Pāde

4. Raganu Nakts

5. Vainagu Deja

6. Bērziņš

7. Pelīte

8. Raudi Raudi

9. Sastdine

10. Ūgas

11. Bārainīte

12. Aiz Azara

13. Dai citas meitas