Főkép

Hamarosan indul a jubileumi 25. Sziget Fesztivál. Nem tudom, másnak ez mit jelent, páran talán érdeklődnek, páran talán fújolnak, páran talán rajongók mi, az ekultura.hu szerkesztőségében többen is évről évre lelkesen várjuk ezt az augusztusi hetet. Ami mostanság már nem hétfőtől-vasárnapig terjedő időszak, inkább hajaz a korai Szigetek időrendjére, kiegészítve a nulladik és a mínusz egyedik nappal. Ráadásul úgy tűnik, hogy 2017-ben sem leszünk kevesen a Hajógyári füvén... Már hónapokkal korábban elfogytak az ötnapos bérletek, és valószínűleg sem hetibérletből, sem napijegyből nem lehet már túl sok, de ez biztosan nem szegi a kedvünket, hiszen, valljuk be, Szigetre járni egészen különleges élmény.

 

Fesztiválra a zene miatt megyünk írhatnánk reflexszerűen, ha most lenne az első Szigetünk, de erről természetesen szó sincs. Kulturális programok egész garmadája vár minden látogatót, az operától kezdve a cirkuszig, és akkor még a különböző egyéb tevékenységekről nem is szóltunk. Mégis, úgy gondoljuk, a legtöbb fesztiválozóban ezek csak a „jóleső” pluszt adják, és a központban a zene áll: hogy évről évre láthassunk olyan zenekarokat, akikért rajongunk.

 

Az ekultura.hu szerkesztőségével immár sokadik éve rendszeresen kinézünk, évről évre próbálunk valamit átadni az élményből, próbáljuk bemutatni mindazt a gazdagságot, amit a Sziget képvisel. Elsőként Galgóczi Tamás és Szabó Dominik ajánl pár olyan koncertet, amit szerintük vétek lenne kihagyni – szokás szerint erősen szubjektíven azokat, amikre leginkább kíváncsiak.

 

szerda, augusztus 9.

 

Lóci Játszik (H) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Nem vagyok túl nagy ismerőjük, de a Fonogram-gálán láttam őket lelkesedni, örülni, és ez megadta az utolsó lökést, hogy meghallgassam pár lemezüket. És tulajdonképpen tetszett is az, amit hallottam: nem mondom, hogy gyakori vendég lesz a lejátszómban, de pont olyan zenének tűnik, amit élőben nagyon jó lesz hallgatni. Ráadásul megnyerték a Nagy-Szín-Padot is, úgyhogy valamit biztosan tudnak. (SZD)

 

 

The Biebers (H) – Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad

Nem tagadom, a tavalyi Szigetes bulijuk volt az utolsó lépés ahhoz, hogy menthetetlenül elkapjon a The Biebers-láz. Azóta persze picit panaszkodtam a legújabb lemezükre, de ez legfeljebb az itthoni lemezhallgatást befolyásolja: abban ugyanis biztos vagyok, hogy Puskás Petiék megint óriási bulit fognak csinálni a Volt Színpadnál. Nosztalgikus és mégis mai diszkópopzene, kicsit kínos, de mégis nagyon önfeledt, szerethető és őszinte – mondom, engem elkapott. (SZD)

 

 

Billy Talent (CAN) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Kevés olyan fellépő van az idei Szigeten, akiket nagyon-nagyon várok, de a Billy Talent köztük van, pedig tavaly már láttam őket élőben – a Budapest Parkos koncertjük viszont olyan király volt, hogy muszáj megismételni az élményt. Nem a világ kifinomultabb vagy legegyedibb rockzenéje, de én nagyon bírom a hangzást: kemény, hatásos, igazi üvöltve énekelhető hangulat. (SZD)

 

 

csütörtök, augusztus 10.

 

Zoord (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Az idei Sziget világzenével, hazai világzenével kezdődik számomra, és aki veszi a fáradságot, az a hazai kínálat legjavát nézheti/hallhatja csütörtökön. Elsőként a Zoord együttest ajánlom, mert:

A lényeg persze a zene, ami egész egyszerűen fenomenális. Valamint céltudatos, mentes minden felesleges sallangtól, mintha a három muzsikus nemcsak a közönségnek játszana, hanem valami magasabb cél, a zene megszólaltatása, az alkotás során megfogalmazott kép hangok útján történő közreadása, megelevenítése vezetné őket. Fél lábbal a sámánok révülésével, mágiájával rokon, fél lábbal pedig a magyar óidők hagyományaiból merítkező muzsikát kapunk, ami él, tele van energiával, és magával ragad.”

(GT)

 

 

Parno Graszt (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Ha van igazságtalanság a honi zeneiparban, az egyértelműen Parno Graszt együttest sújtja. Egészen pontosan arra gondolok, hogy csináltak egy gyönyörű számot, ami egy sokkal xxx feldolgozásnak köszönhetően nem kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemelne. De ezen a napon biztosan eljátsszák majd. (GT)

 

 

Kerekes Band (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Az este egyik csúcspontja lehet a Kerekes Band produkciója, mert:

Fellépésükből áradt az energia, méghozzá abból a zabolátlan, kirobbanó, őserejű fajtából, ami nemcsak arra képes, hogy szétszedje a színpad deszkáit, hanem egyúttal tartósan feltölti a közönséget, mielőtt hazaengedné. Ráadásul nem csupán a zenéjük ellenállhatatlan, hanem a hozzá adott látvány, a show is. Fehér Zsombor legalább olyan őrült a mikrofon mögött, mint mondjuk Freddie Mercury vagy Roger Daltrey volt annak idején (s nem utolsó sorban a Jethro Tull első embere, Ian Anderson).”

(GT)

 

 

Alex Clare (UK) – OTP Bank Színpad by A38

Engem nagyon meglepett Alex, amikor februárban bejelentette, hogy nyáron majd a Szigeten megint találkozunk. És nem mondom, hogy nem örültem: ugyan én nagyon szeretem az A38 koncerttermét, de kíváncsi vagyok, hogy párszor nagyobb tömegben milyen az a fajta soul, amit ő képvisel. Az már biztos, hogy Alex kiváló előadó, tényleg a szívét-lelkét belerakja egy-egy koncertbe, de vajon mennyire lesz rá vevő az A38 sátor közönsége? (SZD)

 

 

péntek, augusztus 11.

 

Mando Diao (S) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Túlzás lenne azt állítani, hogy nagy rajongója vagyok a svéd srácoknak, ugyanakkor a nemrégiben megjelent lemezük (Good Times) jó párszor végigpörgött a lejátszómban. Van valami fülbemászó, valami megragadóan szerethető ebben a poprockban, és bár félek, hogy nem leszünk olyan sokan, azért bízok benne, hogy a Nagyszínpadon sem mutatnak rosszul. (SZD)

 

 

Middlemist Red (H) – Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad

Pár hónapja azt írtam, hogy a Middlemist Red legújabb korongjáról, hogy „imádom a hangzását, ahogy a pszichedelikus rock keveredik a laza és dögös megoldásokkal, ahogy az egészet átjárja a stoneres komolyság, de mégis megbújik a mélyén valami játékosság.” Márpedig ezt azóta is tartom, viszont egyre nagyobb problémának tartom, hogy még nem láttam élőben a srácokat. Remélem, hogy ez a mostani Szigeten már megváltozik. (SZD)

 

 

Bombay Royale (AUS) – Európa Színpad

Azt nem tudom, milyen sokan vannak az országban, akik szeretik a Bollywood hangulatát, vagyis az indiai filmek zenéjét, de azok ezen a napon ünnepelhetnek, mert az ausztrál együttes mind zenéjében, mint megjelenésében a hajdanvolt akciófilmeket idéz – ezt tényleg látni kell. (GT)

 

 

Bixiga 70 (BRA) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A tavalyi lemezük kapcsán az alábbit írtam, és úgy gondolom a pénteki koncerten sem lesz másként:

A Bixiga név tíz muzsikust takar, akik különféle zenekarokból érkeztek, ami csak még jobban felerősíti a sokféleséget, a változatosságot. Nemcsak az instrumentális szerzemények jellemzőek rájuk (náluk nincs énekes), hanem a táncolhatóság, Brazília és Nyugat-Afrika összemosása, az improvizálás, és a közös komponálás – náluk tényleg mindenki hozzáteszi a maga részét a számok megalkotásához.

Mindezek után nincs más dolgom, mint mindenkit arra biztatni, hogy házibuliban, péntek esti lazulásként indítsák el a III-as sorszámot viselő albumot, és élvezzék a négytagú ritmusszekció lábmozdító, kézhajlító ténykedését, a fúvósok szólóit. A fekete kontinens, a hetvenes évek hagyatéka, funk és jazz, cumbia és salsa, dub és elektronika – mind szépen sorjáznak egymás után, mégis kerek egészet alkotva.”

(GT)

 

 

szombat, augusztus 12.

 

Fran Palermo (H) – Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad

Bár a Fran Palermóra már a 2013-es Natural Cash-sel felfigyeltem, valahogy mégis a tavalyi Razzle Dazzle után kezdtem többet hallgatni. És ugyan ritkán hallgatom végig bármelyik korongot is, viszont rendszeresen visszatérek hozzá: van valami ellenállhatatlan a hangzásban. Hosszú távon talán tömény, viszont pár szám erejéig szeretek elmerülni ebbe a sivatagi rockos hangulatban, és csak lebegni kicsit... (SZD)

 

 

Tamikrest (MLI) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A Maliból érkező Tamikrest a sivatagi rock/blues második generációjának meghatározó együttese szombaton a lemezek szabta időkorlátok nélkül varázsolják el a nézőket, időtlenség, nyugodtság árad a zenéjükből.

Európai fül számára szokatlan, hogy a megszokottnál lassabban játszanak, legalábbis a rockzenénél ennél gyorsabb tempóhoz szoktunk, de részben ez adja meg a Tamikrest zenéjének egyediségét, a többit pedig az afrikai ritmusoknak/dallamoknak tudom be.”

(GT)

 

 

Goran Bregovic Wedding And Funeral Band (SRB) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Balkáni rezes muzsikára vágyóknak kötelező program. (GT)

 

 

Crystal Fighters (UK) – OTP Bank Színpad by A38

A Crystal Fighters is az a banda, akiket a legújabb lemezük kapcsán ismertem meg jobban, bár kedvencek sosem lettek. Mégis van valami kellemes az Everything Is My Family dalaiban, amiért úgy érzem, megéri rendszeresen visszatérni hozzá. Könnyed, vidám pop, fülbemászó dallamok, és remélhetőleg nagyon jó hangulat várja mindazokat, akik benéznek az A38 sátorba a késői órán. (SZD)

 

 

vasárnap, augusztus 13.

 

Gaye Sul Akyol (TR) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Ez egy nagyon erős nap lesz a világzenei színpadon.

Gaye Su Akyol nyilvánvalóan a török hagyományokból építkezik, a klasszikus énekstílusokból merít, és időnkét úgy tűnik, cseppet sem foglalkozik a zenével. Ez persze nem így van, csak akkora a kontraszt a keleti ének és nyugati gitárjáték (rock, post-punk és new wave ami hamarjában eszembe jut erről), hogy elsőre fel sem fogtam teljes mélységében. Mintha a stúdióban összekeverték volna a hangsávokat, és ennek eredményeként került Selda Bağcan a Sonic Youth mellé.”

(GT)

 

 

Orkesta Mendoza (USA) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Egyértelműen erre az együttesre vagyok a legkíváncsibb az idei Szigeten. Az ok a következő:

„…teljesen lenyűgöztek azzal a lazasággal, ahogyan saját képükre formálták a különféle mexikói és egyéb latin muzsikákat – cumbia, ranchero, mambo, rumba és amihez éppen kedvük van.”

(GT)

 

 

Allah-Las (USA) – OTP Bank Színpad by A38

Nem tudom, más hogyan készül a Szigetre, de én például már az kész programtábla után elkezdem hallgatni azokat a bandákat, akiket nem ismerek. Így találtam rá az Allah-Lasra is, és nagyjából másfél szám kellett ahhoz, hogy eldöntsem: én ott akarok lenni a koncerten. Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy majdnem főműsoridőben mennyien lesznek az A38 sátorban, de aki hangulatos, egy kicsit régimódi, de mégis stílusos (sivatagi?) rockot akar hallgatni, az mindenképpen válassza őket. (SZD)

 

 

Chico Trujillo (CHI) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Latin zenéből sosem elég, ezért akiben marad még energia Mendozáék után, az nézze meg a chilei Chico Trujillo társulatot, mert cumbiából sosem elég. (GT)

 

 

The Pretty Reckless (USA) – OTP Bank Színpad by A38

Nem hiszem, hogy bárki is tagadná, hogy a The Pretty Reckless elsősorban Taylor Momsen személyére és személyiségére épül, de nincs is ezzel baj. Legalább a Paramore óta nem lepődünk meg azon, ha egy harcias, erős, dühös női frontemberű rádióbarát rockcsapat tűnik fel a színen, és csak örülünk annak, ha ezt jól csinálják. Márpedig szerintem a The Pretty Reckless igen jól csinálja. (SZD)

 

 

hétfő, augusztus 14.

 

The Klezmatics (USA) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Évtizedes színpadi rutinnal a hátuk mögött nem kevesebbet várok tőlük, csak egy emlékezetes koncertet, sajgó lábakat, mosolygó arcokat. (GT)

 

 

Romengo (H) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A Romengo koncertje nem csak azért kihagyhatatlan, mert lassan többet koncerteznek külföldön mint idehaza, hanem mert olyan cigány muzsikát játszanak, ami egyszerre hagyományos és újító. (GT)

 

 

Ian Siegal (UK) – Music Box

Még a legelső Szigetemen fejlesztettem ki azt a szokást, hogy ha éppen nincs a nagyobb színpadoknál (Nagyszínpad, A38) olyan előadó, akikre kíváncsi lennék, akkor a blues-részleg felé veszem az irányt. Így találtam rá egy hűvös szombat délután Ian Siegalre, aki engem maximálisan megerősített abban, hogy jól döntöttem, amikor stílusos, megragadó, karcos blues-t választottam EDM helyett. A blues színpad helyét idén a Music Box veszi át, Siegal viszont most is ott lesz – és remélem, hogy én is. (SZD)

 

 

kedd, augusztus 15.

 

The Kills (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Újabb banda, akikről volt valami fogalmam, mielőtt módszeresen elkezdtem volna a lemezeiket hallgatni, de azért nem sok. Miután viszont bejelentették őket a Szigetre, legalább a legutóbbi korongjuk (Ash & Ice) előkerül hetente egyszer, és bár rajongó még nem lettem, azért kíváncsi vagyok, élőben hogy szól ez az indie rock. (SZD)

 

 

Hanggai (CHN) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

Ahogy a latin zenéből, úgy a lófejes hegedűből és mongol torokéneklésből sem lehet elég. Az utolsó napon nyugat és kelet keveredik zenéjükben, szintén kötelező néznivaló. (GT)

 

 

alt-J (UK) – Dan Panaitescu Nagyszínpad

Az alt-J is a visszatérők közé tartozik, de az igazság az, hogy én 2015-ben még annyira nem ismertem a zenéjüket, hogy nagyjából két szám után tovább is álltam. Ezt most már bánom, merthogy azóta jónéhányszor megfordult a lejátszómban a három albumuk, és egyre jobban szeretem is őket (főleg az első kettőt). Kísérletezős, alternatív, de azért mindig a befogadhatóság megfelelő oldalán, itt-ott elég bizarr, de azért szerethető az a zene, amit csinálnak, és bár nagyon egyértelműen nem Nagyszínpadra való, azért kíváncsi vagyok, idén milyen hangulatot tudnak teremteni. (SZD)

 

 

Mokoomba (ZIM) – IBIS bemutatja: Világzenei Színpad

A zimbabwei együttes utolsó lemezével nagyon sok világzenei toplistára felkerült – méltán, mert zenéjükben jól ötvözik a hagyományokat a modern hangzással. Már csak az a kérdés, mire képesek élőben. (GT)