Főkép

Talán mindenki hallotta már Elon Musk milliárdos technológiai befektető és különc zseni egyedi hangzású nevét – vagy egyik-másik, a nevéhez kötődő vállalata kapcsán, vagy azért, mert előszeretettel hasonlítják Tony Starkhoz/Vasemberhez (pedig emberi jellemvonások tekintetében semmi közös nincs bennük). Szokták Steve Jobs szellemi örököseként is emlegetni, csakhogy míg Jobs egy szűkebb területen alkotott maradandót, Elon Musk számtalan, egymástól gyökeresen eltérő iparágban is sikereket ért el.

 

Ashley Vance technológiai újságíró életrajzi könyve, amely magyarul a HVG Kiadónál jelent meg 2015-ben, hiteles, részletes és érdekes képet fest Elon Muskról. Nemcsak az élettörténetét ismerjük meg a könyvből a dél-afrikai nehéz gyermekkorától kezdve az USA-ba költözésén át a folyamatos kudarcokig, majd a sikerekig, hanem magát az embert is, emellett betekintést nyerhetünk az elsőre őrültnek tűnő jövőképébe.

 

Musk alig harmincéves korától élete végéig playboyként élhetett volna a Szilícium-völgyben a Zip2 és az x.com/Paypal létrehozásából, majd eladásából szerzett vagyonából, helyette létrehozta azt a vállalkozást, amelybe talán senki más nem mert volna belevágni: ez a SpaceX, amely mostanra a világ legolcsóbb rakétáit gyártja, és lassanként forradalmasítja az űr-teherszállítást. A SpaceX egy közel másfél évtizedes projekt, rengeteg buktatóval és keserves kudarccal, amely mostanra kezd összeállni, ahogy a számtalan sikertelen indítás, landolás után már stabil, visszatérni is képes rakétákat képesek előállítani. A végső cél azonban az, hogy embereket juttasson a Marsra, sőt, akár Muskot magát is, ha erre lehetőség nyílik.

 

Ezzel párhuzamosan Musk egy másik ambiciózus vállalkozást is felfuttatott, miután a Tesla Motors nevű vállalat elektromos autógyártó cég első emberévé vált. Régóta álmodozott alternatív energiaforrással hajtott járművekről, és amikor lelkes fiatal mérnökök befektetőt kerestek, azonnal lépett, és hamarosan ő maga vált a Tesla első emberévé. Nem kisebb célt tűztek ki, mint a teljes autóipar forradalmasítását, és bár a Tesla belső feszültségekkel teli pályája hasonlóan alakult a SpaceX-hez, távozó alapítók, sorozatos kudarcok után egyszerre csak minden összeállt.

 

Hogy mit is jelent ma a Tesla Motors az üzleti életben, azt tökéletesen érzékelteti az a pár nappal ezelőtti hír, amely során Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla nem a Samsunggal, hanem a Panasonic-kal szerződik le hosszútávra lítium akkumulátorgyártásra. Ennek eredményeképp a Samsung tőzsdei értéke azonnal 500 millió dollárral csökkent, míg a Panasonicé 800 millió dollárral nőtt. A Tesla autói mostanra egyfajta „techno-utópista” életformát kínálnak a szimpla autón túl a professzionális, futurista formatervezéssel, a teljesen automatizált és távolról folyamatosan frissített szoftvervezérléssel, a szerviz- és olajmentes működéssel, környezetbarát üzemmel.

 

Mindezek ráadásul csak mellékprojektek, mert Musk fő célja továbbra is az, hogy az emberi faj több bolygón is megvesse a lábát. És most már egyre többen gondolják azt, hogy nem viccel, és neki valóban sikerülhet. 2016-ban a SpaceX-szel emberes űrrepüléseket terveznek; 2017-ben jön a Tesla Model 3-ja, amely az eddigi Tesla modellek harmadába fog kerülni; épül az USA-t behálózó ingyenes akkumulátor-töltő állomáshálózat, és még új, gigagyárakat is felhúznak a várható kereslet kielégítésére. Eközben a SpaceX saját űrközpontot épít, és a tervek szerint 2025-re rendelkezésre áll olyan gyorsítórakéta és űrhajó, ami nagy mennyiségű rakományt és embereket fog tudni a Marsra szállítani. Ugyanakkor az is tény, hogy folyamatosan ott lebeg a bukás is a feje felett: elég egyetlen baklövés, és mind a Tesla, mind a SpaceX könnyen összeomolhat.

 

Ashley Vance könyvének lapjain keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogy Musk miként, milyen áldozatok árán jutott el idáig, hogy gyakorlatilag mindent a céljainak rendel alá, emiatt egyáltalán nem egyszerű ember – empatikus képességei finoman szólva sem túl fejlettek, egyesek szerint nem is rendelkezik ilyesmivel, és a munkát, fanatizmust mindennél sokkal többre tartja. Nem kíméli a munkatársait, beosztottjait, ahogy magát, úgy a vele dolgozókat is képes a tűrőképesség határáig hajszolni a sikerért, de még a leghűségesebb alkalmazottait is képes bármikor kirúgni.

 

Vance egyrészt a személyes benyomásait, véleményét is belefoglalja az életrajzba az Elon Muskkal zajlott számtalan beszélgetése nyomán, másrészt rengeteg alkalmazottjával, üzlettársával, ismerősével vette fel a kapcsolatot, akik tovább árnyalják a képet. Ha bárki szeretne bepillantást nyerni Elon életébe, nagyra törő, világformáló terveibe, valamint ennek a különös embernek a gondolkodásába, akkor ennél a könyvnél jobb forrást nehezen lehetne ajánlani. És Elon Musk ma a világ egyik legérdekesebb személyisége.

 

Ahogy Ashley Vance is megfogalmazza, „az egészben az a lenyűgöző, hogy Musk továbbra is kész arra, hogy akár mindent elveszítsen”.