Főkép

Akik járatosak a hazai sci-fi és főleg a fantasy világában, biztosan találkoztak már J. Goldenlane-nel. Az angolszász hangzású név Goldman Júliát fedi, akinek a Beholdernél jelent meg az első regénye még 2001-ben Isteni balhé címmel, majd ezt számos követte még 2005-ig. Goldenlane-nek kialakult egy rajongótábora, akik regényeit leginkább izgalmas cselekménye és humora miatt kedvelik, ám az olvasóknak kerek tíz évet kellett várniuk, mire újabb regénye jelent meg (immáron a Delta Vision kiadónál).

 

A Napnak fénye a jövő Kínájában játszódik, ahol az ifjú császárnak, a nem éppen könnyen megjegyezhető nevű Tien Naga-Hai Huang-Tinek, apja halála után nemcsak egy egész császárság gondjait kell a nyakába vennie, de túl kell élnie az ellene irányuló merényletkísérleteket, és egy újabb világháború rémképével is meg kell küzdenie. Ehhez nem várt helyekről érkezik segítség: Ticca Min, a kockanegyedek szürkeségéből hirtelen a császári palotában találja magát; az Ausztrál Föderáció kémje pedig még maga is nehezen hiszi el, hogy meddig merészkedik el egy ellenséges hatalom uralkodójának megmentéséért.

 

Ami rögtön felkeltheti az olvasó figyelmét, hogy végre itt egy regény, amely nem Európában vagy Amerikában játszódik. A jövőbeli Kína nagyon érdekesen van felépítve, tele ellentmondásokkal. Egyrészt ott vannak a kockanegyedek, ahol főszereplőnk is él, amelyek mindegyike ugyanolyan szürke, poros, reménytelen – akik itt élnek, örülhetnek, ha az algagyárban kapnak munkát. Másrészt viszont ott van a hatalmas technológiai fejlődés, amelynek segítségével már robotok vívják a háborúkat, és lehetővé vált mindenféle mesterséges testrészek beültetése emberekbe és állatokba. Akinek van elég pénze, szinte bármit megtehet.

 

A regény váltakozó nézőpontú, mindig más karakter szemszögéből tudjuk meg, éppen hogyan alakulnak az események. Ez azért is nagyon jó ötlet a Napnak fénye esetében, mert így amikor a palotán kívül kalandozik a császár, akkor is tudjuk, mi zajlik a palotában, párhuzamosan bomlik ki a cselekmény. Természetesen van itt bonyodalom, elárulás, cselszövések és nagy titkok is, hogy aztán a végére szépen összesimuljanak a szálak, és megérthessük, mi is zajlik a háttérben, kinek állna érdekében, hogy a császár eltűnjön és egy újabb háború robbanjon ki.

 

Számomra a legizgalmasabb kérdést pont az jelentette, ahogy Kínában és az Ausztrál Föderációban állnak az új technológiai vívmányokhoz. Kínában nagyon nagy az ellenállás, az emberek csak nehezen fogadják el a fejlődést, és torz lényként néznek azokra, akiknek beültetéseik vannak. Ezzel szemben az Ausztrál Föderációban szinte teljesen természetes, hogy még az egészséges emberek is átszabatják magukat, hogy gyorsabbak, erősebbek, szebbek és intelligensebbek legyen. Érdekes, hogy pont ez az ellentét adja a két ország közti konfliktus magját, nem pedig mondjuk valamilyen ásványkincs vagy terület feletti tulajdonlás kérdése.

 

A Napnak fénye egy végig sodró lendületű regény, amelyben szinte szusszanásnyi szünetet sem kapnak a szereplők (sőt, mi sem nagyon). De ez egyáltalán nem baj, ráadásul érdekes, hogy emellett is szépen kibomlik a világfelépítés és a szereplők viszonya. Szép ellentétpárt alkot a gazdag, kivételezett császár és a szegény, egyszerű Ticca Min, aki viszont elég sokáig nem tudja, hogy kivel is barátkozik. Érdekes megfigyelni, hogy miként alakul az ő viszonyuk a regény során, hogy mennyire el tud tűnni két ember között a különbség, hogy ha nem állnak címek és rangok közéjük. Ha viszont lehull a lepel, az sajnos mindent meg tud változtatni – így van ez az életben is.

 

Meleg szívvel ajánlom azoknak Goldenlane regényét, akik szeretik az akciódús, mégsem agyatlan kalandregényeket; akik szeretnek azon gondolkodni, hogyan is nézhetne ki a jövőnk; akik szívesen olvasnának végre olyan szórakoztató könyvet, amely Ázsiában játszódik. Nem kell ahhoz ismernünk a korábbi regényeket, hogy ezt élvezhessük, hiszen egy teljesen önálló, önmagában megálló történetről beszélünk. Ezek után kíváncsi leszek az írónő további történeteire is, hogy milyen messzeségekbe tud még minket elrepíteni.