Főkép

Micsoda remek borító, micsoda remek könyv, és micsoda remek átverés, amennyiben valaki előbbi alapján arra számít, hogy utóbbi valami fantasztikus csajos cucc. Persze van benne fantasztikus csaj, épp csak az utóbbi idők egyik legnagyobb könyves pofonját kaptam ettől a könyvtől.

 

A címadó-mesélő egy 14-15 éves forma lány, egy hat tagú (plusz a fura kutya) olasz család tagja. Kissé túlsúlyos, testi fölöslegét agyi kapacitással kompenzálja (túl). Élénk a fantáziája, mintegy reakcióul arra, hogy pengeéles megfigyelései vannak az őt körülvevő világról. Nem ő az egyetlen bogaras figura a családjukban, de nem a többiek mesélik el a történetüket, hanem ő. És az történik velük, hogy miközben élik apró stiklikkel megspékelt, de alapvetően boldog és élhető életüket, egyszerre különös építmény épül a szomszédjukba, s az oda költöző új család felforgatja Margheritáék életét. Új szeleket hoznak, új divatot, mentalitást, világlátást. És egy idő után úgy tűnik, a lány az egyetlen, aki ki tudja magát vonni a szomszédok bűvköréből – vagy tán ő sem, tekintve, hogy van egy elvont fiuk, aki nagyon tetszik neki…

 

Margherita, illetve Benni stílusáról Vonnegut jutott eszembe, meg Chuck Palahniuk, s tőle is a Kárhozott és a Halálraítélt, aminek pár vonásban hasonló a főszereplője. De persze bőven vannak különbségek is. Például Benninél előfordulnak költői pillanatok (és most nem Margherita bevallottan-szándékoltan rossz verseire gondolok), a végén viszont úgy odacsap, ahogy még tán emezek sem szoktak. Pedig mennyit nevettem még az elején…

 

Az persze rögtön az elején is világos, hogy ez a könyv a mai fogyasztói társadalom kritikája, de hogy milyen mélységeit mutatja majd meg az agymosásnak, illetve annak, hogy hogy le tud aljasodni az ember, és hogy mekkorát üt a végén, arra nem is számítottam. Többet pedig nem vagyok hajlandó elárulni róla. Hacsak azt nem, hogy a fordítás egészen remek, a nyelvi poénok is ülnek, és hát Margherita nem finomkodik.

 

Stefano Benni 1947-ben született olasz író, magyarul ezen kívül a Gyorslábú Achille jelent meg, szintén a Scolarnál. Kénytelen leszek megvenni.