Főkép

Shakira visszatért a szülési szabadságról, mégpedig stílszerűen egy új albummal, ami 2014. március 25-én jelent meg, tizedik a sorban, és nemes egyszerűséggel a Shakira címet kapta. Ami lehetne akár a fantáziátlanság vagy az igénytelenség remek példája, de aki egy kicsit is ismeri Shakira pályafutását, az tudja, hogy nála minden tudatos döntés eredménye. Latolgathatnám itt, hogy mire utalhat a címválasztás, de nem untatnék ezzel senkit, talán még magamat sem, hiszen nem ez a lényeg, hanem a zene. A zene, ami annyira sokféle ezen a lemezen, hogy hirtelenjében fel sem tudnám sorolni a stílusokat, de abban biztos vagyok, hogy van egy-két olyan, amire a kolumbiai énekesnő eddigi pályafutása során nem igazán volt példa. Vagy emlékszik valaki arra, hogy Shakira folkot, country-t vagy reggae-t énekelt korábban?

 

Nem tudom, hányszor hallgattam meg a lemezt, de nagyon sokszor, a szomszédok talán már unták is, bár nem mondták, mondjuk azt sem, hogy kérik még, mégis bajban vagyok, hogy mit is írjak róla. Nem azért, mert jó vagy rossz, hanem mert elég vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. Tetszik, hogy mer új területekre merészkedni, új dolgokkal kísérletezni, de nem tetszik, hogy nincs rajta olyan nóta, ami beleég az agyamba, legalábbis nem a jó értelemben. Pedig vannak kifejezetten jó pillanatai, amikor kénytelen vagyok abbahagyni, amit éppen csinálok, hogy csak a zenére tudjak figyelni, de ezek ritkák. Viszont került olyan nóta a lemezre, amit nem értek, mit keres ott, vagy ha már felkerült, miért éppen oda, ahova. De biztos velem van a baj, és mások szerint ez éppen így jó, ahogy van.

 

Az biztos, hogy a kezdés, a Rihannával készített duett (Can’t Remember To Forget You) skás és rockos dallamai megalapozzák a hangulatot, ráadásul mire a lemez kijött, már annyiszor hallhattuk, hogy régi ismerősként üdvözöltük, és szinte bebugyoláltuk magunkat a hangulatába. Akinek tetszik a nóta, de nem szereti Shakira angol nyelvű dalait, az örülhet, hiszen „Nunca me acuerdo de olvidarte” címen spanyolul is hallható a lemezen – és nem ez az egyetlen. De miért vannak spanyol szövegek egy angol nyelvű lemezen?

 

 

Az következő „Empire” egy lírai hangulatú darab, amiben csak a torzítások zavarnak. Bocs, de ebben a műfajban ez nekem annyira nem jön be, de legalábbis kellemetlen érzéseket vált ki belőlem – az effektek nélkül jobban tetszene. Az utána következő „You Don’t Care About Me” minimalizmusa és középtempós lüktetése viszont határozottan kedvemre való, ráadásul az előzőnél sokkalta jobban illik Shakira hangjához és egyéniségéhez.

 

Mivel nem különösebben szeretem az elektronikus beütésű zenéket, a „Dare (La La La)” nem igazán vált a kedvencemmé, függetlenül attól, hogy elismerem, egy klubban – megfelelő hangerővel és fényekkel – tombolni fognak rá a népek. Ennek is szerepel egy másik verziója a deluxe kiadáson, mégpedig más szöveggel – ebből született a FIFA fociindulója, ami szintén nem tartozik a kedvenceim közé, bár jobban tetszik, mint az eredeti, és még a klip is jó.

 

 

Amikor a „Cut Me Deep” dallamai először felcsendültek, nem is tudtam, mit gondoljak. Annyira szokatlan volt, hogy egy Shakira lemezen reggae dallamokat hallok, hogy elbizonytalanodtam egy kicsit, aztán hagytam, hogy hasson a zene, és döbbentem tapasztaltam, hogy az önmagát rockba heccelő-gyorsító dal mennyire magával ragadott. Szépen felépített, erős nóta, valahogy mégsem vált igazán a kedvencemmé, viszont azt tisztán látom, hogy ha lesz koncert, ez egészen biztosan az egyik csúcspontja lesz. Durva váltással érkezik a lassú-lírai „23”, ám ez sokkal megszokottabb a kolumbiai énekesnőtől, mint az előző, és talán jó is egy kicsit megpihenni ebben a biztonságot nyújtó hangulatban, amit tovább erősít, hogy Shakira kisfiának hangja is hallható benne. Naná, hogy ő sem hagyta ki ezt a ziccert.

 

A „The One Thing” popos-rockos dallamai fülemnek kedves, de nem igazán különleges nótává álnak össze, viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy átvezessenek bennünket a lírából a country-ba, a Blake Sheltonnal készített „Medicine” ugyanis ebbe kóstol bele, nem is rosszul – talán többször kéne ilyesmivel próbálkozni. Ezt is éppen azért szeretem, mert szokatlan, legalábbis az énekesnőtől, azt hiszem, ez az egyik kedvencem a korongról. Újabb váltás következik, jön ugyanis a „Spotlight”, ami a torzítások ellenére is tetszik, talán ez áll a legközelebb ahhoz, hogy slágerként tekintsek rá, ráadásul nem lehetett egyszerű elénekelni sem. Ez a második dal, ami belopta magát a szívembe. És gyorsan utána jön a harmadik is, a „Broken Record”, amire a folkos beütés miatt kaptam fel a fejem. Kellemes, otthonos, meleg hangulatú nóta, ami tökéletesen illik abba a képbe, amit Shakiráról kialakítottam magamban. Az alap kiadást lezáró „Loca por ti” nagyjából ugyanezt a vonalat, ezt a lírai hangulatot képviseli, de mégis más, hiszen ezt az énekesnő a párjának címezte – nekem egy kicsit talán túlságosan is érzelgős, de lehet, hogy csak én nem vagyok megfelelő hangulatban.

 

Ha ezután nem jött volna más, csak a „La La La (Brazil 2014)”, talán még elégedett is lennék, de utána még van két nóta, amiket egyrészt nem értek, hogy miért kerültek az albumra, de ha már felkerültek, könyörgöm, miért pont ide?  Máshol talán jól működnének, itt viszont, legalábbis számomra, leültetik a hangulatot. Persze ettől még ez egy kellemes lemez, olyan, amit most egy ideig nem fogok hallgatni, de idővel biztosan újra előveszem – kíváncsi vagyok, akkor milyen hatással lesz rám.

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Can’t Remember To Forget You (feat. Rihanna)

2. Empire

3. You Don’t Care About Me

4. Dare (La La La)

5. Cut Me Deep (feat. Magic!)

6. 23

7. The One Thing

8. Medicine (feat. Blake Shelton)

9. Spotlight

10. Broken Record

11. Nunca me acuerdo de olvidarte

12. Loca por ti

 

Deluxe edition tracks

13. La La La (Brazil 2014)

14. Chasing Shadows

15. That Way

 

Diszkográfia:

Magia (1991)

Peligro (1993)

Pies Descalzos (1996)

The Remixes (1997) – válogatás

?Dónde Están los Ladrones? (1998)

MTV Unplugged (2000) – koncert DVD

Laundry Service / Servicio De Lavanderia (2001)

Colección de Oro (2002) – válogatás

Grandes Éxitos (2002) – válogatás

Laundry Service: Washed & Dried (2002) – válogatás

Live & Off the Record (2004) – koncert CD+DVD

Fijación Oral Vol. 1 (2005)

Oral Fixation Vol. 2 (2005)

Oral Fixation Volumes 1 & 2 (2006) – bónusz DVD-vel

Oral Fixation Tour (2007) – koncert CD+DVD

She Wolf (2009)

Sale El Sol (2010)

Live from Paris (2011) koncert DVD

Shakira (2014)