Főkép

Ha létezik terjedelmét tekintve köztes írás Agatha Christie életművében, akkor a jelen kötetben szereplő első három történet mindenképpen annak számít. A rendes regényeknél felével-kétharmadával rövidebbek, viszont az írónő novelláinál meg majd kétszer hosszabbak – szóval igazándiból egyik kategóriába sem illenek. De ugye ez nem is igazán érdekli az olvasót, sokkal inkább a tartalom, hogy Christie, mennyire képes hetven-kilencven oldalon kibontani a bűn elkövetését és a nyomozás folyamatát. A válasz egyértelmű.

Ezen persze nem csodálkozhatunk, elvégre minden alkalommal Hercule Poirot kutakodik az igazság után, márpedig ő nem hagyja félbe az ügyeit, valamint a félrevezető nyomoknak sem dől be, márpedig ez utóbbi trükközést gyakorta használják a bűnelkövetők a négy történetben.

Az első (Gyilkosság a csendes házban) ünnepléssel kezdődik, mégpedig a V mint vérbosszú című filmből ismerős Guy Fawkes vezette lázadás emlékét idéző november ötödikén. A Londonban tartózkodó Poirot esti sétájuk alatt arról cseveg Japp főfelügyelővel, milyen ideális álca lenne a petárdák zaja egy valódi gyilkossághoz. Ugye mondanom sem kell, hogy másnap arról értesítik, pár utcányira a lakóhelyétől lelőttek egy özvegyasszonyt. A jelek öngyilkosságra utalnak, de valami nem stimmel, és gömbölyded belgánk nekilát a szálak kibogozásának.

Érdekes módon a kötetben szereplő írások többsége nincs minden előzmény nélkül, mivel Christie korábban már felhasználta/megírta ezeket az ötleteket – igaz, némileg másként, illetve az utolsót később regénnyé formálta Nyaraló gyilkosok címen. Mindegyik eset egyszerű a maga nemében, sőt, egyszer még a gyilkosság is elmarad, ám ez cseppet sem csökkenti az élvezeti értéket - jól megírt, izgalmas ügyek ezek, egyenesen Christie legjobb korszakából.

A kötetben szereplő írások:
Gyilkosság a csendes házban
A hihetetlen betörés
Halott ember tükre
A rodoszi háromszög

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november