Főkép

„Aki azt állítja: „Én sose hazudok” – az már meg is tette” – ezzel a mondattal kezdődik a két pszichológus-pszichoterapeuta Ute Ehrhardt és Wilhelm Johnen könyve, a Mindennapi hazugságaink. Már maga az alcím cím is provokatív: Az igazság nem mindig a legjobb megoldás. Első, ösztönös reakcióként azt mondtam erre, hogy ez így hülyeség, az én szocializációm ezt nem engedi. Aztán ahogy egyre többet olvastam el a könyvből, rájöttem, talán mégsem fikció ez a feltételezés – még ha minden egyes magyarázattal nem is tudok teljesen egyetérteni.

 

Ugyan ki vallaná be magának, hogy füllent? Azt hiszem, senki. Elvégre így lettünk nevelve, és már csak a társadalmi normák miatt sem ismerjük be az igazságot – mégis, nap mint nap megtesszük, ha különböző indokok miatt is. Mondjuk azért, hogy ne bántsunk meg valakit, akit szeretünk; vagy mert szeretnénk a személyes szféránkat megvédeni. De az illem és a jó modor is kegyes hazugságokra késztet minket, például amikor egy nem túl kedves ismerőssel futunk össze az utcán, akkor is azt mondjuk, milyen jó, hogy találkoztunk, miközben szó sincs ilyesmiről. Az indok végül mindegy is, ráadásul a kis hazugságokon hajlamosak vagyunk hamar túllépni, és gyorsan megnyugtatni a háborgó lelkiismeretünket egy jó kis kifogással.

 

A szerzőpáros túlmutat azon a negatív beidegződésen, hogy a hazugság csakis ördögtől való, rossz cselekedet lehet. Ehelyett egy teljesen új és izgalmas nézőpontból közelíti meg a dolgot: az apró mellébeszélések pozitív irányba is terelhetik az eseményeket. Természetesen nem azt mondják, hogy enélkül nem lehet boldog valaki, de az igazán sikeres párkapcsolathoz, kiemelkedő szakmai karrierhez gyakorlatilag elengedhetetlen. Sőt, a hazugságot egyenesen intellektuális és érzelmi csúcsteljesítményként határozzák meg, amelyet ha helyesen, a megfelelő célokra használunk fel, akkor az mindkét félnek hasznára válik. Mert akár tetszik, akár nem, a füllentés, csúsztatás vagy elhallgatás ma már a társadalmi kultúránk és a kommunikációnk szerves része.

 

Nagyon alaposan járja végig a kötet a hazugságot, különböző jellemzőit és fajtáit. Ráadásul miközben ez a könyv komoly szakmai teljesítmény, végtelenül szórakoztató is egyben, mindennapi példákon keresztül szemlélteti az egyik legemberibb tulajdonságot – az igazság elferdítését. Érdekes olvasmány, melyből sokat tanulhatunk saját magunkról és a mindennapi hazugságainkról.