Főkép

Gyerekkorom egyik kedvenc műsora volt a Zseb Tv, amiben időről időre felbukkant a kedves versmondó lány. Azt hiszem, sokan nőttünk fel lágy és dallamos rigmusain, és biztosan nem véletlen az sem, hogy hangja a mai napig itt cseng a fülemben. Talán akkor és ott észrevétlenül plántálódott belénk a versek szeretete, amit most ez a rovat igyekszik kihasználni azzal, hogy hétről hétre hoz valamit a régi kedvencek közül, vagy esetleg bemutat egy eddig még ismeretlent. És ezzel, Kedves Olvasó, elsősorban nem a tanítás a célunk, hanem hogy teljesen elvarázsoljunk.

 

Kosztolányi Dezső István Izabella a Nyugat első nemzedékének tagja, akit igazán szerettek az olvasói. Közvetlen stílusa, versinek ritmikája, mondanivalójuk egyaránt megszólították rajongóit. Sok kortársával ellentétben igyekezett távol maradni a politikától, de az a politikát nem akadályozta meg abban, hogy távol tartsa magát Kosztolányitól. Regényei a mai napig szíven olvasott, és többször feldolgozott alkotások. Az Édes Anna nemcsak könyv, színdarab és rádiójáték formában, de két alkalommal, Fábri Zoltán és Esztergályos Károly rendezésében filmvászonra is került.

 

Biztos mindannyiunkkal előfordult már, hogy történt valami, talán csak egy kis apróság, de ennek tükrében az egész életünket másként látjuk. Rájövünk, mennyi idő telt el az életünkből, és hogy mit is tettünk ez alatt, majd találgatjuk, kicsit kábán és zavarodottan, mi várhat még ránk. Az életünk csak úgy telik, hihetetlen gyorsasággal, és mi szinte kívülről nézzük bénultam, épp úgy, mint aki sínek közé esett.  

 

Kosztolányi Dezső: Mint aki a sínek közé esett

 

Mint aki a sínek közé esett...

És általérzi tűnő életét,
míg zúgva kattog a forró kerék,
cikázva lobban sok-sok ferde kép,
és lát, ahogy nem látott sose még:

 

Mint aki a sínek közé esett...
a végtelent, a távol életet
búcsúztatom, mert messze mese lett,
mint aki a sínek közé esett:

 

Mint aki a sínek közé esett -
vad panoráma, rémes élvezet -
sínek között és kerekek között,
a bús idő robog fejem fölött,
és a halál távolba mennydörög,
egy percre megfogom, ami örök,
lepkéket, álmot, rémest, édeset:

 

Mint aki a sínek közé esett.