Főkép

A Százérintőt 0-4 éves gyerekeknek és családjuknak írta Lackfi János, az elismert költő-író, valamint J. Kovács Judit drámapedagógus. Kedves, rövid mondókákat tartalmaz a könyvecske, s hozzájuk való játékokat, egyszerű mozdulatsorokat, melyek így együtt remek szórakozást adhatnak szülőnek és gyermekének – de annál jóval többet is. Valamit, ami teljesen természetes, ősi, emberi dolog, mégis, mintha kiveszőben lenne: az érintés, a szeretet átadásának örömét.

 

Aki elviszi néha a csemetéjét apróknak való játszóházba, foglalkozásra, az bizonyára ismer hasonló játékos mondókákat. A bölcsödékben és óvodákban is tanulnak ilyeneket a gyerekek. A Százérintőben viszont új mondókák vannak, olyanok, amelyek alkalmasint jobban tükrözik korunkat, uram bocsá’ modernebbek (lásd „Mobilos”). Ráadásul mindegyik mellett ott olvasható, jobbára jól követhetően, hogy ki mit csináljon közben – vagyis otthoni körülmények között is remekül használható a könyv. Nem kell hozzá más, csak egy gyerek, meg egy ráérő, odafigyelő szülő, vagy másvalaki, aki közel áll a gyermekhez, és bírja a fizikai megterhelést. Mert teszem azt a „Mogyoróhinta” esetében a mókussá vált apróságot jobbra-balra vagy előre-hátra kell lógázni. De ne ijedjen meg senki, nem kell itt holmi akrobatamutatványokat, erőművészi feladatokat megtanulni és produkálni, és a mondókák megjegyzése sem igényel évtizedes színészi tapasztalatot.

 

Agócs Írisz mókás rajzai pompásan kiegészítik az élményt, ha már minden fél kifáradt, jól esik csak lapozgatni is a könyvet. Írisz műveiről, meg egyik-másik versikéről persze eszembe jut Varró Dani egyik-másik gyerekverseskötete, de ennyi belefér – a szülőknek is jót tesz, ha nem mindig ugyanazt az egy-két könyvet kell felolvasniuk. Mondjuk van, hogy úgy érzem, itt-ott picit erőltetett egy-egy verssor, de összességében gördülékeny, humoros és szerethető a lackfii líra.

 

S minthogy a gyakorlatban is bizonyított nálunk odahaza a Százérintő (avagy: van-e kedvesebb muzsika a szülő fülének, mint a gyereke gyöngyöző kacagása?), bátran merem ajánlani mindenkinek, akinek ekkora lánya-fia van. Hosszan sorolhatnám még a könyvecske áldásait, de inkább próbálja ki mindenki maga!