Főkép

Napról napra élünk. Nem is feltétlenül pénzügyi szempontból, hanem életvitelünket tekintve. Elmerülünk a mindennapi feladatokban, gondokban, vagy akár örömökben, de elmulasztunk önmagunkba és saját életünkre nézni. Aztán azt mondjuk:

„De gyorsan elment ez az év!”

„Milyen gyorsan felnőttek a gyerekek!”

„Elszaladt mellettem az élet.”

„Hogy elrepültek az évek!”.

Vajon lehet ezt máshogyan csinálni?

 

Az emberi életcél kutatásának egyik legnevesebb szószólója, a kanadai származású Dr. John Izzo rendhagyó módon kereste a választ erre a kérdésre. Nem filozofált, nem fordult pszichológiai elméletekhez, vagy ősi tanításokhoz, hanem azt tette, ami a legkézenfekvőbb, általában mégsem fordítunk rá időt: beszélgetett azokkal, akik tudják a választ. Első lépésben megkért 15 ezer embert, hogy írják meg neki, kit ismernek, aki szerintük boldog és értelmes életet él. Az így kapott listából kiválasztott több mint kétszáz 60-105 éves embert, és feltette nekik az élet nagy kérdéseit. A csoport igen változatos képet mutatott etnikai, vallási, kulturális, generációs, földrajzi és hivatásbeli szempontból, de válaszaik meglepő – vagy épp nagyon is előre megjósolható – hasonlóságot mutattak.

 

„Bár az emberek nagyon eltérő szavakkal írják le ugyanazt a dolgot, az interjúkban újból és újból ugyanazokkal a gondolatokkal találkoztunk. Ki kellett hallanom az elhangzott szavak mögül a bölcsességet, amelyen minden interjúalanyunk osztozott.” (John Izzo)

 

Ezt a bölcsességet Izzo az Öt titok amit fel kell ismerj mielőtt meghalsz című könyvében foglalta össze. Nem hagyományos értelemben vett titkokról van szó. „Bár korábban már hallhattál ezekről a dolgokról, titokká az teszi őket, hogy igen kevesen vannak, akik ezek szellemében élik az életüket.” Könyvében nem csak megosztja ezeket a gondolatokat, hanem szemlélteti is őket azokkal a történetekkel, amelyeket az interjúalanyoktól hallott. Ráadásul kidolgozott egy sor kérdést, amelyeket az olvasó napi, vagy heti rendszerességgel tehet fel saját magának, hogy a titkokat egyre inkább élete szerves részévé tegye.

 

1. Légy hű önmagadhoz! – Követned kell a szívedet és az álmaidat – nem azokat az álmokat, amelyeket valaki más kreált neked. Ez kívánhat radikális változtatásokat az életedben vagy apróbb „finomhangolást” is. A kulcs az, hogy folyamatosan felülvizsgáld az életedet, és így biztosítsd, hogy valóban a saját utadat járod.

Kérdések: Úgy érzem, hogy ez a hét (vagy nap) számított, fontos volt nekem? Hogyan tehetném a következő hetemet (vagy napomat) olyanná, hogy még jobban úgy érezzem, hogy hű voltam magamhoz?

 

2. Élj úgy, hogy ne kelljen megbánnod! – Bár minden interjúalany életében volt olyan, amit bánt, azok voltak a legboldogabbak, akik a legkevesebb dolgot bántak. A közös dolog, amit Izzo felfedezett, az, hogy az emberek nem bánták a kudarcba fulladt kockázatvállalásokat; épp azt bánták, hogy nem kockáztattak többször.

Kérdések: A meggyőződésem szerint cselekedtem ezen a héten? Hogyan viszonyulok a kudarcokhoz mostanában az életemben? Előrelépek, vagy visszavonulok?

 

3. Válaszd a szeretetet! Minél inkább arra koncentrálsz, hogy szeretetből cselekedj, annál inkább megtalálod a boldogságot – állítja Izzo. Ez azzal kezdődik, hogy úgy döntesz, hogy szereted magad – és elhagyod azokat a gondolatokat, amik a saját magad kritizálásáról és alkalmatlanságáról szólnak. Ugyanakkor a szerető kapcsolatokat elsődleges helyre teszed az életedben.

Kérdések: Adtam ma teret barátoknak, a családnak, és emberi kapcsolataimnak ezen a héten (vagy napon)? Szeretetet és kedvességet árasztottam a világba minden találkozásom alkalmával?

 

4. Élj a jelenben! A jelenben élni azt jelenti, hogy most éled az életedet, ahelyett, hogy egyszerűen tervezgetnéd. „A jelen pillanatban kell élnünk, az egyetlen pillanatban amelyben van hatalmunk.” – írja Izzo.

Kérdések: Teljesen élveztem, bármit is csináltam ezen a héten/napon? Miért vagyok hálás?

 

5. Adj többet, mint amennyit elveszel! – Minden egyes nap hatalmad van korlátlanul adni. Izzo interjúi felfedik, hogy az emberek vágynak arra, hogy valami értékeset adjanak a világnak. Az adás valami olyanhoz kapcsolja az embereket, ami túlnő rajtuk – legyen az egy felsőbbrendű lény, vagy az emberiség jövőbemutató fejlődése.

Kérdések: Jobbá tettem a világot ezen a héten/napon valami apróság révén? Kedves, nagylelkű, és adakozó voltam ezen a héten? Hogyan tudnék még inkább ilyen lenni holnap?

 

„A sportolás és a kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség megőrzéséhez, a dohányzás ártalmas, a kapcsolatok értékesebbek a tárgyaknál és így tovább. Mégis, sokan vagyunk, akik az általunk birtokolt „bölcsességgel” pont ellentétes életet élünk. Az elmélet fontos, de távolról sem elegendő.” (John Izzo)

 

Azt, hogy a titkokat gyakorlati valósággá tegyük életünkben, nem csak Izzo kérdései segítik. A könyv olvasása közben gyakran támadhat az az érzésünk, hogy az interjúalanyok egyik-másik történetében mintha saját múltbeli, vagy aktuális élethelyzetünk jelenne meg más díszletekkel. Életünk eseményeit így az Izzo által felkeresett 235 idős ember bölcsességének fényében tudjuk átértékelni. Így kapunk lehetőséget arra, hogy kezünkbe vegyük és tudatosan alakítsuk a sorsunkat annak érdekében, hogy tartalmas és boldog életet formáljunk belőle.