Főkép

Furák ezek a kalendáriumok. Akkor váltak népszerűvé, amikor a családok többnyire évente csak egy könyvet vásároltak, azzal viszont elvoltak tizenkét hónapig. Egy kalendáriumban mindig volt naptár, amiből kiderült, miről nevezetes az adott nap, aztán sok bölcsesség, amelyekből kiderült például, hogy mikor kell elvetni a babot, meg okos emberek tettei vagy mondásai is – egyszóval csupa olyasmi, ami remekül pótolta a nemlétező tévét, rádiót és internetet. Az 1800-as évek közepétől pedig már tematikus kalendáriumok kerültek a vásári ponyvákra, sőt, mi több, már humoros és a hölgyeknek összeállított köteteket is árultak. Mára persze alaposan megváltozott a világ, manapság a kalendáriumok már nem szerepelnek az eladási toplisták élén, viszont még mindig van rájuk kereslet, vagyis digitális korszak ide vagy oda, egy darabig még velünk maradnak.

 

Ebben a „műfajban” nem egyszerű újat vagy eredetit felmutatni, de úgy érzem, Zsédának sikerült. Ez még akkor is igaz, ha jelen kötet némileg kilóg a sorból, és kalendárium helyett inkább határidőnaplónak mondanám, amit kiegészítettek Zséda gondolataival, tanácsaival, fotóival. Ez már a harmadik ilyen kiadvány, ami nem csak azt jelzi, hogy az énekesnő fontosnak tartja ezt a megjelenési formátumot, hanem a vevők részéről meglévő érdeklődést is. Számomra meglepő módon a 2014-es kiadvány a korábbiaktól teljesen eltérő felépítéssel bír. A tavalyi alapkoncepciója ugyebár az volt, hogy minden hónapot egy várossal társított, és főként az utazáson, Európa felfedezésén volt a hangsúly.

 

 

Ezt most felejtsük el, havi helyett évszakos bontást kapunk. Mi a szép az adott negyedévben, milyen ruhatár, smink, lakásdísz illik hozzá? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Zséda, és a rövid válaszokból az évszakok, az év és végső soron az élet igenlése, szeretete sugárzik, valamint abban is segítségünkre van, hogy jobban megismerjük Zsédényi Adrient.

 

Számomra a legnagyobb meglepetést az ötödik évszak (ami ugye egyértelműen utal az utoljára megjelent nagylemezre) bevezetése jelentette. A karácsony nem csupán ünnepként van jelen, hanem évzáró eseményként, a család életében különösen fontos időszakként, ami nem csak arra a három napra korlátozódik, amikor összegyűlünk a karácsonyfa mellett, hanem bizony a felkészülés, a ráhangolódás hetei is ide tartoznak.

 

Érzésem szerint a kötet főként az énekesnő rajongóihoz szól, a maga teljességében ők értékelik majd a fotókat és nem utolsó sorban a Sándor András készítette interjút, ami a gyerekkortól napjainkig mutatja be Zsédát. Kíváncsi vagyok, jövőre mit kapunk tőle karácsonyra.