Főkép

Wells Tower 1973-ban született és tanulmányai befejezését követően – szociológia és antropológia a Wesleyan Egyetemen, majd regényírás a Columbia Egyetemen – pályafutását a Washington Post Magazinnál kezdte meg novellistaként. Az Elpusztítva, felperzselve az első kiadott novella gyűjteménye, ami kilenc különböző, látszólag semmivel sem összeköthető, rövid történetet tartalmaz. Jellegükben mégis kötődnek egymáshoz a novellák – mindegyik csupán pár napot (esetleg hetet) dolgoz fel a főhősök életéből, amelyek nem nevezhetőek sorsfordítónak, csupán átlagosnak, mindennapinak.

 

A fikciókat az élet is szülhette volna, hiszen ahányan vagyunk, annyi félék, különböző gondolatokkal, problémákkal, és a problémákhoz való hozzáállással, közönnyel, felszínes vagy épp mély és gazdag érzésvilággal, így talán mindenki „elkap” benne egy-egy érzést, amit már átélt.

 

Kívántad már valaha, hogy mindent láss és mindent hallj, de téged senki ne vegyen észre, csak szemlélője legyél az eseményeknek? Az első két sztori után úgy éreztem magam, mint egy kukkoló, aki bepillantást nyerhet vadidegenek életébe. A címadó történet, az „Elpusztítva, felperzselve” a könyv záró novellája, ami látszólag kilóg a többi közül, hiszen térben és időben is eltávolodik a többitől, ráadásul az összes közül ez ábrázolja leginkább az emberi gyarlóságot, a hiábavalóságot, a felfoghatatlan erőszakot, ám ez csupán az író eszköze a mondanivaló fokozására. A kötet számomra arról (is) szól, hogy a világban mennyire felszínesek az emberi kapcsolatok, az üzenete pedig az én olvasatomban, hogy egy picit több odafigyeléssel és törődéssel sokkal jobb emberek lehetnénk, és ettől még szebb lehetne a világ.

 

A katarzis nem marad el, bár egyik sztori sem tart a happy end-ig, vagy nem hoz magával hatalmas, mindent elsöprő változásokat a főszereplők életében, személyiségében, legyen az akár negatív vagy pozitív, mert nincs lezárás, csak a sorok között olvasva lehet találgatni a folytatást. Ha lenne, vajon hogyan végződne?

 

A kötetben szereplő novellák:

A barna part

Menedékhely

Fontos energiák irányítói

Lefelé a völgyön át

A leopárd

Ajtó szemben

Vad Amerika

A vurstliban

Elpusztítva, felperzselve