Főkép

Néhány évvel ezelőttig számomra az indonéz zenei felvételek egyenlőek voltak a szupermarketek konténereiben található „Indonesian Music” feliratú lemezekkel, ám a vitatható minőségű kiadványoknak nem sok köze volt ehhez a távoli és mesés gazdagságú kultúrához. 2006-ban szembesültem vele, hogy milyen pezsgő és izgalmas zenei élet folyik Jakartában, amikor is – egy évvel a megjelenése után – kezembe került a simakDialog névre hallgató indonéz formáció albuma, a Patahan, amelyet a szakma és a közönség egyaránt (a szó jó értelmében) „elképesztő produkciónak” minősített. A lemez megmutatta számomra, hogy milyen figyelemre méltó dolgok történnek a világ „távoli” részén, azóta figyelemmel is követem a zenekar munkásságát. Aki úgy gondolja, hogy egy kérészéletű bandáról szó, amelyik egyszerűen csak meglovagolt egy divathullámot, az téved, ugyanis a csapat idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, és mivel mással is tennék ez, mint egy új album kiadásával. A produkció címe a The 6th Story, ami könnyen kitalálhatóan az indonéz zenészek hatodik albuma.

 

A simakDialog által képviselt zenei stílust nehéz definiálni (talán pontosan nem is lehet). Az érezhető, hogy a fiúk „átrágták” magukat azokon a zenei anyagokon, amelyek nagyobb jelentőséggel bírtak a jazz-rock, a fúziós vagy pszichedelikus zene szegmensében az elmúlt néhány évtizedben. Ezt az ezerféle elemet kombinálták tradicionális indonéz dallamokkal, s a szintézis eredménye egy nagyon egyedi hangzásvilág lett. Az új lemez azt a stílust tovább viszi, amelyet a négy évvel korábbi albummal (Demi Masa) indítottak el – egyébként ez a 2009-es korong (a MoonJune Records kiadónak köszönhetően) jelentette az igazi belépőt a muzsikusok számára a nemzetközi zenei piacra.

 

Habár a simakDialog zenéjében a központi szerepet a gitár és a billentyűsök kapják (hiszen a zenekar eredetileg Riza Arshad és Tohpati Ario Hutomo duójából fejlődött ki), nagyon hangsúlyos feladata van az ütősöknek is – nem véletlen, hogy háromfős szekcióval képviseltetik magukat. Akárcsak a korábbi produkcióikban, ezúttal is a hosszú, kifejtős zenei tételek jellemezik a műveiket: a repertoár kilenc számából hat olyan van, aminek a játékideje meghaladja a hat percet.

 

A simakDialog „tiszteletkörök” helyett két fajsúlyos számmal nyitja a lemezt. A „Stepping In” és a „Lain Parantina” a maguk közel húsz perces együttes idejével alaposan „bemelegítik” a hallgatót. Az utánuk következő, rövidebb lélegzetvételű „Harmologic” vélhetően azzal a szándékkal került a repertoárba, hogy segítsen a bevezető tételek feldolgozásában, sok idő még sincs a „merengésre”, hiszen a „What Would I Say” és a „For Once And Never” ismét a nehezebben emészthető kategóriát képviseli. A folytatás igazolja, hogy a szerkesztésnél következetesen használják azt a szisztémát, amellyel a fajsúlyos kompozíciókat rövidebb zenei tételekkel választják el egymástól, ugyanis az említett két szám után ismét egy bő három perces futam, a „Common Language” következik, mintegy felvezetve a remekbe szabott, nyolcperces „As Far As It Can Be”-t. A fenti mintát követve a kurta című „5, 6” ad időt egy kis elmélkedésre, hogy a csapat egy újabb kifejtős tétellel, az „Ari”-val fejezze be legújabb korongját.

 

Összességében kijelenthető, hogy az album jól illeszkedik a zenekar eddigi lemezeinek sorába, és koránt sem mondható sablonosnak – valószínűleg a friss számok meghallgatása után egy, a korábbi simakDialog albumokat felhasználó vakteszten azok számára is könnyen azonosítható lenne a formáció, akik eddig nem is hallottak róluk. Személyes kedvencem az album nyitószáma, a „Stepping In”, mégpedig a hihetetlen formai gazdagságáért. A számban jól felismerhetőek a Riza Arshad-vonal jellegzetességei, az előadó-komponista képzeletének gazdagsága, fordulatos dallamszövése és lebilincselő stílusa. A szerző kísérletező, modern gondolkodásmódja mindent egybegyúr, ami egy vájt fülű zenehallgatót inspirálhat: a kollekcióiban kreatívan keveri egymással az extrém „futamokat”, az érzékeny, kifinomult dallamokat és az általa „mixelt” műfajok hagyományait.

 

Önmagában egy jól megkomponált tétel – ha szükséges nem is, de – elégséges feltétele a sikernek. A beteljesedés másik feltétele a hiteles tolmácsolás – ilyen tekintetben sincs okunk panaszra, hiszen a simakDialog játéka tökéletesen közvetíti felénk a komponista gondolatait. Bízom abban, hogy a zenekart hamarosan felfedezi valamelyik hazai koncertszervező társaság, mert jó lenne őket élőben is látni és hallani.

 

A zenekar tagjai: 

Riza Arshad – elektronikus és akusztikus zongora, szintetizátor

Tohpati Ario Hutomo – elektronikus gitár

Adhitya Pratama – basszusgitár

Endang Ramdan – kendang

Erlan Suwardana – kendang

Cucu Kurnia – fém ütősök

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Stepping In (10:01)

2. Lain Parantina (9:06)

3. Harmologic (3:52)

4. What Would I Say (6:17)

5. For Once And Never (6:29)

6. Common Language (3:53)

7. As Far As It Can Be /Jaco/ (8:01)

8. 5, 6 (4:38)

9. Ari (6:52)

 

Diszkográfia:

Lukisan (1995)

Baur (1999)

Trance/ Mission (2002)

Patahan (2005)

Demi Masa (2009)

The 6th Story (2013)