Főkép

Nemrégiben jelent meg Ta-mia Sansa új regénye A menekülés éve címmel. Ennek apropóján a 84. Ünnepi Könyvhét harmadik napján Szabó Dominik faggatta a szerzőt.

 

Kezdetnek szeretném megkérdezni, hogy miért vettél fel írói álnevet és miért pont a Ta-mia Sansát?

 

Egyrészt a Snyehola Anett név eléggé nehezen kiejthető, másrészt szerettem volna világ-kompatibilis, a világképhez illeszkedő nevet választani a sorozathoz – mint ahogyan azt Raana Raas tette a Csodaidők esetében.

 

Hogy alakult ki benned a Gender-krónikák alapötlete?

 

Egészen régóta olvasok science-fictiont. Különösen a társadalmi sci-fit kedvelem. A klasszikus sci-fi szerzőknél úgy láttam, hogy bármiféle változások (technikai, társadalmi) történnek, magukat a nemi szerepeket nem nagyon piszkálják, klasszikus férfi-női felosztások vannak. Szerettem volna egy olyan jövővíziót megírni, ahol maga a gender, a társadalmi nem nincs kőbe vésve.

 

A menekülés éve a második kiadott regényed, de már korábban megjelent a sorozat egy időben később játszódó része. Mesélnél egy kicsit erről a koncepcióról?

 

Nem időrendben szerettem volna megírni az egyes részeket, hanem kifejezetten nehézségi sorrendben. Úgy gondoltam, hogy minél nehezebb, annál későbbre halasztom – ahogy telik az idő, az ember úgy tanul új dolgokat.

 

Most éppen melyik részt írod?

 

A másodikat, az Exodust.

 

Én a Sötét Hóruszt olvastam, abban erősen tetten érhető Asimov hatása. Valóban nagy hatással volt rád?

 

Igen, ő volt a kedvenc szerzőm mindig, Stephen King és Ráth-Végh István mellett.

 

Más zsánerszerzőket tudsz esetleg kiemelni, akiket szívesen olvasol?

 

Ezen a néhányon kívül különösen nem. Ha nem a kedvenc szerzőimről van szó – tőlük jöhet bármi –, akkor a fülszöveg, téma dönt.

 

Néhány éve már megjelent egy kötet a sorozatból, méghozzá a Sötét Hórusz – ám egy másik kiadónál. Mesélnél arról, hogy mi volt a kiadóváltás oka?

 

Úgy gondolom, hogy a Delta Vision nagyobb kiadó, jobban tudja gondozni a sorozatot, valamint most kezdtek egy Delta Varázs Katlan sorozatot, s beválasztottak közéjük.

 

Hogy kerültél a Delta Vision kiadóhoz?

 

Ez hosszú történet (nevet). A szerkesztőm a kiadóvezető kezébe adta a Sötét Hóruszt, és akkor kaptam lehetőséget egy elbeszélgetésre. Végül a beszélgetés után úgy döntöttek, hogy kiadják ezt a sorozatot.

 

Meg vagy elégedve a munkájukkal?

 

Nagyon – igazán meg vagyok elégedve.

 

Hogy tetszik a borító?

 

Imádom, nagyon tetszik, hogy a borítókészítés folyamata során minden egyes lépésnél visszajelzést küldtek, megmutatták az egyes fázisokat, én pedig beleszólhattam. Inkább csapatmunka volt a grafikussal.

 

Te is szoktál könyvborítókat és más illusztrációkat készíteni. Nem szeretted volna, ha te készíted A menekülés éve borítóját is?

 

Igen és nem is. Szerettem volna én készíteni – tíz év múlva talán. Jelenleg nincs meg az elképzeléseimhez szükséges rajztudásom, sem a technikai hátterem (megfelelő teljesítményű gép, digitális rajzpad). Így, ilyen körülmények között jobbnak láttam, hogy ha valaki más készíti, aki birtokában van a rutinnak. Ha felajánlják a lehetőséget, emiatt akkor sem vállaltam volna el, de a kiadónak elég sok tehetséges grafikusa van, így nem is igazán merült fel a kérdés.

 

Én úgy tudom, hogy mindkét regény alapvetően science fiction, ez mégsem tükröződik igazán a borítón…

 

Én úgy gondolom, hogy tükröződik… maga a háttér science fiction környezetre utal. De ez egy személyiségrajz elsősorban. Szerettem volna a régi és az új ellentétét hangsúlyozni a borítón, tehát egy romantikus-anakronisztikus előtér és egy tech-es háttér.

 

A Delta Vision kiadó az elmúlt hónapok során elég jelentősen nyitott az elektronikus könyvek felé. Várható esetleg, hogy ilyen formátumban is elérhető lesz A menekülés éve?

 

Erről egyelőre még nincs tudomásom, még nem mondták.

 

És egyébként mi a véleményed az e-könyvekről?

 

Úgy gondolom, hogy azért a nyomtatott kiadványoknak megvan a maga varázsa, de egyre inkább el fog terjedni az e-könyv olvasás.

 

Végezetül adódik a kérdés: mikor jelenhet meg a következő része a Gender-krónikáknak?

 

Úgy tűnik, hogy október körül jelenik meg.

 

Köszönjük szépen a beszélgetést, további sok sikert kívánunk.

 

Én köszönöm.