Főkép

Egy fesztivál hangulatát mindig erősen meghatározza a választott helyszín. A Bakony peremén található Veszprém városának barokk palotákkal beépített vár tömbje nem is lehetne harmonikusabb színhelye az idén immár 10. alkalommal itt megrendezésre kerülő VeszprémFest-nek. A történelmi környezet a hagyomány élő szöveteként kontextualizálja a zenei tradíciók évről évre megújuló újraértelmezéseit a falai közé befogadott koncertekkel. A világ legmeghatározóbb klasszikus, jazz, könnyű- és világzenei művészei fordulnak meg itt minden nyáron, és ennek a térnek a varázsában a közönségük közösségével eltöltött idő voltaképpen egy semmi máshoz nem fogható élmény garanciáját is jelenti egyben. Ezért tér évről évre vissza egy folyamatosan bővülő törzsközönség és ezért kezd maga a fesztivál is egyre sokszínűbbé válni, mindvégig a minőség legmagasabb fokán. Erre utal az idei, egészen lehengerlő program is, amely minden eddiginél nagyobb sztárparádét kínál, mintegy betetőzve első évtizedének koncertkínálatát.

 

Július 16-án Diana Krall tér vissza Glad Rag Doll turnéjával és kárpótol mindenkit, akik lemaradtak elbűvölő őszi koncertjéről Budapesten, feltehetően egy megújult műsorral, de mindenképpen friss dinamikával.

 

Július 17-én Marcus Miller progresszív formációjával muzsikál új albumáról, a jazz tradíciókból állandóan előretekintvén táplálkozni képes lendülettel.

 

Július 18-án Paco de Lucía fogja az örömünnep igazi kavalkádját körénk varázsolni táncosaival, füstölő futamaival.

 

Július 19-én a Nigel Kennedy Quintet a harmóniák elringató lüktetésével a bennük rejlő melódiákat fogja kijátszani hegedűn.

 

És végül, de nem utolsósorban Craig David igényes pop muzsikája fog lüktetni a veszprémi nyárban. 

 

Idén is a programkínálat érdekessége, hogy a némileg hosszabbra nyújtott, július 12 - 21-ig kerül párhuzamosan megrendezésre a Rozé, Rizling és Jazz Napok, amely rengeteg feltörekvő tehetségnek ad lehetőséget a bemutatkozásra, többek között a Snétberger Tehetség Központ diákjainak, valamint ismert és elismert művészeknek is.

 

A Jezsuita rend által befejezetlen Kolostorban pedig Július 16-20-ig, minden este 18.00 órától, a főműsorok előtt nevesebb hazai muzsikusok játszanak majd:

július 16-án Lantos Zoltán (hegedű) és Horváth Kornél (ütős hangszerek) duója, július 17-én Bacsó Kristóf (szaxofon) kvartetje, július 18-án Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalom duója, július 19-én a Dresch Quartet, július 20-án pedig Szalóki Ági (ének) triója. És hogy még nehezebb legyen a választás július 20-án, a Petőfi Színházban Roby Lakatos hegedűművész fog játszani együttesével.

 

Fantasztikus zenei kínálat egy fantasztikus környezetben, Európa egyik legmagával ragadóbb fesztiválján, Veszprémben.