Főkép

Christie időnként hátat fordít a jól bevált módszereknek, és nem rest valami újszerűvel próbálkozni. Az esetleges felháborodást egy közkedvelt regényhősének szerepeltetésével semlegesíti, és ennek biztonságában nyugodtan kísérletezik. Talán így született ez a cseppet sem szokványos Poirot történet, amelyet ezúttal egy képesített ápolónő, Amy Leatheran kisasszony mesél el nekünk – gyakorlatilag első regényét olvashatjuk, még megjelenés előtti állapotában. A háttérben egy orvos áll, aki szintén tanúja volt annak a bűnügynek, és aki úgy vélte a közvélemény bizonyára érdekesnek tartja majd az egzotikus helyszínen lezajlott eseményeket, de hajlama nem lévén az írásra, rábeszélte az ápolónőt, aki némi kapacitálás után nekilátott a feladatnak. A végeredmény egy akkurátusan megírt, kizárólag a személyesen látottakra és hallottakra hagyatkozó beszámoló, amelynek középpontjában a mélynövésű belga áll.

Miként azt a regény címéből már tudjuk, valakit megölnek Mezopotámiában, pontosabban fogalmazva egy vidéki ásatáson ismeretlen tettes végez az expedíció vezetőjének feleségével. A körülmények több mint különösek. A gyönyörű asszonyt saját szobájában agyonütik, az ablak belülről zárva, az egyetlen ajtó előtt ketten is dolgoztak, de nem láttak senkit. A helyi rendőrség vezetője rövid úton továbbadja a bonyolultnak ígérkező ügyet Poirotnak, aki „véletlenül” éppen átutazóban van a környéken. Öntudatos magándetektívünk az első órában rájön: a tettes csak belsős lehetett – vagyis a jelenlévők közül bárki. Sokkoló kijelentés, de nem kevésbé azok a későbbi történések.

A Gyilkosság Mezopotámiában jól sikerült krimi, amelyben egyszerre élvezhetjük Poirot egyéni módszereit és következtetéseit, valamint a kelet élethű megjelenítését. Mondjuk ezen nincs mit csodálkozni, figyelembe véve a tényt, mely szerint Christie férjével együtt évekig végzett ásatásokat a Közel-Keleten. Mindezt kellemesen kiegészíti Amy Leatheran alakja, aki nem csupán szókimondó és kíváncsi, de nem csupán néz, hanem lát is. Gondolkodni meg ott van Poirot.

 

A szerző életrajza

Kapcsolódó írások:

Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Agatha Christie képregények
Interjú Mathew Prichard-dal, Agatha Christie unokájával – 2010. november