Főkép

Bármennyire is betontömbök között élünk és gépeket tettünk a szolgáinkká, nem szabad elfelednünk, hogy természeti lények vagyunk, és abból a közegből származunk, amelyet a „természet” szóval szoktunk jelölni. Szerencsére így gondolja ezt a biológus Fráter Erzsébet is, aki a 2010-es Mesés növények, növényes mesék után ismét gyűjtőmunkába kezdett és segítőivel összeválogatott egy kötetre elegendő mesecsokrot.

Ahogy a címből kitalálható, a történetek virágokról, fákról és füvekről szólnak, hol ezek eredetét, hol ezek jelentőségét vagy kulturális szerepét mutatják be a világ különféle népeinek meséi által. Itt jegyzem meg, hogy az összeállítás dicséretesen pártatlan, nem súlyoz sem világrészekre, sem népcsoportokra. Ehelyett megpróbál minél színesebb válogatást kínálni abból az anyagból, amely a kötet végén olvasható forráslista alapján elképzelve roppant nagy mennyiséggel bírhat. Hozzáteszem, akinek a könyvben található 24 mese felkeltette a kíváncsiságát, az könnyen tovább olvashat a források valamelyikének felkutatásával, mert kivétel nélkül mind magyar kiadású kötet.

A kötet ugyanazt a receptet követi, mint a Mesés növények, növényes mesék, tehát a kurta kis meséket tudományos leírás követi az adott növényről, megtűzdelve néhány érdekességgel is, és ezekkel szemben egész oldalas, keretes kép kapott helyet. Azonban ez a keverék, a mese és a tudomány találkozása a művészettel az, amit kétféleképpen is nézhetünk; egyrészt a könyv háromfelé beszél egyszerre, másrészt zavaróan olyan érzést kelt, mintha nem lehetne meghatározni a célközönségét. Mert ugyebár nehéz olyan családot találni, ahol mindhárom érdeklődési kör egyszerre van jelen, ilyen önálló személyt keresni pedig szinte teljesíthetetlen feladatnak tűnik. Példának okáért engem valamennyire érdekelnek a növények, a különféle népek meséi és a művészet, olvasás közben mégis automatikusan átugrom és meg sem próbálom megérteni az olyan kifejezéseket, mint például az „ajakos virágzat”.

Ennek ellenére, és mivel jól láthatóan ugyanez a recept egyszer már működött a Mesés növényeknél, az Erzsébet királyné esete a rozmaringgal érdemei vitathatatlanok. A kis történetek kellemes olvasmányt kínálnak és jó népmesékhez illően titokban tanítanak is ezt-azt a kisebbeknek. A tudományos és kulturális leírások a nagyobb iskolásoknak jöhetnek jól, és Csíkszentmihályi Berta illusztrációi megérdemlik, hogy minden második oldalt kitöltsenek. Szép, igényesen összeállított kötet, amely felkeltheti legalább két korosztály kíváncsiságát.