FőképTegye fel a kezét, aki tudja, mit jelent a „siksze” szó! Azoknak mondom, akiknek a keze lent maradt: a Biblia szerint (Ezékiel. 37:23; Náhum 3:6) tisztátalan, gyalázatos nő, esetünkben azonban inkább (a szó modern értelmében) csak annyit tesz, „nem zsidó nő”. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a „gój”, csak épp a szebbik nemre vonatkoztatva. Hogy ez mennyire árulkodik Gantner Ádám új könyvének tartalmáról, azt mindenkinek a fantáziájára bízom.

A szerző 2007-ben mutatkozott be Ősz Jeruzsálemben című könyvével, ami egy laza, jó hangulatú, könnyen és gyorsan olvasható útiregény – főszerepben magával Gantner Ádámmal, aki saját élményeit vetette papírra. Következő könyve 2008-ban jelent meg, Kissinger és én címmel, mely műfaját tekintve leginkább novelláskötet, és melyben a szerző szintén saját életéből, mindennapjaiból, nagyvárosi és vidéki kalandjaiból szemezgetett. A harmadik Gantner-könyv 2010-ben látott napvilágot A L@tor címmel, és jócskán eltért elődeitől: a szerző három évet töltött különböző internetes társkereső portálokon, avagy a „húspiacon”, és könnyű prédára vadászott, hogy aztán erről a világról meséljen könyvében.

Legújabb regénye 2012 őszén jelent meg. A siksze leginkább az Ősz Jeruzsálemben és A L@tor elegyeként írható le: a seregnyi hanyatt döntött nőtől és önmagától megcsömörlött Ádám úgy érzi, klímaváltozásra van szüksége, így hosszú évek után visszatér Baram kibucba, hogy rátaláljon önmagára, pesti félzsidóként önnön identitására, és ha már, akkor a szerelemre is – mármint az igazira. Új könyvében bejárhatjuk a Szentföld fontosabb állomásait, némi zsidó történelmet is tanulhatunk, legalaposabban azonban a kibucok történetét, belső működését, hierarchiáját, mindennapjait ismerhetjük meg.

A könyv a maga 268 lazán szedett oldalával könnyen és gyorsan olvasható. A szerző egyébként sem szereti bő lére ereszteni írásait, bár könyvről könyvre haladva mindig kicsit hosszabban mesél: az első és jelenlegi utolsó regénye közt már 102 oldal különbség van. Akiket érdekelnek A siksze által körüljárt témák, a zsidóság, Izrael, a kibucok világa, a közösség és az identitástudat fontossága – no meg a szerelem –, azok egy csaknem egy szuszra kiolvasható, könnyű, néhol önironikus könyvre számíthatnak Gantner Ádámtól.