Főkép

Együtt utazik egy spanyol, egy amerikai, egy francia és egy svájci… Ez akár egy vicc kezdete is lehetne, de nem az… ez az El Divo. Persze tekinthetném viccnek, amit csinálnak, de annál azért lényegesen többet érdemelnek, hiszen nyolc évvel ezelőtt valami olyasmit találtak ki és valósítottak meg, amit előttünk nagyjából senki, utánuk viszont sokan, nagyon sokan. Pályafutásuk töretlen, sikereik hihetetlenek, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy számtalan embernek bizony bejön ez a fajta zene. Nyolc évvel és hat nagylemezzel a kezdetek után tehát elérkezett az idő egy válogatás albumhoz, melyre a dalok jelentős részét a rajongók válogatták össze.
 
Eleve nagyon szimpatikus, bár manapság már szinte elvárás, hogy egy válogatás lemezen új dalok is legyenek, ám az igazán szívet melengető, hogy az Il Divo esetében ez rögtön négy nóta, amik nem csak a duplalemezes kiadványon, hanem az egylemezes változaton is szerepelnek, így nem érzi úgy az egyszeri földi halandó, hogy mindenáron több pénzt akarnak kihúzni a zsebéből. És ezzel még nincs vége a meglepetéseknek, hiszen a kifejezetten erre a kiadványra készült dalok közül a „My Heart Will Go On” olasz nyelven, az „I Will Always Love You” spanyolul, az „I Can’t Help Falling In Love” angolul, az „Alone” pedig spanyolul hangzik el. Nem fog tehát csalódni, aki beruház erre a kiadványra, akár ismeri és szereti a crossover formáció munkásságát, akár nem. Aki ez utóbbi kategóriába tartozik, mint jómagam is, talán kedvet kap ahhoz, hogy komolyabban elmerüljön a srácok művészetében, ám ha ez mégsem következik be, talán megérti, miért rajonganak értük milliók szerte a világon.
 

Bevallom, kissé szkeptikusan álltam neki a lemezek hallgatásának, hiszen nem különösebben kedvelem az ilyen jellegű zenét, de soha nem lehet tudni, hátha ez is megváltozik bennem, mint a feldolgozásokhoz való viszonyom. Hiába, minél öregebb vagyok, annál nagyobb az esélye annak, hogy ismerem az eredetit és a feldolgozást is, sőt a feldolgozás feldolgozását is. Remek példa erre az „I Will Always Love You”, amit eredetileg Dolly Parton írt 1973-ban, Linda Ronstadt feldolgozott 1975-ben, Whitney Houston pedig átdolgozott 1992-ben. Ez a soul-ballada (a Több mint testőr című film betétdala) lett mind közül a legsikeresebb, és szerintem még egy ideig az is marad. Érdekesség, hogy a dal iránt az 1970-es évek közepén Elvis Presley is érdeklődött, ám nem tudtak megegyezni a szerzői jogokon, így ő nem énekelte el. És ha már Presley, akkor essen szó egy másik új dalról, ami nem más, mint az 1961-es „I Can’t Help Falling In Love”, amit ő adott elő először, és amit – többek között – 1993-ban az UB40, 2002-ben pedig az A-Teens is feldolgozott, most pedig az Il Divo vetett rá szemet. Bocs, de furasága és szokatlansága miatt nekem az UB40 verziója tetszett a legjobban.
 
És ha már két dalról beszéltünk a négyből, amik csak erre az albumra készültek, nézzük a másik kettőt is. A „My Heart Will Go On” Céline Dion előadásában, a Titanic című film betétdalaként hódította meg a világot 1997-ben. Érthető tehát, ha az elmúlt évek alatt sokan, sokféleképpen feldolgozták, némelyik kifejezetten jól sikerült, nekem valahogy mégis az eredeti jutott legközelebb a szívemhez és a lelkemhez, amiben talán komoly szerepe van annak, hogy Céline Dion mindig is az egyik kedvencem volt. És ha már Dion, akkor jöjjön az „Alone”, amit 2008-ban ő is feldolgozott. A dal eredetileg az I-Ten 1983-as lemezén jelent meg, ám a Heart vitte sikerre 1987-ben. Na ebben az esetben fura módon az Il Divo mostani verziója tetszik a legjobban, talán mert a komolyzenei ív és a vonósok, na meg a spanyol nyelv valami olyasmivel töltik meg a dalt, amiről eddig álmodni sem mert senki. Nagyobb hangerőn érdemes hallgatni, azt a pár percet kibírják a szomszédok. Ha nem, hívjuk be őket, és hallgassuk együtt a zenét, és figyeljük, hat-e rájuk a varázslat.
 

A felsoroltakon kívül akadnak még említésre méltó szerzemények, amik megdobogtatták a kicsi szívemet, ilyen például az „Unbreak My Meart”, amit Toni Braxton énekelt először, a „Don’t Cry For Me Argentina”, ami eredetileg az Evita című Andrew Lloyd Webber musical egyik betétdala, a „Hero”, amit Mariah Carey vitt sikerre, valamint az „Amazing Grace”, ami ugyebár egy ismert keresztény egyházi ének. Ezek mellett természetesen akadnak örök klasszikusok, amik szinte egyetlen crossover albumról sem hiányozhatnak, ilyen a „Mama”, az „Adagio”, valamint a második CD-n hallható „Ave Maria”, „Hallelujah” és „O Holy Night”, bár sokan már akkor kiütést kapunk, ha meghalljuk a kezdő akkordokat. Mindent figyelembe véve nem bánom, hogy rászántam az időt az Il Divo The Greatest Hits albumára, még akkor sem, ha mindössze a számok kevesebb, mint fele szólított meg igazán. Viszont tény, hogy ez éppen kevesebb, mint a felével több a semminél, vagyis a mérleg még mindig bőven pozitív.
 

Előadók:
Carlos Marín – bariton
David Miller – tenor
Sébastien Izambard – pop-rock énekes
Urs Bühler – tenor
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. My Heart Will Go On (Il mio cuore va)
2. I Will Always Love You (Siempre te amaré)
3. Can’t Help Falling In Love
4. Alone (Solo)
5. Unchained Melody (Senza catene)
6. Amazing Grace
7. Heroe
8. Unbreak My Heart (Regresa a mi)
9. Somewhere
10. Passera
11. All By Myself (Solo otra vez)
12. Mama
13. Adagio
14. Without You (Desde el dia que te fuiste)
15. Caruso
16. Don’t Cry For Me Argentina
17. My Way (A mi manera)
18. Time To Say Goodbye (Con te partiro)
 
CD 2
1. Nights In White Satin (Notte di luce)
2. Nella fantasia
3. Ave Maria
4. La vida sin amore
5. Everytime I Look at You
6. The Power of Love (La fuerze mayor)
7. You Raise Me Up (Por ti seré)
8. Crying (Llorando)
9. She
10. Hallelujah (Aleluya)
11. Pour que tu m’auimes encore
12. The Impossible Dream (Live)
13. O Holy Night
 
Diszkográfia:
Il Divo (2004)
Ancora (2005)
The Christmas Collection (2005)
Siempre (2006)
The Promise (2008)
Wicked Game (2011)
The Greatest Hits (2012)