Főkép

Fülszöveg:
A KÍNAIAK A NŐ ÉRETT KORBA való átmenetét nevezik Második tavasznak. Hála a hagyományos kínai orvoslás egyszerű, természetes módszereinek, a nő életének második felét fizikai és mentális hanyatlás helyett nőies potenciáljának virágzása töltheti ki. Dr. Mao forradalmi Second Spring™ (Második tavasz) programja időtálló, teljesen természetes kezelési módszerekkel ismerteti meg Önt, hogy gyarapíthassa energiáját, javíthasson szexuális életén és egészségén – és elindíthassa új, életerős korszakát, amely 35 éves korától a perimenopauzán, a menopauzán és még azon is túl tarthat majd.
 
Dr. Mao – a Yahoo kedvelt természetes egészség szakértője, és a nagy sikerű „A hosszú élet taoista titkai” című könyv szerzője, bevált, természetes megoldásokat kínál, például műtét nélküli „arcfelvarrást”, emlékezetjavító kínai gyógynövényeket, hagyományos kínai libidót és szexualitást fokozó orvosságokat, és a testtípusának megfelelő (merthogy nem mindenkinek ugyanaz!) táplálkozási tanácsokat, amelyekkel csúcsformában tarthatja magát. Biztonságos, természetes gyakorlatai, amelyeket több mint 200 tanácsba foglal, kiválthatják a drága gyógyszereket és mesterséges hormonkészítményeket.
A hagyományos bölcsességnek ezt a gyűjteményét olvasni és élvezet. A testsúlyról, energiáról, agyteljesítményről, szépségről és szexuális egészségről és hasonlókról szóló fejezetekkel a Második tavasz lehetőséget nyit arra, hogy azonnal elkezdjen foglalkozni az Önt leginkább foglalkoztató kérdésekkel. A könyv végén praktikus, könnyen áttekinthető felsorolást talál a nők leggyakoribb betegségeiről.
A Dr. Mao édesanyja (rajta figyelte meg ugyanis ezt a rendkívüli átmenetet életének második felébe) által inspirált Második tavasz integrált életmód programot kínál Önnek, amellyel olyan sokáig, életerősen és boldogan élhet, amiről talán nem is hitte, hogy lehetséges.
 
DR. MAOSHING NI, ismertebb nevén Dr. Mao, a hagyományos kínai orvoslással foglalkozó iskola harmincnyolcadik nemzedékének a tagja, maga is az öregedéssel kapcsolatos kutatás szaktekintélye. A kaliforniai Santa Monicában, a Tao of Wellness intézetben, Dr. Mao és társai több mint 25 ezer hölgyet kezeltek már. A Los Angeles-i Yo San Egyetem társalapítója, korábbi elnöke és jelenlegi rektora, ahol tanulókat és gyakorlókat is tanít. A Szex és New York című sorozatban mint „Dr. Wow” szerepelt – világszerte előadásokat tart, bemutatták a rádióban és a televízióban is, cikkei jelentek meg a The New York Times, a Los Angeles Times és más kiadványok hasábjain.
 
Részlet a könyvből:
Első fejezet
Kortalan szépség
 
ÚGY DÖNTÖTTEM, A SZÉPSÉGRŐL SZÓLÓ fejezettel kezdem ezt a könyvet, mégpedig azon egyszerű okból, mert általában először az arcot és a külső megjelenést vesszük észre. Gyakran elfeledkezünk azonban arról, hogy egy ember életének és belsőjének egyensúlytalanságai kiülnek az arcára és a bőrére. A megjelenésünk tükrözi, hogy kik vagyunk – a fizikai egészséget, az érzelmeket és a szellemiséget. Az ebben a fejezetben adott tippek elkalauzolják Önt, hogyan ápolhatja szépségét kívül-belül.
 
A ráncosodó bőr és a ritkuló haj nem elkerülhetetlen
Az ázsiai nők babaarcának titkai közt megtalálhatók a kínai gyógynövények, a szépítő ételek, az akupunktúra, masszázs csakúgy, mint a természetes bőrápolás, a meditáció, az arctorna és a méregtelenítő módszerek. Ezekkel gyönyörű arcszínre és sima, ideális tónusú arcra tehet szert.
A bőrünk a legnagyobb szervünk. Erődként védelmez a külvilág veszélyeivel szemben, akadályozza a baktériumokat, vírusokat és gombákat a behatolásban, benntartja a hőt és a nedvességet, továbbá színe, állaga és kondíciója révén hűen tükrözi érzelmi és idegállapotunkat. A bőr három rétegből áll: ezek az epidermisz (felhám), a dermisz (irha) és a szubkután vagy bőr alatti réteg. Mindegyiknek sajátos feladata és tulajdonságai vannak.
Az epidermisz – a legfelső réteg. Ez bőrünk védőrétege. Sérülése – például leégés – esetén elhal és leválik, majd új sejtek lépnek a régiek helyébe. Az epidermiszen belül található a bazális sejtréteg, ami melanint termel, ez az anyag adja a bőr színét, és véd a nap ultraibolya sugaraitól. Ez a felelős a barnulásért is, de okozhat nemkívánatos foltokat, szeplőket, öregségi foltokat is. Amikor a bazális sejtréteg túlzott stressznek van kitéve, akár el is rákosodhat. Ez a fejezet természetes módszereket mutat be, amelyek a felhám tisztítását és megújítását segítik.
Dermisz – Az irha vagy szendvicsréteg. A középső réteg talán a legfontosabb. Itt találhatók a vérerek, idegvégződések valamint az elasztint és kollagént, a bőr rugalmasságát biztosító fehérjéket termelő sejtek. Az ebben a rétegben keringő vér szállítja a tápanyagokat a bőrhöz, és viszi el a hulladékot. Ahogy a nő idősödik, a kollagéntermelése csökken, és mire eléri a középkorúságot, már vagy 20 százalékkal alacsonyabbra esik vissza. A faggyúmirigyek csökkenő váladék-kiválasztása valamint az étkezésből, környezetszennyezésből és a stresszből rátörő szabad gyökök tovább vékonyítják a dermiszt. Amikor ez a réteg nem működik optimálisan, a bőr kezd kiszáradni, és megjelennek a ráncok. Az akupunktúra, az arcmasszázs, a gyógynövények és a táplálék-kiegészítők fokozhatják a kollagén és elasztin termelődését, ezáltal természetes módon tonizálhatják a bőrt.
Szubkután vagy bőralja – a zsíros réteg. Az irha alatt közvetlenül húzódó réteg párnaként szolgál a bőr és az izmok kötőszövetei között, ez a bőr hőszigetelő rétege is. A szubkután rétegben futnak a mélyebb véredények, a szenzoros és a motoros idegek, és itt találhatók a bőr felsőbb rétegeinek tápláléktárolói is. Nőknél ez a zsíros szövet adja az arc és a test lágyabb hajlatait és vonzó görbületeit. A táplálkozási terápiák, mind a gyakoribb élelmiszereket, például almaecetet, mind a kevésbé megszokottakat, például medúzát tartalmazóak megakadályozhatják a szubkután réteg elvékonyodását, ahogy azt majd a fejezet további részében láthatjuk.
A bőr három rétege alatt találhatók a kötőszövetek, az izmok, inak és ínszalagok. Egyetlen állat sem fejlesztett ki olyan bonyolult arcizomrendszert, mint az ember. Az arc és a nyak izmai cikkcakkban, paplanszerű illesztésekkel kapcsolódnak össze. Az ebben a fejezetben található arcgyakorlatokkal feszesítheti és formálhatja az arcát, ahogyan a testét is, így fiatalos, egészséges külsővel jelenhet meg.
Az ötven év feletti nők közel 40 százalékánál fordul elő hajhullás, ami akár már a harmincas éveik közepén elkezdődhet. Ez főként a hormonegyensúly változásának következménye, különösen az ösztrogén többlet-androgénné alakulása miatt. Ha Ön ösztrogénpótló terápiát alkalmaz, ésemiatt hullani kezd a haja, beszéljen az orvosával a hormon biztonságos elhagyásáról. Sose hagyja abba a gyógyszerszedést, anélkül, hogy a kezelőorvosával ne konzultálna. A hajvesztés néha a pajzsmirigy rendellenes működéséből vagy a DHT hormon túltermelődéséből is származhat. Természetesen trauma, stressz, helytelen táplálkozás és rossz keringés is hozzájárulhat a hajhulláshoz. Ennek a fejezetnek a tanácsai megmutatják, hogyan állíthatja helyre a hormonok egyensúlyát, és növesztheti ki újra a hajukat.
 
A Három Kincs a Második tavasz alapja
A taoista filozófiában egy teljes ember három részből áll: shen (szellem), qi (csi, azaz energia) és jing (csing, esszencia). Ezeket a három kincsnek nevezzük. Amikor minden kincs bőségesen áll a rendelkezésünkre, és egészséges az egyensúly köztük, a szépség és a vitalitás természetes módon következik. A három kincs helyreállítása és ápolása a taoista hagyomány öregedést gátló tudományának alapja immár több mint öt évezrede.
A szépséggel és az egészséggel kapcsolatos minden vizsgálatot a három kincs közül a legelsővel, a shennel, azaz a szellemmel kell kezdeni. A szellem lényünk és életünk irányító ereje. Magába foglalja a tudatos és a tudattalan elménket. Amikor a szellem zavaros vagy szomorú, az tükröződik az arcon vagy a test más részein jelentkező torzulásban vagy feszültségben. A szellem tisztasága kívülről a sima arcbőrön és az elégedett, ellazult, kevés ránccal rendelkező arcon látható. A nyugati sebészet kemény küzdelem árán még visszaállíthat valamit abból, ami a fiatalabb énjére emlékezteti, de ha eközben elmulasztja ápolni a szellemét és az érzelmi jól-létét, ez az eredmény legjobb esetben is csak ideiglenes és gyakran hiábavaló. Meditációval és vizualizációval fejlesztheti, és folyamatosan finomíthatja a szellemét.
A három kincs közül a második, a qi vagy energia határozza meg az élettapasztalataink minőségét. Megfelelő energia nélkül a szervrendszerek nem képesek helyes működésre, és a sejtek lelassulnak, ami gyakori üzemzavarhoz, betegségekhez vezet. Hasonlóképpen, a spirituális állapotunk közvetlenül hat az energiánkra. A negativitás elnyomja és blokkolja, míg a pozitív szellemi állapotok felemelnek, és feltöltenek. Az energia sokféle forrásból érkezik, főként a táplálékból, levegőből és az alvásból. Amikor a források nem tiszták, szennyezettek, az ételben vagy a környezetben található mérgek miatt, a belőlük származó energia nem megfelelő ahhoz, hogy felpezsdítse a testünk qijét. A kínai gyógynövények, az akupresszúra és a qigong (csikung) gyakorlatai optimális szervműködést és bőséges energiaellátást biztosítanak.
A természetes vegyületek, amit a nyugati tudomány hormonoknak nevez, a jing vagy esszencia, azaz a harmadik kincs egyik megjelenési formája. Ezek az anyagok elengedhetetlenek a bőr növekedéséhez, fejlődéséhez és megújulásához. Ezen kívül a jing a genetikai potenciálunk. Bármilyen génszerkezettel rendelkezünk is, segíthetjük testünket, hogy a jó géneket működtesse, a rosszakat pedig gátolja. Például egy fehér bőrű nőnek extra napvédelemre van szüksége egy sötétebb bőrű társához képest, mert genetikailag a bőre sebezhetőbb. Az esszenciát gyógynövényekkel, táplálék-kiegészítőkkel és tápláló ételekkel táplálhatjuk.
Az egészség és a szépség alapja, hogy örömteli szellemet, bőséges energiát és tartós esszenciát biztosítsunk szervezetünknek. Ugyanakkor el kell távolítanunk a mérgeket is a testből, amelyek gátolják bőrfiatalító törekvéseinket. Az általam kidolgozott méregtelenítő módszerek, melyek táplálkozási, táplálék-kiegészítő és gyógynövényes elemeket is tartalmaznak, a legkorszerűbb tisztító és hámeltávolító eljárásokkal együtt a szépség és az energia teljesen új élményéhez juttathatják Önt.
Ezennel meghívom, hogy fedezze fel az alább következő természetes gyógymódokat, módszereket és gyakorlatokat, amelyek segítségével elérheti a kortalan szépséget.
 
A bőr az életünk tükre
A szépség nem csak a bőrig tart, ám a bőr mégis tükrözi az egészséget és tapasztalatainkat. A bőr állandóan lélegzik, változik, és munkálkodik önmaga megújításán. Mindhárom rétege – az epidermisz, a dermisz és a szubkután – együttműködve védenek minket, táplálnak, és szabályozzák a test hőmérsékletét. Sok tényező befolyásolja a bőr minőségét, az étrendtől, a hangulatokon át a környezetig és életmódig. Például, egy tápanyagban szegény étrend garantált recept a rossz, egészségtelen bőrre. Ezzel szemben vizsgálatok szerint a tápláló étrend – különösen a leveles zöldségek és az aszalt szilva – véd a ráncosodástól. A depresszió, aggódás és a stressz feszültséget teremt a bőrben, különösen az arcon, emellett egyenetlen foltokat és mélyedéseket okoz. A leégés és a száraz, hideg vagy szeles időjárás kiszívja a bőrből az életfontosságú nedvességet, akadályozza a keringést, és ez idősebbnek tűnő arcot, bőrt eredményez. Végül a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az éjszakázás is meglátszik a bőrön, aláírt vallomásként tükrözi a kicsapongásainkat.
 
Arcgimnasztika
Az arcizmokat is feszesítheti, tornáztassa meg őket! Végezze ezeket a gyakorlatokat naponta kétszer, mindegyiket ötszöri ismétléssel:
1)         Húzza fel a szemöldökét, amilyen magasra tudja – erőltesse kicsit –, azután lazítson.
2)         Próbálja meg mozgatni az orrát jobbra-balra.
3)         Fújja fel az arcát, mintha egy léggömböt fújna fel, azután lazítson.
4)         Tátsa ki akkorára a száját, amekkorára tudja, azután nyújtsa ki a nyelvét a lehető legmesszebbre. Tartsa így öt másodpercig.
E nehéz munka végeztével az arca is megérdemel egy kis masszázst. Körkörösen ütögesse végig az egész arcát, hogy felmelegedjen. Ezután mindkét kezének hüvelyk- és mutatóujjával csipkedje végig ötször a szemöldök vonalát, belülről kifelé. Nyomkodja meg az orr mindkét oldalát, ahol az arccal találkozik, fentről lefelé, ötször. Nyomkodja meg a száj vonala körüli területet ötször. Finoman ütögesse meg ujjaival az orcáját, ez serkenti az arc oldalsó területét. Nyomja meg a homlok vonalát a szemöldökök közt ötször, mindegyik mély vonal mentén. Most nyomkodja meg a szem körüli területet, finoman a szem felett és alatt, az alsó széléig. Fejezze be a masszázst egy újabb sorozat körkörös ütögetéssel az egész arcon.
 
A kínai kurtizánok bőrápolási titkai
A bőr legkülső rétege rendszeresen megújítja magát, levedli a régi sejteket, és újakkal pótolja azokat. A vedlési folyamat siettetésével azonnal késleltethetjük a finom barázdák és ráncok megjelenését. A költséges orvosi eljárások, mint a dermabrázió, a kémiai hámlasztás valamint a különböző lézerterápiák is ezt művelik, de napokig tartó bőrpírt és irritációt okoznak. A bőrünket finomabb módszerekkel is megújíthatjuk a természet ajándékaival. A kínai császár udvari kurtizánjai természetes hámlasztó- és csiszoló anyagokkal – tengeri alga, hínár, gyöngypor, szárított szilva, télidinnye-mag, datolyaszilva levél és nádcukor – kezelték a bőrüket, amelyek egyenletesen lazították fel, és távolították el az elhalt bőrsejteket. Ezen összetevők közül a legtöbb elérhető a bioboltokban és a kínai élelmiszereket árusító üzletekben. Készítsen maszkot a fenti összetevők tetszőleges kombinációjából. Öntsön hozzá egy kis vizet, valamint tojást vagy aloe vera gélt, és turmixolja pépesre. Dörzsölje be óvatosan nedves luffa szivaccsal, kis, körkörös mozdulatokkal, miután a nyakát és az arcát alaposan megtisztította. Hagyja az arcán a maszkot 10 percig, majd mossa le. Vigyázzon, hogy szembe ne kerüljön.
 
A gazdag szegény... mármint ami a táplálkozást illeti
A kínai orvoslás gyakorlói szerint az olyan gazdag ételek, mint a tejtermékek, húsfélék, zsiradékok, édességek és az alkohol, nyákosodást okoznak a szervezetben. Ezt a jelenséget konzisztensen megfigyeltem a pácienseimnél: amikor túl sokat fogyasztanak ezekből a termékekből, különféle tünetek jelentkeznek náluk, például arcüregi és mellkasi pangás, orrgarat-folyás, nehézség érzés, ízületi fájdalom és merevség, hasi puffadás, gázosodás, hasmenés, magas koleszterinszint, ködös agy, fáradtság, depresszió és természetesen az elhízás. A legtöbb embernek nem szükséges teljesen elhagynia a nyákosító-nedvesítő ételeket. Már azzal is javíthatunk az általános közérzetünkön, ha csak csökkentjük a fogyasztásukat. Ezzel pedig mind a súlyunkat, mind a hangulatunkat könnyíthetjük.
 
Szűrt víz: Egészségére!
Az élet a vízben keletkezett, a testünk 60-70 százaléka víz, és ez az értékes folyadék a jó egészség kulcsa minden életkorban. De ahogy idősödünk, a szerveink gyengülnek, és a vesénk már nem tudja megtartani a szokásos vízmennyiséget. Elegendő mennyiségű folyadék nélkül a mérgek felgyülemlenek a testben, lelassítják a szervi működést, és idő előtti öregedést okoznak. A legtöbb nő egyszerűen nem iszik elég vizet, még akkor sem, ha gyorsabban veszítik, mint fiatalabb korukban. Pedig könnyű rászokni az ivásra – jó értelemben! Azt javaslom, szerezzen be két nagy, 5–6 dl űrméretű, nem túl törékeny termoszt. Töltse meg mindkettőt vízzel, az egyiket vigye magával napközben, hogy ihasson munka vagy ügyintézés közben, és amikor hazaér, igya meg a másikat.
Bizonyára biztos akar lenni abban, hogy a legtisztább vizet fogyasztja. Számos tanulmány rámutatott, hogy a csapvíz tele van szennyeződésekkel, antibiotikumokkal és sok egyéb egészségtelen alkotóelemmel. Érdemes megfontolnia egy jó minőségű, szénbázisú vízszűrő beszerzését. Ha úgy találja, hogy a sima víz túl sima, adjon hozzá egy szelet lime-ot vagy citromot, esetleg készítsen zöld vagy menta teát.
 
Körtével a ráncok és karikák ellen
Ha nem kedveli az arcán a barázdákat, amikor a tükörbe néz, vegyen pár szem ázsiai körtét, ami egy ízletes, C-vitaminban gazdag gyümölcs, és akárcsak az aszalt szilva, nagyon jó rézforrás. Ezek az antioxidánsok szembeszállnak a szabadgyökök pusztító hatásával, ami megváltoztatná a sejtek vegyi szerkezetét. Amikor a szabad gyökök már elegendő sejtet károsítottak, különösen a bőrben, hamarosan megjelennek az öregedés jelei. A réz a szuperoxid dizmutáz enzim (SOD) nélkülözhetetlen összetevője – ez az enzim akkor támadja meg az ártalmas anyagokat, amikor azok a levegőszennyezés vagy más mérgek útján belépnek a testünkbe. A körte, különösen az ázsiai (vagy Fuji) fajta, lédús és ropogós, nagy tiszteletnek örvend a kínai gyógyfüves gyógyítók között, mert segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. Ezekkel a körtékkel gyógyítják még a gégegyulladást, kezelik a köhögést és a torokfájást. A gyógyító és bőrkonzerváló tulajdonságain túl rengeteg rostot tartalmaz, ami csökkenti a koleszterin-szintet, és hozzájárul a jó emésztéshez, ami nagyon fontos a világos arcszínhez.
 
A Kiadó engedélyével.