Főkép

Ez a könyvecske naptárnál több, de kalendáriumnál kevesebb. Nyilvánvalóan nem azok forgatják majd haszonnal, akik számára gondot okoz a havi csekkek befizetése, bár ebben azért nem vagyok teljesen biztos, hiszen manapság kis szerencsével nagyjából egy ebéd árából megvalósítható egy külföldi út (természetesen költőpénz és ellátás nélkül). Ezért aztán Zséda második „könyve” mindazok számára hasznos kiadvány, akik szeretnek utazni, szeretik az énekesnőt, és mindennapi tennivalóikat előszeretettel jegyzik fel valahová. Ez azért jóval nagyobb célcsoport, mint ahogy elsőre gondoltam, s persze abból a szempontból sem rossz, hogy egy kis reklámot csinál az új lemeznek.

 

A kötet felépítése egyszerű: nyitásként kapunk néhány általános tanácsot, mire ügyeljünk, ha repülővel, kocsival, hajóval, stb. utazunk. A lényeg természetesen a naptár részen van, amely érthető módon tizenkét fejezetből áll. Minden hónap egy adott európai nagyvárossal kezdődik, milyen látnivalók, rendezvények vannak az adott helyen. A felsorolás kellőképpen széles (múzeum, vidámpark, divat, kulinária), ezért biztosra veszem, mindenki talál köztük legalább egy kedvére valót, és mivel a legtöbb esetben webcímek is szerepelnek az adott szócikknél, előre megnézhetjük, valóban erre a látnivalóra vagyunk-e kíváncsiak, vagy inkább keressünk valami mást. Aztán következnek a napok, melyekre ugyan túl sok hely nem jut, mivel minden hét csak két oldalt kapott, ellenben kifejezetten jópofa megoldásnak tartom a véletlenszerűen felbukkanó emlékeztetőket, amelyek rendezvényekre, eseményekre hívják fel a figyelmet (Varsói Monteverdi Fesztivál, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, stb.).
 
 
Azon kívül, hogy ismét felírtam pár címet arra a listámra, amelyen a jövőben felkeresendő városokat gyűjtöm, ez a kötet arra volt jó, hogy egy kicsit megismerjem Zsédát. Milyen az ízlése, mit szeret (a ruhákon és a cipőkön kívül), vagy ha már szóba került, kik a kedvenc ruhatervezői, egyáltalán mely tájakra kíváncsi – egyszóval egy kicsit, de tényleg csak egy kicsit előbukkan a közismert énekesnő emberi énje, a családanya, a kíváncsi nő, a világjáró.