Főkép

Fülszöveg:
„A pasi a szomszéd sír mellől" című sikerkönyv folytatása. A nő könyvtáros, a férfi parasztgazda. A nő a könyveket és a biotermékeket imádja, a férfi gazdálkodik, és eszébe se jutna, hogy egy könyvet csak úgy elolvasson. De a sors egymás útjába sodorja őket, és egy rövid együttlét, majd szakítás után úgy döntenek, tesznek három kísérletet egy közös gyerek létrehozására. Ha nem jön össze, kész, vége. De összejön...
Isten hozta a családi sírboltban!
 
Katarina Mazetti író, szerkesztő, kritikus, producer, a világszerte népszerű "A pasi a szomszéd sír mellől" című regény szerzője. A „Családi sírbolt" svédül 2005-ben jelent meg, és azóta is töretlenül népszerű.

Részlet a regényből:
Az első év

Változóan felhős

1 Benny

Kész szerencse, hogy amikor az első éjszaka után két méterrel a föld fölött lebegve kiléptem Desirée ajtaján, tiszta erőből eltaknyoltam. Csúsztam néhány lépcsőfokot lefelé, könyökkel nekiütköztem a liftház oldalának – rohadtul fájt! –, és amikor végre fél térden a lépcsőfordulóban landoltam, a lábam furcsa szögben állt. Szinte hallottam a reccsenést.
A Desirée alatt lakó szomszéd résnyire nyitotta az ajtót, és gyanakodva ?gyelt. Én meg ott térdeltem, véresre haraptam a szám, nehogy felüvöltsek, de sikerült olyan méltóságteljesen odabiccentenem, hogy a fürdőköpenyes ürge megnyugodhatott, nem veszélyeztetem a közbiztonságot. Csak Benny az, a Nemzet Tahója. Becsukta az ajtót, csörrent a lánc, kattant a zár. Talán azt hitte, valami fura vallási szektához tartozom, mondjuk, egy fanatikus Jehova tanúja vagyok, aki már a lépcsőházban ájtatoskodik, még mielőtt hozzálátna az új hívek toborzásához. Jesszusom.
Vezetés közben nem tudtam behajlítani a fájós lábamat, így mindent a másikkal kellett csinálnom. Kuplung, fék, gáz. A kocsi úgy ugrált, mint egy nyúl.
Mégis, mint mondtam, kész szerencse, hogy így történt. Ugyanis másnap olyan borzalmasan szenvedtem, hogy semmi másra nem tudtam gondolni. Ha megpróbáltam volna, biztos rövidzárlatot kap az agyam. Már megint Desirée. A régi, felkavaró érzések.
Anita, hál’ istennek, már aludt, mire hazaértem, és reggel is, amikor kibicegtem az istállóba. Miközben idegesen hörpöltem a meleg csapvízzel kikevert neszkávémat, még a konyhai kanapén heverő hímzésére se bírtam ránézni, igyekeztem eltűnni, mielőtt kijön, nehogy a szemébe kelljen néznem.
A térdem forrón lüktetett, és akkora volt, mint egy labda, fejni is csak nyújtott lábbal tudtam. Kínkeservesen megkerestem azt a fejőszéket, amit szíjjal a derékhoz lehet rögzíteni, ezer éve nem használtam. Már azt is elfelejtettem, hogy kell egyensúlyozni vele, úgyhogy jól belezuhantam a trágyalébe, és megint bevertem a fájós könyökömet. Ott hevertem a szarban, és azt ordibáltam, hogy úgy kell neked, szarjankó. Aztán az jutott eszembe, hogy kacag majd Desirée, ha elmesélem. Ettől olyan boldog lettem, hogy elszégyelltem magam.
Csakhogy a mesélésből nem lett semmi. Nem volt idő csevegni és nevetgélni. Komoly erőfeszítésembe került, hogy estére összeszedjem magam, és kitaláljak valami hihető hazugságot Anitának, aki véres hurkát sütött kapros krumplival, a kedvenc kajám. A Guldfynd ékszerkatalógust a padra dobta, nyilván nem véletlenül, de úgy tettem, mintha észre se vettem volna.
Feltűnt, hogy Anita többször is fürkészve néz rám, nagy nehezen összehoztam egy mesét arról, hogy elcsúsztam a szénapadláson, és megütöttem a térdem, egyfolytában nyavalyogtam, hogy így fáj, úgy fáj. A szarjankó, aki félrelépett, és még sajnáltatja is magát. De Anitánál ez mindig bejön. Most is kibújt belőle az ápolónő, nagy szakértelemmel nyomogatta a térdem, támasztókötést tett rá, majd közölte, hogy csak egy kis ?cam az egész.
Alig bírtam kinyögni, hogy át kell mennem a szomszéd faluba Berggrenhez valami EU-űrlap miatt, elvánszorogtam a kocsiig, és elindultam a város felé, sajnos csak később jutott eszembe, hogy Berggrenék pont az ellenkező irányban laknak. Ha Anita kinézett az ablakon, lesz néhány keresztkérdése.
De nem érdekelt – mennem kellett, hogy mint egy igazi Fér?, teljesítsem Küldetésemet. A szuperhős! Jön, és mindent bevet, hogy megtermékenyítse az ő törékeny kis Garnéláját. Már csak egy jó kis póló hiányzott rólam, mondjuk, egy hatalmas spermium rajzával a mellkasomon. Azon tűnődtem, hogy kihasználva érzem-e magam. Nem számít-e szexuális zaklatásnak, ha valaki így rászáll a volt pasijára, mert a fejébe vette, hogy gyereket akar tőle? Talán sértetten a fejéhez kellett volna vágnom, hogy nyisson számlát egy spermabankban?
Baromság, akkor se hagytam volna ki, ha fél lábon kellett volna beugrálnom a városba. És a gyerek nem csak Desirée játékszere lesz. Az egyetlen, ami megakadályozott abban, hogy hangosan dalra fakadjak a kocsiban, az a szörnyű gyanúm volt, hogy tulajdonképpen nem is utánam ácsingózik, csak azok a huncut farkincás kis gaz?ckók kellenek neki. Persze sutba vágtam az összes kételyemet. Lehet, hogy soha nem is kell majd magyarázkodnom Anitának. Lehet, hogy olyan sokat voltam a zöld kriptonit közelében, hogy a spermáim elfáradtak. Vagy már to tál megmérgeződtem valamelyik vegyszertől. Akkor mihez kezd velem Desirée?
A második este sírt, és arra kért, hogy ne találkozzunk többé, mert újra vágyakozni fog utánam. Utánam? Újra? Olyan zavarba jöttem, hogy csak annyit bírtam kinyögni, hogy aha, mire hazaértem, majd szétrepedt a fejem. De a harmadik este megint becsengettem. Három próbában állapodtunk meg. És megfogadtam, lesz, ami lesz, megkérdezem, mit értett azon, hogy „újra”. De nem volt otthon. Legalábbis nem nyitott ajtót.

A Kiadó engedélyével.