Főkép

Stephen King és Peter Straub először 2001-ben megjelent közös könyve az 1984-es A Talizmán párregénye, vagy ha úgy jobban tetszik, folytatása. Főszereplője az immáron harminckét éves Jack Sawyer, a Los Angeles-i rendőrség fiatalon visszavonult sztárnyomozója. Ő Utazó Jack, aki tizenkét évesen bejárta Amerikát és a Territóriumokat, hogy megszerezze a mágikus erejű csodatévő Talizmánt, amivel egyrészt megmentette édesanyja életét, másrészt a világot. Hihetetlen kalandjai során számos veszéllyel kellett szembenéznie, és csak akkor járhatott sikerrel, ha képes volt felülemelkedni saját gyengeségein és félelmein. Akkor és ott teljesítette a Sors által rátestált küldetést, ám az események olyannyira beleégtek a szívébe és a lelkébe, hogy örökre elveszítette gyermeki ártatlanságát.

A következő évek során minden erejével azon volt, hogy mélyen magába zárja, sőt, ha lehet, teljesen el is felejtse akkori kalandjait, csakhogy aki egyszer járt a Territóriumokban, pláne, ha érintette a Talizmánt, soha nem szabadulhat meg teljesen az őt ért hatásoktól. Sőt, valószínűleg soha nem lehetne belőle pl. a Los Angeles-i rendőrség legsikeresebb és egyben legfiatalabb hadnagya, aki egyik nyomozása során elvetődik French Landingbe, amibe aztán annyira beleszeret, hogy miután váratlanul, talán maga sem tudja biztosan, miért, maga mögött hagyja szépen ívelő karrierjét, le is telepedik. Ezért amikor a városkában felüti fejét a Gonosz, természetes, hogy a kétségbeesés szélén álló rendőrfőnök benne látja az egyetlen reménységet. Csakhogy Jack – az egyre gyakrabban előforduló furcsa jelenségek ellenére – rendre visszautasítja. Talán nem érti, vagy nem akarja megérteni az üzeneteket.

Ám amikor az idősek otthona mellett eltűnik a tizenhárom éves Ty Marsall, valami megváltozik, és Jack bekapcsolódik a nyomozásba, amelynek során egyre világosabbá válik számára, hogy a megoldás kulcsát (és egyben az eltűnt fiút is) a Territóriumokban kell keresnie. A nyomok a titokzatos Fekete Házhoz vezetnek, amit már megközelíteni is életveszélyes, valakinek mégis be kell mennie, hiszen - és ezen a ponton csatlakozik a történet Stephen King hétkötetes eposzához - ha a Bíbor Király terve beteljesedik, és ledől a Setét Torony, a világok örök kárhozatra ítéltetnek.

Bár időnként egy kicsit úgy éreztem, azért olyan hosszúak bizonyos részek, mert a szerzőket terjedelemre fizették, a végére érve kénytelen voltam beismerni, hogy régen olvastam ilyen részletesen kidolgozott történetet, amelyben tökéletes egyensúlyban vannak a krimiszerű, a misztikus és a horrorisztikus elemek. Az elején kicsit féltem, hogy nagyon az első részre fog építkezni a cselekmény, de szerencsére nem így történt, így nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy A Fekete Ház akkor is élvezhető, ha valaki nem olvasta az előzményét, de az is igaz, hogy érthetőbb és élvezetesebb, ha rendelkezünk némi jártassággal a témában.

Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott!

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
Halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete

A szerző életrajza

 

Magyar Stephen King HQ