Főkép

Umberto Eco előző regényére, a Loana királynő titokzatos tüzére sokan úgy tekintettek, mint a szemiotika professzor írói pályájának lezárására. Nem is teljesen ok nélkül: annak a regénynek a középpontjában a szerző személyes emlékei álltak, nem is annyira a történet volt lényeges, hanem inkább az összegyűjtött eklektikus tudásanyag.
 
2011-ben mégis új könyvvel jelentkezett a népszerű író, ráadásul ezúttal egy igen népszerű, egyúttal hátborzongatóan aktuális témához nyúlt az irodalom eszközeivel. Sokan írtak már az antiszemitizmusról, de a regény újszerűségét többek között az adja, hogy a jelenséget egy meggyőződéses zsidógyűlölő szemével láttatja. Azaz nem is igazán egy személy szemével, hiszen mindjárt három nézőpontból követjük az eseményeket, melyek közül kettő egyazon ember két személyisége. Azt, hogy az antiszemitizmus mennyire érzékeny terület, jól mutatja, hogy maga a római főrabbi emelt szót A prágai temető ellen, mert az az iskolázatlanabb olvasók között fokozná a zsidók elleni előítéleteket. Persze kérdés, hogy az iskolázatlanok közül hányan olvasnak Umberto Ecót…
 
A regény hőse a piemonti születésű Simonini kapitány. Eredetileg közjegyzőnek tanult, ám hamar rájött, hogy az okirat-hamisítás jövedelmezőbb. Részt vett az itáliai szabadságküzdelmekben, kevésbé a csatákban, mint inkább a hírszerzésben jeleskedve. A zsidóság gyűlöletét nagyapjától örökölte, noha ő maga sosem találkozott zsidóval. A regény kezdetekor elveszett emlékezetét igyekszik visszanyerni párizsi lakásában, felváltva olvashatjuk az ő és Dalla Piccola abbé feljegyzéseit. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a két elbeszélő ugyanannak a hasadt elmének két megnyilvánulása. Harmadik elbeszélőként időnként felbukkan egy mindentudó narrátor is.
 
Antihősünk kezdetben egyszerű öröklési ügyek iratait hamisítja, ám viszonylag hamar rátalál élete céljára: meg kell alkotnia a zsidók és szabadkőművesek világméretű összeesküvésének bizonyítékát. Az irat elkészítéséhez számos forrást felhasznál, végül megfogalmazza a világ vezető zsidóinak a prágai zsidó temetőben tartott gyűlésének szövegét. Simonini útja árulásokon, gyilkosságokon keresztül vezet, de lelkiismerete nincs neki: a túlélés mestere, pályafutása több politikai rezsimen ível át.
 
A jól felépített történet mellett igen értékesek a könyv illusztrációi, melyek korabeli, 19. századi pamfletokból származnak. Bár maga Simonini / Dalla Piccola fiktív személy, a könyvben megjelenő legtöbb karakter valóban létezett. Izgalmas még a könyvben a szabadkőművesség vélt vagy valós rituáléinak leírása. A prágai temetővel egy sokszínű, elképesztő tudásanyaggal rendelkező könyvet kaptunk Ecótól, amelyben megismerkedhetünk az antiszemitizmus leghírhedtebb dokumentuma, a Cion bölcseinek jegyzőkönyve valószínű keletkezéstörténetével is.
 
Részlet a regényből