Főkép

Paulo Coelho legújabb könyve hosszabb-rövidebb történetek gyűjteménye, anekdotáké, melyek az író életének fontos mozgatórugói. Olyan eseményeké, melyek esetleg megváltoztatták életét, látás- és gondolkodásmódját. Leginkább pozitívak, némelyikük humoros, de mindegyik gondolkodásra készteti az olvasót.
 
Mit jelent az, hogy igazán élni? Vagy kiélni magunkat? Sokszor elhangzik a szánkból, hogy „mindent ki kell próbálni, mert csak egyszer élünk”. Tényleg ez a titka a teljes életnek? Számomra nem. És épp ezért fogott meg ez a kötet annyira. Mert a maga egyszerű megfogalmazásával és a cselekmények hétköznapiságával magával ránt, és olyan érzéseket ébreszt fel, amit csak ritkán érzünk: az emberséget! Igen, ezt a manapság elavultnak tűnő tulajdonságot. Ami néhol-néhol azért még felbukkan körülöttünk és engedi láttatni magát. Szerencsére!
 
Az író fontos gondolatokat szeretne átadni az olvasóinak. Például, hogy becsüljük meg az egyszerű dolgokat is, és vegyük észre a minket körülvevő megannyi szépséget is rohanó világunkban. Hogy merjünk megállni pár percre, vagy épp semmit se csinálni. Hogy bátran nézzünk szembe a halállal és ne tabuként kezeljük. Hogy merjünk másoknak segíteni és legyen bátorságunk szeretni. Ezek a témák tán közhelyesnek hangzanak, de ha mindenki elgondolkozna rajtuk néha, talán nem lenne annyi konfliktus, válás és megkeseredett ember. Ha nem közlekedne mindenki valamiféle szemellenzővel a világban, és olykor észrevennénk mások örömét és problémáit is, és nem mindig csak a saját sirámainkkal lennénk elfoglalva… Ha másokra is tekintettel lennénk, talán mindenki boldogabb lehetne! Mert az életünk olyan, mint az áradó folyó. Pusztít és épít egyszerre. De mi törekedjünk arra, hogy inkább építsünk!
 
Ezt a könyvet tiszta szívből írták, és én tiszta szívből ajánlom mindenkinek. És kívánok Nektek szép, élményekben gazdag életet és azt, hogy küzdjetek meg az álmaitokért. Soha ne adjátok fel! Ez a könyv segíteni fog benne!

Kapcsolódó írás:
Fernando Morais: A Mágus - Paulo Coelho élete