Főkép

Sötét, esős éjszaka. Macskaköves utak.

Lepukkant bár, ahol a divatból kiment zenét játszó dzsesszbanda éppoly fásult, akárcsak a kurválkodásból pluszpénzt kereső felszolgáló lány. Akárcsak a két főszereplő kapcsolata.

A nő elmegy, otthagyja a férfit.

Fekete és fehér. A noir stílusjegyei. Nemcsak a címe a noir, hanem a stílusa is. Vörös.

Egy pocsék nap még pocsékabb éjszakája.

Szakítás. Az egyik lelkileg most hal meg, a másik meg már nem bírja tovább. Megcsalás és hazugságok.

Eső, lepukkant hangulat, olcsó whisky, revolver.

Költészet.

Elcsigázott arcok.

Neonreklámok és utcalámpák fényfüzérei.

Cowboyok.

Egy pocsék nap éjszakája.

Sosem volt még ennyire lehangoló a Beatles.

Fásult öröm, megrázó döbbenet, szinte már megnyugtató fellélegzés.

Valóság vagy csak illúzió?

Dou D’Ache Dieuzeu (alias Dudás Győző) szénfekete, melankolikus költeménye nagyszerűen simul bele Huszka Zsombor egyedi és félreismerhetetlen rajzaiba. Ezek együtt adják azt a borongós hangulatot, amely mérhetetlenül élvezhetővé teszi a képregényt. Semmi fölösleges sallang; semmi idő- vagy képpazarlás; semmi szabályosság, mégis pontos tervezés jellemzik a művet.

A karakterek néhol elnagyoltak, máshol szinte anatómiai pontosságúak, de mindenhol egy-egy stílust jelenítenek meg, mint például a karikatúraszerű néger nagybőgőst vagy épp a gyönyörű nőt. A perspektíva rendkívül jó hangulatot ad a képregénynek, és tovább erősíti a melankóliát, melyet a fekete és fehér éles kontrasztjai is fokoznak. Emellett egy nagyon eredeti és a történetbe tökéletesen illeszkedő csavar is került a műbe, ami még borongósabbá teszi a kötet hangulatát.

A Noirban lényegében a jellegzetes képregényes képi világ és a rövid, tömör, hangulatos lírai szövegek keveréséről van szó. És bár Zsombornak A szultán katonájával kapcsolatban a szemére vetettük a mesélés hibáit, a Noirban erre sem lehet panaszunk. Ráadásul mivel láthatóan Zsombor és Győző is mesterei a saját területüknek, valóban kiváló képregény született, ami garantáltan tetszeni fog a Frank Miller-, a Raymond Chandler- vagy épp a Blacksad képregények rajongóinak is!