Főkép

Generációk nőttek fel Halász Judit gyereklemezein. Magam is kincsként őrizgetem az ezerszer hallott, karcos régi bakeliteimet, és örök emlék, hogy pár éve személyesen is találkozhattam vele, és dedikálta nekem a Mákosrétes borítóját. És pont olyan kedves és bölcs volt, mint gondoltam. Ma meg már az én fiaim hallgatják, és hívjatok orthodoxnak vagy maradinak, de szerintem tényleg nemigen találni Halász Judit albumaihoz foghatót a mai gyereklemez kínálatban. Mondom ezt úgy, hogy közben meg nagyon sok jót, értékeset lehet találni, mint amilyenek például az Alma együttes vagy Szalóki Ági anyagai.
 
Az Apa figyelj rám, ha jól számolom, már a 13. stúdióalbuma Halász Juditnak, amin gyerekdalokat énekel, és nem mesél, nem válogatás, nem koncert, stb., de lehet, hogy még többedik. És persze még mindig nagyon jó, ugyanakkor természetesen a korai albumok sikerét nem lehet megismételni, ahogy fontosságát sem. Micimackóból, Mákosrétesből vagy Ákom-bákomból nem lesz még egy, de ez nem baj, így van rendjén. Az a jó, hogy azokat a régi dalokat máig jólesik hallgatni aprónak-nagynak.
 
És az is jó, hogy az újabb keletű albumok is jók. Ez magától értetődőnek tűnhet, hiszen Halász Juditról van szó, aki mindig is remek zeneszerzőkkel, muzsikusokkal és szövegírókkal dolgozott (illetve nagyszerű költők szép verseit dolgozta fel segítőivel), de mégis újra meg újra rácsodálkozom, hogy így is lehet. Hogy minőségi a zene, a szöveg, azt nem valami akadémikus értelemben kell venni. Olyan kiváló zenészek muzsikálnak itt, mint pl. a korai Barbaro-t is megjárt Nikola Parov, aki jellemzően a balkáni illetve görög motívumokat felvonultató dalokban hallható („Tatoktatok”, „Származás”, „Így sétálnak a varjak”), vagy a régi társak, Bródy János és Tolcsvay László. Három dalt a Republic frontembere, Bódi László (Cipő) jegyez: „Lusták dala”, „Jó reggelt!”, „Koszos vers”. De a számos autentikus népi hangszer és magas zenészi képzettség itt tisztán azt szolgálja, hogy a dalok kedvesek, szerethetők, játékosak, táncra hívók legyenek.
 
Ahogy azt megszokhattuk, zeneileg roppant változatos a lemez. Épp úgy vannak népzenei alapú dalok, mint olyanok, amiket beatnek nevezhetünk. Néhol talán egy kis pop is belefér, de semmi műanyag gagyi. Mondjuk „A nagy szaladás” azon része, ami kissé rap-szerű, elsőre fura volt, de igazából olyan, mint egy mondóka, onnantól meg rendben van. A „Kézmosó” versben némi kis bár-jazz és country érződik, de a szomorkás, finomabb daloktól a vidámabb, ugrálósokig van itt minden.
 
A feldolgozott versek között épp úgy akad elhunyt költő műve (pl. Ady Endre gyönyörű „Kis, karácsonyi ének”-e, Osvát Erzsébet „Dúdoló”-ja, vagy Weöres Sándortól a „Nől a dér” egy részlete), mint kortárs vers, olyan szerzőktől, mint Tóth Kriszta, Szabó T. Anna, vagy Lackfi János. Ahogy a lemez címéből sejthető, a 21-ből jó sok szerzemény szól az apákról illetve hozzájuk. És ezért csuda hálás vagyok Halász Juditnak. Azért is, hogy emlékezteti a hallgatót arra, hogy ha holmi Apák napját nem is igen szokás ünnepelni, azért ott vannak ők (mi) is, és rájuk is szükség van meg minden, ugyanakkor az apákat is emlékezteti arra, hogy mi lenne a dolguk, mire van szükségük tőlük a gyerekeiknek. És ezt persze a rá jellemző módon teszi: nálam Halász Judit dalainak legfőbb pozitívumai közé tartozik, hogy nem leereszkedő a gyerekekkel, nem nézi őket tudatlannak, hogy meg tudja őket szólítani, tud velük játszani, de tud velük beszélni a komoly dolgokról is. Hogy nem megy le idétlenbe, s nem is gügyög, nem mézesmázaskodik. Gondolom, emiatt is hallgatjuk máig a több évtizedes lemezeit is.
 
Előadó:
Halász Judit - ének
 
Közreműködők:
Anti Tamás, Bartha Tibor, Bródy János, Fodo, Födő Sándor, Kutas Juli és a Pingvin óvodások, Móricz Mihály, Nikola Parov, Tolcsvay László, Tóth Zoltán, Ungár Vica
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Bródy János: Az én apukám
2. Fodo - Szabó T. Anna: Tatoktatok
3. Anti Tamás: Hóc, hóc, katona...
4. Tolcsvay László - Szabó T. Anna: Boszorkánydal
5. Barak László: Apám (részlet)
6. Fodo - Szabó T. Anna: Származás
7. Bódi László (Cipő) - Tóth Kriszta: Lusták dala
8. Barak László: Ha a liba futballista (részlet)
9. Móricz Mihály - Osvát Erzsébet: Dúdoló
10. Fodo - Szabó T. Anna: Így sétálnak a varjak
11. Bódi László (Cipő) - Szabó T. Anna: Jó reggelt!
12. Tolcsvay László - Lackfi János: A nagy szaladás
13. Fecske Csaba: Jó leszek! (részlet)
14. Bódi László (Cipő) - Tóth Kriszta: Koszos vers
15. Fodo - Szabó T. Anna: Kézmosó-vers
16. Móricz Mihály - Osvát Erzsébet: Az égi pék szitálni kezd
17. Weöres Sándor: Nől a dér (részlet)
18. Tolcsvay László - Ady Endre: Kis, karácsonyi ének
19. Anti Tamás - Szabó T. Anna: Kiszehajtás
20. Bródy János: Apa ne menj el
21. Anti Tamás - Szabó T. Anna: Február
 
Diszkográfia:
Kép a tükörben (1973)
Amikor én még kislány voltam (1978)
Mákosrétes (1980)
Helikoffer (1983)
Boldog születésnapot (1986)
Gyerekkor – Aranyalbum (1988)
Ismeretlen ismerős (1989)
Halász Judit válogatás (1990)
Vannak még rossz gyerekek (1991)
A fiam + a lányom (1994)
Halász Judit – Válogatás (1994)
Micimackó és a többiek (1996) koncert
Hangzó Biblia (1997) Halász Judit előadásában
Rendkívüli gyereknap (1998)
Halász Judit mesél (1998)
Zenés mesék, mesés zenék: Mozart – Varázsfuvola (2001)
Minden felnőtt volt egyszer gyerek (2003)
Zenés mesék, mesés zenék: Kodály Zoltán – Háry János (2004)
Hívd a nagymamát! (2005)
Halász Judit mesél - Csimpi szülinapja (2007)
Szeresd a testvéred (2007)
Csiribiri (2009)
Apa figyelj rám (2011)