Főkép Napjaink kiadói trendje, hogy mindenki több lábra áll, vagyis szélesíti a kínálatát, és a megszokott művek mellett új tematikákat is felvállalnak. Ez egyrészt örvendetes, hiszen így még több könyvből lehet válogatni, másrészt azért mindig ott a kérdés, vajh mennyire sikerül a nagy dobás, miként értékelik mindezt a vásárlók. Mindezek fényében csak pár pillanatig csodálkoztam, amikor kiderült, hogy a Delta Vision is új úton próbálkozik, egészen pontosan a neves Osprey Publishing harcosokat bemutató sorozatának magyarításával bővíti a kiadótól korábban megszokott fantasy, képregény/manga, társasjáték, stb. kínálatot.
 
A szamurájokon, a nindzsákon, és az asszasszinokon kívül talán a templomos lovagok számítanak a legismertebb fegyveres csoportnak, köszönhetően dicstelen végüknek, ami nem a hitetlenek elleni harcban következett be, hanem a bíróságon és a máglyán. Amennyi mocskot és dicsfényt a nevükhöz társítottak a feloszlatásuk óta eltelt évszázadok alatt, abból pár bulvárlap évekig megélne. Megnyugtató módon Helen Nicholson könyvecskéjében (elvégre az irodalomjegyzékkel együtt is csupán hetvenegy oldalas kiadványról beszélek) nem erre helyezi a hangsúlyt, ezért aztán most sem tudjuk meg, hogy valóban a rend birtokában volt-e egy titkos ereklye, amelynek hatalmukat köszönhették, vagy mindez pusztán kitaláció.
 
Misztikum helyett viszont a terjedelemhez mérten alapos és átfogó leírást kapunk a rendről, annak működéséről, a lovagok felszereléséről. Sajnálatos módon a templomosok sosem voltak grafomán csoport, így arról szinte semmit sem tudunk, miként is zajlott a katonai felkészülés nálunk. Ezzel kapcsolatban két dolog biztos: lovagnak csak fegyverforgatásban jártas férfiakat vettek fel, s kizárólag hosszas gyakorlással elsajátítható lovasrohamuk az esetek többségében ellenállhatatlannak bizonyult. Mivel azonban ez a támadási mód csak bizonyos létszámú ellenségig volt hatásos, illetve a korabeli keresztény seregek korántsem voltak ennyire szervezettek, gyakorlottak, bátrak – szóval a hősies rohamok időnként teljes vereséggel végződtek.
 
Bár a kötet elején kétoldalas időrend segít eligazodni a renddel kapcsolatos eseményekben, személy szerint nagyon sajnáltam, hogy csak a fontosabb vesztes csaták kerülnek megemlítésre a szövegben, a diadalok vagy győzelmek nem. Így olyan érzésem volt, mintha a templomosok feladata pusztán a határvidék őrzésére, a zarándokok védelmére korlátozódott volna, na meg időnként részt vettek mások által vezetett hadjáratokban. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a rend teljesen tisztában volt a hadviseléshez szükséges felszerelés és pénz jelentőségével, ezért a ténylegesen harcolókon kívül ugyanilyen fontosnak tartották azon testvérek munkáját, akik a „hátországbéli” birtokok igazgatásával szerzett jövedelem révén biztosították a „fronton” szolgálók ellátását, felszerelését, és persze anyagi hátterét.
 
Sorozatindítónak ideális ez a kötet, az apróbetűs szöveg jóval több információt nyújt, mint azt előzetesen sejtené az olvasó. Az illusztráció korrekt, főként ha figyelembe vesszük, mi maradt a templomosok után, a színes festmények pedig hozzáteszik azt a pluszt, amire a képzeletnek szüksége van. Most már csak az a kérdés, mennyire lesz sikeres nálunk ez a sorozat.