Főkép

Budai Dénes műve eredetileg a Galaktika Steampunk Comix pályázatára készült, ám végül szerzői kiadásban debütált a legutóbbi Képregény Börzén.

A Gépjárómű a Monarchia idején, hazánkban játszódó történet felvezetését takarja. A vékony füzet mindössze 28 oldalas, amely ennél fogva épp csak bepillantást engedhet ebbe a furcsa világba, amiben a császári elnyomással szembehelyezkedő ellenállás szerveződik, miközben előbukkan a címben is szereplő különleges harci gépezet. Mindez már jó alapot szolgáltathat egy kifejezetten a hazai közönséget megcélzó steampunk történethez, ám rövidsége miatt és a cselekmény kibontakozásának híján a kiadvány legfeljebb csak kedvcsináló (vagy talán igényfelmérő) szerepet kaphat.

A sztoriról egyébként e bepillantás alapján még nem könnyű véleményt alkotni, mindenesetre érdekes lehet és kíváncsiságot ébreszt az olvasóban a folytatás iránt annál is inkább, mivel egy kissé homályos, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy éppen csak utalásokat tartalmaz és nyitva hagyja a felvetődött kérdéseket - ám a füzet megítélése képregény lévén a kivitelezés módjától függ nagyobb mértékben.

A Muchát idéző színpompás szecessziós borítókép mögött monokróm színvilágú, aprólékosan kidolgozott képek rejlenek. A tollal kidolgozott ábrák rézmetszetek benyomását keltik és láthatólag sok-sok munkaóra befektetésével készültek. A részletesen kidolgozott rajzok egy jól felépített világot alkotnak, ám néhány ügyes képi megoldást leszámítva kissé tömények és túlzsúfoltak a képek, ami olykor a könnyű áttekintés rovására megy. A nagyrészt vonalakból és pöttyökből felépülő képek mindenesetre remekül illenek a történet és vele e stílus hangulatához, viszont a figurák ábrázolása még hagy kívánnivalót maga után.

Amíg a gépezetek és különösen a hátterek, épületek kidolgozása tökéletes, sajnos a karakterek elnagyolt, vagy elsietett megjelenítése némileg elmarad ettől. A képi világ tökéletesítése ez utóbbi továbbfejlesztésével, vagy pedig a kettő közelítése esetén lehetne szerencsés, ugyanakkor véleményem szerint egy kicsivel több gyakorlás segítségével kiküszöbölhetőek az aránybeli tévedések, ábrázolási hibák, hiányosságok és még több is kihozható lenne ebből. Persze igazából az is lehet, hogy csak az én kritikus szemeimet zavarják ezek az anomáliák, hiszen a végére már hozzá is szoktam a látottakhoz és tulajdonképpen az ötlet, valamint a szorgalmas alkotói munka révén ez a kiadvány kiérdemelte az elismerésemet.