Főkép

Ha valakinek tizenöt Grammy-díja van, akár azt is megengedheti magának, hogy a nyolcvanötödik születésnapja alkalmából meglepje magát és rajongóit egy lemezzel, melyen világsztárokkal közösen készített duettjei hallhatók. Persze a kezdeményezés nem előzmény nélkül való, hiszen öt évvel ezelőtt már elkészült a „prototípus” Duets: An American Classic címmel. Az sem volt éppen sikertelen, hiszen „vitték, mint a cukrot”, éppen ezért nem meglepő, hogy a folytatás is a Billboard csúcsán debütált.
 
Hihetetlen, hogy egy 85 éves előadóművész vezeti a toplistát egy olyan világban, ahol nem divat a kemény munka, a magas színvonal és a becsület. Na jó, talán mégsem vagyok annyira meglepve, hiszen ez legalább bizonyítja, hogy akadnak azért még páran, akik szeretik a színvonalas, minőségi zenét.
 
A kissé hosszúra nyúlt bevezető után térjünk a lényegre, ami nem más, mint Tony Bennett legújabb albuma, melyen legfőképp a húszas-harmincas-negyvenes-ötvenes évek népszerű amerikai slágerei csendülnek fel, túlnyomó többségében inkább a lassabb, nyugodtabb fajtából. A számok hallgatása közben két dolog egészen biztosan megfogalmazódik az emberben: a zenében a remek hangszerelés ellenére sincs semmi újító szándék, a duett-partnerként felkért, nagyrészt fiatal művészek viszont némi üdeséget és új életet leheltek a régi slágerekbe.
 
Az egyik legmerészebb és talán több szempontból is legkifizetődőbb választás Lady Gaga volt, aki nem csupán tökéletesen vette az akadályt a „The Lady Is A Tramp” című dalban (pedig nem kisebb „elődök” nyomdokain járt, mint Lena Horne, Shirley Bassey, Ella Fitzgerald, Natalie Cole vagy Diana Ross, akik komoly összehasonlítási alapot jelentenek), hanem lazaságával, vagányságával és bolondozásával egészen felfrissítette és a mai fiatalok számára is fogyaszthatóvá tette ezt az 1937-es dalt.
 

 
A „One For My Baby” nem hatott meg különösebben, hiszen ebből a duettből hiányzik mindaz a kedvesség és jobb szó híján játékosság, ami az eredeti, Fred Astaire verzióban benne volt. És nem csak az énekkel, hanem ebben az esetben sajnos a hangszereléssel is problémám van. Ez inkább a Frank Sinatra és a Dean Martin féle értelmezésekhez van közelebb, azokat viszont éppen búskomorságuk miatt nem igazán kedvelem.
 
Ám tökéletesen felvezetik azt a dalt, aminek legnagyobb különlegessége, hogy ez a fiatalon elhunyt, rendkívül tehetséges Amy Winehouse (a másik igazán erős húzónév) utolsó felvétele, melynek sikerét sajnos már nem érhette meg. Ennek tudatában talán érthető, ha a „Body And Soul” hallgatása közben a hideg futkos a hátunkon, és egyre azon jár az eszünk, vajon mi mindenre lett volna képes ez a lány, ha nem pazarolja el a tehetségét. Hála egészen érdekes hangjának, a dal sokkal erősebb hatással van a hallgatóra, mint akár az Ella Fitzgerald, a Billie Holiday, a Carmen McRae vagy az Anita Baker féle verziók.
 

 
Aztán érkezik egy igazi jazz standard, a „Don`t Get Around Much Anymore” melynek zenéje Duke Ellington, későbbi szövege pedig Bob Russell nevéhez kötődik. Örök klasszikus, melynek előadásához Tony Bennett olyan művészt választott társául, aki már az előzménylemezen is szerepelt. Valószínűleg nem lehetett rossz, ha újra felkérték – gondoltam magamban, mielőtt elkezdtem hallgatni a duettet. És valóban, a kanadai-olasz dzsesszénekes, Michael Bublé remekül vette az akadályt. Fiatalsága hihetetlen élettel és frissességgel töltötte meg az egyébként is nagyszerű dalt, az előadás pedig bebizonyította, hogy a múlt és a jelen jól megférnek egymás mellett, hiszen ha úgy karjuk, tökéletesen kiegészítik egymást. Legalább olyan jó hangulatú dal ez, mint a Lady Gaga féle duett a legelején.
 

 
Aztán sorra jönnek a jobbnál jobb klasszikus dalok, de nekem a „Blue Velvet”, a „How Do You Keep The Music Playing”, a „The Girl I Love” és a „Who Can I Turn To” táján leül az egész. Na jó, az „On The Sunny Side Of The Street” feldobja egy kicsit a hangulatot, de bevallom, ez nekem kevésnek tűnt, és már éppen kezdtem feladni, amikor felcsendült a „Speak Low”, és rögtön jobb kedvem lett, az indiai származású amerikai énekesnő, Norah Jones hangjából ugyanis olyan derű árad, ami egészen biztosan nem hagyja hidegen az embert. És bár nagyon-nagyon szeretem ezt a dalt, különösen Barbra Streisand előadásában, a mostani változat talán még ezt is képes felülmúlni. Persze lehet, hogy csak jókor szólalt meg, és ha önmagában hallanám, nem lenne rám ekkora hatással, de nem ez történt.
 

 
Aztán érkezik egy duett, amit eleinte nagyon nem kedveltem, és talán még most sem igazán változott meg a véleményem, ellenben el kell ismernem, hogy Josh Groban lírai baritonja figyelemre méltó, és végre van valaki, aki igazán ki is tudja ereszteni a hangját. Persze erre lehetséges, hogy nem a „This Is All I Ask” a legalkalmasabb, bár tény, hogy szép íve van a dalnak. És ha már szép és képzett férfihangokról esik szó, nem maradhat ki Andrea Bocelli sem, aki ezúttal a „Stranger In Paradise” című dalban villantja meg tenorját. A kettő közé került a „Watch What Happens”, ami egy igazán kellemes kis dal, de nem tudom, hogy valóban Natalie Cole volt-e hozzá a legjobb választás. Talán jobb lett volna, ha helyet cserélnek, és Faith Hill helyett ő énekelt volna a „The Way You Look Tonight”-ban. A maradék három dal, a „Yesterday I Heard The Rain”, az „It Had To Be You” és a „When Do The Bells Ring For Me” is hozza az elvárt szintet, de semmi több.
 
Ha őszinte akarok lenni, nem különösebben kedvelem az ilyen válogatásokat, mert kicsit lehúzásnak érzem őket, még akkor is, ha egyben örülök is nekik, hiszen így legalább folyamatosan a köztudatban vannak azok a swing és jazz klasszikusok, amikért nagy kár lenne, ha a feledés homályába vesznének.
 
Előadó:
Tony Bennett – ének
 
Közreműködők:
Lady Gaga, John Mayer, Amy Winehouse, Michael Bublé, k.d. lang, Aretha Franklin, Sheryl Crow, Willie Nelson, Queen Latifah, Norah Jones, Josh Groban, Natalie Cole, Andrea Bocelli, Faith Hill, Alejandro Sanz, Carrie Underwood, Mariah Carey
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Lady Is A Tramp [Duet with Lady Gaga]
2. One For My Baby (And One More For The Road) [Duet with John Mayer]
3. Body And Soul [Duet with Amy Winehouse]
4. Don`t Get Around Much Anymore [Duet with Michael Bublé]
5. Blue Velvet [Duet with k.d. lang]
6. How Do You Keep The Music Playing [Duet with Aretha Franklin]
7. The Girl I Love [Duet with Sheryl Crow]
8. On The Sunny Side Of The Street [Duet with Willie Nelson]
9. Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me) [Duet with Queen Latifah]
10. Speak Low [Duet with Norah Jones]
11. This Is All I Ask [Duet with Josh Groban]
12. Watch What Happens [Duet with Natalie Cole]
13. Stranger In Paradise [Duet with Andrea Bocelli]
14. The Way You Look Tonight [Duet with Faith Hill]
15. Yesterday I Heard The Rain [Duet with Alejandro Sanz]
16. It Had To Be You [Duet with Carrie Underwood]
17. When Do The Bells Ring For Me [Duet with Mariah Carey]
 
Diszkográfia:
Because of You (1952)
Cloud 7 (1955)
Alone At Last With Tony Bennett (1955)
Tony (1957)
The Beat of My Heart (1957)
Blue Velvet (1958)
Long Ago and Far Away (1958)
Strike Up the Band (with Count Basie) (1958)
In Person! (with Count Basie) (1959)
Hometown, My Town (1959)
To My Wonderful One (1960)
Alone Together (1960)
A String of Harold Arlen (1961)
Tony Sings for Two (1961)
My Heart Sings (1961)
I Left My Heart in San Francisco (1962)
I Wanna Be Around (1963)
This Is All I Ask (1963)
The Many Moods of Tony (1964)
When Lights Are Low (1964)
Who Can I Turn To? (1964)
If I Ruled the World: Songs for the Jet Set (1965)
The Movie Song Album (1966)
A Time for Love (1966)
Tony Makes It Happen (1967)
For Once in My Life (1967)
Yesterday I Heard the Rain (1968)
Snowfall: The Tony Bennett Christmas Album (1968)
I`ve Gotta Be Me (1969)
Tony Sings the Great Hits of Today! (1970)
Tony Bennett`s Something (1970)
Love Story (1971)
The Very Thought of You (1971)
The Summer of `42 (1972)
With Love (1972)
The Good Things in Life (1972)
Listen Easy (1973)
Tony! (1973)
Sunrise, Sunset (1973)
Tony Bennett Sings 10 Rodgers and Hart Songs (1973)
Tony Bennett Sings More Great Rodgers and Hart (1973)
Life is Beautiful (1975)
The Tony Bennett/Bill Evans Album (1975)
Tony Bennett and Bill Evans - Together Again (1977)
The Art of Excellence (1986)
Bennett/Berlin (1987)
Astoria: Portrait of the Artist (1989)
Perfectly Frank (1992)
Steppin` Out (1993)
Here`s to the Ladies (1995)
Tony Bennett on Holiday (1997)
Tony Bennett: The Playground (1998)
Bennett Sings Ellington: Hot & Cool (1999)
Playing with My Friends: Bennett Sings the Blues (2001)
A Wonderful World (with k.d. lang) (2002)
The Art of Romance (2004)
Duets: An American Classic (2006)
A Swingin` Christmas (Featuring The Count Basie Big Band) (2008)
Duets II (2011)
 
A felsorolás csak az előadó stúdió albumait tartalmazza.